‘De schrik slaat beleggers om het hart’
Grote onrust op de Europese beurzen, een bloedbad op de beurzen in Azië. Dat is het beeld vanochtend, op alweer de derde dag van koersdalingen na het instellen van importheffingen door de VS. Verslaggever Eva Wiessing is op de beurs in Amsterdam.
Eva Wiessing over koersval AEX na importheffingen
Prominente investeerder pleit voor uitstel importheffingen
De prominente hedgefondsmanager Bill Ackman roept op tot uitstel van de importheffingen. Ackman investeert wereldwijd in beursgenoteerde bedrijven.
Op X waarschuwt hij voor een economische recessie. Ackman wil dat bedrijven meer tijd krijgen om zich voor te bereiden voor de heffingen.
Zijn woorden zijn opvallend, Ackman heeft zich tot nu toe openlijk achter Trump en zijn beleid geschaard.
Amsterdamse beurs duikt bij opening naar beneden
De AEX is open. De Amsterdamse beurs maakt meteen een duikeling. Inmiddels ligt de koers bijna 7 procent lager dan toen de beurs vrijdag sloot. Alle bedrijven staan in het rood, maar met name financiële instellingen en chipmachinefabrikant ASML duwen de koers hard naar beneden.
De koers daalde in de eerste 27 minuten zo’n 6 procent, naar een stand van 790 punten:
Japanse beurs sluit bijna 8 procent in de min
In Japan is de Nikkei zojuist gesloten: 7,8 procent aan beurswaarde is verdampt. Alle beurzen in Azië zijn dieprood gekleurd. Japan voelt de pijn extra hard. Het land produceert veel auto’s voor de Amerikaanse markt. De verwachting is dat de Japanse economie flink zal lijden onder de Amerikaanse importheffingen. In totaal is er sinds de aankondigingen van Trump vorige week 12,6 procent aan beurswaarde verloren.
Trump: ‘Heffingen zijn iets prachtigs’
Op zijn socialemediaplatform Truth Social zegt de Amerikaanse president Trump zijn handelsheffingen prachtig te vinden. Volgens hem is dit “de enige manier” om het handelstekort dat Amerika heeft aan te pakken. Door het invoeren van de heffingen zegt hij bovendien tientallen miljarden binnen te krijgen. Hij verweet ook zijn voorganger Joe Biden het verergeren van het handelstekort van de Verenigde Staten.
Veel economen zijn het overigens niet met Trump eens dat het tekort op de handelsbalans een probleem is. Bijna alle Amerikaansen bedrijven zijn direct of indirect afhankelijk van producten en grondstoffen uit het buitenland. Bovendien worden de heffingen die Trump invoert in eerste instantie betaald door Amerikaanse bedrijven. Zij zullen deze kosten deels proberen te verhalen op de buitenlandse leveranciers maar ook op hun eigen Amerikaanse klanten.
Trump reageerde vannacht ook op de dalende koersen van donderdag en vrijdag. De berichten over de koersen in Azië waren er toen nog niet.

Trump over dalende koersen na importheffingen
Aziatische beurzen zakken diep weg
De Aziatische beurzen gaan vanochtend hard onderuit. De Chinese beurs zakte vlak na opening diep in het rood, met bijna 10 procent verlies. Ook beleggers in Japanse en Taiwanese bedrijven doen in rap tempo hun aandelen weg.
De Amerikaanse president Trump zei vannacht dat hij niet van plan is de importheffingen uit te stellen of te verlagen. Hiermee lijkt het laatste beetje hoop van beleggers te zijn vervlogen.
Vooral in Taiwan vielen er harde klappen op de beurs. De handel in aandelen van Taiwanese techgiganten TSMC en Foxconn is stilgelegd nadat beleggers massaal hun aandelen in de bedrijven hadden verkocht.
Sinds de aankondigingen van de Amerikaanse handelstarieven vorige week vallen er op de internationale beurzen harde klappen. Chipproducent TSMC produceert veel voor de Amerikaanse markt. Vanaf woensdag geldt een importbelasting van 32 procent voor alle producten uit Taiwan.