Een lancering van een ATACMS-raket

NOS Nieuws

Vanuit Europa is met instemming gereageerd op de berichten dat de Verenigde Staten toestemming gaan geven aan Oekraïne om Amerikaanse langeafstandsraketten in te zetten in Rusland. Hoewel Washington nog altijd niet gereageerd heeft op het nieuws, schreven meerdere Amerikaanse media hier gisteren al over, op basis van bronnen rond het Witte Huis.

Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederland er al langer voor pleit dat Oekraïne de geleverde wapens op Russisch grondgebied mag gebruiken. “Dat is tenslotte het grondgebied van de agressor.”

Wel baalt Veldkamp ervan dat het nieuws gelekt is. “Liever had ik gehad dat het een verrassingseffect voor de Russen was geweest”, zei hij voor aanvang van de vergadering met collega’s uit de EU in Brussel.

‘Belangrijk besluit’

Ook vanuit Frankrijk en Duitsland klinken positieve geluiden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock noemt het een belangrijk besluit. Ze benadrukt daarbij dat het geen verandering van strategie is, “maar een intensivering van wat we al deden”.

Frankrijk, dat ook langeafstandsraketten heeft geleverd aan Oekraïne, zei dat ook daar de optie op tafel ligt om toestemming te geven om deze raketten in Rusland in te zetten.

Escalatie

Het Kremlin vindt dat de VS olie op het vuur gooit als Oekraïne daadwerkelijk Amerikaanse langeafstandsraketten op het land mag afvuren en noemt het een nieuwe ontwikkeling in de oorlog. In een verklaring zegt Rusland dat het niet alleen Oekraïne verantwoordelijk houdt voor het afvuren van de raketten, maar ook de landen die de wapens geleverd hebben.

Minister Veldkamp zegt niet bang te zijn voor escalatie van de oorlog. “Dit is een antwoord op de aanwezigheid van Noord-Koreaanse troepen aan Russische zijde”, zegt hij. Daarmee verwijst hij naar de inzet van Noord-Koreaanse militairen door het Russische leger.

Volgens Veldkamp is de inzet van langeafstandsraketten door Oekraïne “volkenrechtelijk volstrekt toegestaan”. Hij verwijst daarbij naar artikel 51 van het VN-handvest. “Voor een land dat zich verdedigt, is het geoorloofd om ook wapens in te zetten op het grondgebied van de agressor. En dat is Rusland in dit geval.”

Share.
Exit mobile version