NOS Nieuws•
De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd die ertoe moeten leiden dat de Europese Unie voorbereid is op verschillende soorten crises. Het is de bedoeling dat lidstaten klaar zijn om natuurrampen, pandemieën, desinformatiecampagnes, cyberaanvallen en geopolitieke conflicten het hoofd te bieden.
“De nieuwe realiteiten vereisen een nieuw niveau van paraatheid in Europa”, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. “Onze inwoners, onze lidstaten en onze bedrijven hebben het juiste gereedschap nodig om crises te voorkomen en om te reageren wanneer zich een ramp voordoet”.
Geen tekorten
De Europese Commissie heeft daarom criteria voor paraatheid opgesteld voor essentiële plekken, zoals ziekenhuizen en scholen, en voor transport en telecommunicatie. Ook moeten er meer voorraden worden aangelegd van hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden bij crises, zoals vaccinaties, medicijnen en essentiële grondstoffen voor industriële productie.
Daarnaast moeten lidstaten zorgen voor reserves op het gebied van energievoorziening en mogelijk ook landbouwproducten en water, zodat daar geen tekorten van zijn tijdens een crisis.
Net zoals de Nederlandse regering vindt de Europese Commissie dat mensen zich 72 uur moeten kunnen redden met een pakket dat ze in huis hebben voor een noodsituatie. Kinderen moeten op school voorlichting krijgen over crisissituaties.
Oorlogen
Om klaar te zijn voor (hybride) oorlogen en cyberaanvallen wil de EU een sterke samenwerking tussen verschillende militaire organisaties. Er moet daarom een raamwerk komen waarin helder beschreven staat wie waarvoor verantwoordelijk is. De EU wil verder trainingen organiseren waarbij militairen samen met politie, burgers, beveiligingsmedewerkers, zorgmedewerkers en brandweermensen oefenen voor crisissituaties.
Daarnaast komt er een platform waarin risicoanalyses worden gemaakt. Dit raamwerk kan volgens de EU crises zoals natuurrampen helpen voorkomen
“Paraatheid moet in de haarvaten van onze samenlevingen komen. Iedereen heeft hierin een rol”, stelt Eurocommissaris voor Paraatheid en Crisisbeheer Hadja Lahbib. “De huidige dreigingen zijn snel, complex en met elkaar verbonden. Daarom moet onze reactie proactief en op EU-niveau gecoördineerd zijn.”