Op de heide in Ede woedde een grote natuurband

NOS NieuwsAangepast

Vorige maand was de gemiddelde temperatuur in Europa 6,03 graden Celsius. Dat is 2,41 graden boven het gemiddelde van 1991 tot 2020. In heel Europa lagen de temperaturen boven het gemiddelde, maar vooral in Oost-Europa en in het zuidwesten van Rusland was het warmer dan normaal.

Wereldwijd was vorige maand, met een temperatuur van 14,06 graden Celsius, de op een na warmste maart op aarde. In 2024 sneuvelde dat warmterecord toen de gemiddelde temperatuur wereldwijd 14,14 graden Celsius was. Destijds werd het warmterecord voor de tiende maand op rij gebroken.

IJs op de Noordpool

Het zee-ijs in het Noordpoolgebied daalde ook in omvang. Ieder jaar in het midden van september is het zee-ijs op zijn dieptepunt. Naarmate het kouder wordt, begint het ijs weer aan te groeien om dan rond maart de maximale omvang te bereiken. Daarna begint het ijs weer te smelten.

Aan de hand van satellietbeelden wordt de omvang van het ijs gemeten. De afgelopen drie maanden had het zee-ijs op de Noordpool elke maand weer een recordlaagte.

Eerder berekenden NASA en het Amerikaanse centrum voor sneeuw- en ijsdata NSIDC dat er nog nooit zo weinig zee-ijs op de Noordpool lag als nu.

Wetenschappers van Copernicus schrijven dat Europa afgelopen maand veel gebieden registreerde die “hun droogste maart ooit hebben meegemaakt”. Ook Nederland kampte met flinke droogte. Het KNMI constateerde dat afgelopen maand de droogste maart is sinds de metingen begonnen in 1906.

Als gevolg van de droogte zijn er in maart veel natuurbranden gemeld. Doordat we van een natte periode met relatief hoge temperaturen gingen, konden de planten goed groeien. Dat betekent ook dat het vuur zich door de opvolgende droogte snel kan verspreiden.

Organisatoren van paasvuren zitten in onzekere tijden. De aanhoudende droogte zet mogelijk een streep door de vuren die vooral in het noorden en oosten van het land traditie zijn.

Share.
Exit mobile version