NOS Nieuws••Aangepast
De Europese Commissie heeft een langverwacht handelsverdrag gesloten met de Mercosur-landen, heeft voorzitter Von der Leyen bekendgemaakt. Over dit akkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse landen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en sinds kort ook Bolivia wordt al 25 jaar onderhandeld.
Het akkoord moet handel makkelijker maken. Voor de vijf Zuid-Amerikaanse landen is de Europese Unie de belangrijkste handelspartner. Door het verdrag moet het makkelijker en goedkoper worden om producten op elkaars markten te verkopen.
Het handelsakkoord beslaat een vijfde van de wereldeconomie. De handel tussen de EU en de Mercosur-landen is jaarlijks tientallen miljarden euro’s waard. In de Zuid-Amerikaanse landen en de EU samen wonen zo’n 700 miljoen consumenten.
Gisteren landde Von der Leyen in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo om daar met de vijf landen te onderhandelen. Dat leek er al op te wijzen dat de onderhandelingen snel afgerond zouden zijn.
Verzet in Europese landen
Paraguay en Brazilië hebben positief gereageerd op het sluiten van de deal. De president van Paraguay, Santiago Pena, zei dat het verdrag het land in staat stelt om investeringen aan te trekken. Ook grote EU-landen als Spanje en Duitsland lieten eerder al weten voorstander van het verdrag te zijn.
Maar niet alle EU-lidstaten zijn enthousiast. De Franse minister van Buitenlandse Handel Sophie Primas reageerde vanmiddag direct dat “de strijd nog niet voorbij” is. “Wat er in Montevideo gebeurt, is geen ondertekening van de overeenkomst, maar eenvoudigweg de politieke afronding van de onderhandelingen. Dit bindt de lidstaten niet. Het is nu aan de Raad en vervolgens aan het Parlement om zich te uiten.” Primas wil samen optrekken met andere landen die tegen het verdrag zijn.
Geen Nederlands standpunt
Nederland heeft zich de laatste jaren nooit hardop uitgesproken voor of tegen het verdrag. Ook vandaag wilde minister Klever van Buitenlandse Handel na de ministerraad nog niet zeggen welk standpunt het kabinet inneemt. Klever zei eerst de documenten goed te willen bestuderen en met de betrokken collega’s te willen overleggen.
Klever benadrukte – net als de Franse minister – dat het akkoord niet gelijk geldt voor Nederland en dat het eerst geratificeerd moeten worden door alle leden van de EU. “Dat is nog een heel lang proces.”
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week nog tegen steun voor het verdrag. Verschillende partijen zeiden bang te zijn voor oneerlijke concurrentie voor de Europese boeren. De Zuid-Amerikaanse landen hebben namelijk lagere standaarden hebben met betrekking tot dierenwelzijn, mestbeleid en gewasbescherming. Minister Klever zegt de uitkomst van die motie heel serieus te nemen.
Correspondent Ardy Stemerding legt uit wat een deal zou betekenen:
Goed nieuws voor de klant: de EU-handelsdeal met vijf Zuid-Amerikaanse landen