Geen Poolse militairen naar Oekraïne
Polen blijft Oekraïne steunen zoals het land dat tot nu toe gedaan heeft. “Maar we gaan geen Poolse soldaten sturen”, zegt de Poolse premier Tusk. Veel andere Europese landen nemen alvast een voorschot op het sturen van vredestroepen als er een staakt-het-vuren bereikt kan worden met Rusland.
Het land heeft een “speciale rol om de samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten te verzekeren”, vindt hij. Ook zegt hij dat er grote besluiten over de Europese veiligheid genomen moeten worden. Zo stelt hij dat er meer Europese veiligheidstroepen in Polen zouden moeten zijn.
Rusland: Europa geen deelnemer gesprekken over bestand
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil niet dat Europese landen betrokken worden bij de onderhandelingen over een bestand tussen Rusland en Oekraïne. “Ik weet niet wat Europa aan de onderhandelingstafel zou doen, terwijl zij degenen zijn die de oorlog willen voortzetten”, aldus Lavrov op een persconferentie.
Ook zal Rusland in eventuele onderhandelingen over een staakt-het-vuren geen concessies doen als het om grondgebied gaat, zei de buitenlandminister.
Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies in Leiden, vindt dat de tactiek van Europa moet zijn dat de landen die nu in Parijs bij elkaar komen eensgezind uitstralen dat ze bereid zijn om een afschrikkingsmacht samen te stellen als er een bestand komt. Dat zou moeten met eenheden op de grond en met luchtverdediging. Ze moeten Oekraïne kunnen helpen als Rusland het bestand schendt, door een duidelijk signaal te sturen naar Poetin dat Kyiv er dit keer niet alleen staat.
Het grote probleem is nog wel de afhankelijkheid van de VS. “Op sommige gebieden zijn we voor 80 procent afhankelijk van Amerika. Europa heeft niet echt een zelfstandig groot hoofdkwartier, daar zitten altijd Amerikanen bij.”
Volgens Osinga is er nog wel tijd om legerkorpshoofdkwartieren samen te stellen en is het goed nieuws dat Europa nu zo snel bij elkaar komt. “Er is tijd, want er is nog geen bestand. Als we de Amerikaanse woordvoerder mogen geloven, praten we echt nog 180 dagen. Maar er moet wel snel aan gewerkt worden.” Daarbij zou het goed zijn als een land ‘lead nation‘ is, waaraan andere landen hun troepen kunnen verbinden. Dat zou Engeland of Frankrijk kunnen zijn.
Wel noemt hij het “uitermate kwalijk” dat Trump Poetin uit zijn isolement haalt, dat hij eventueel bereid is sancties op te heffen zonder Europa daarbij te betrekken. “Je ziet dat Trump concessies wil doen over de rug van Kyiv en in ruil daarvoor weten we nog helemaal niet wat Poetin eigenlijk moet inleveren.”
Oekraïne doet niet mee aan gesprekken in Riyad
President Zelensky zegt dat Oekraïne geen deelnemer is aan de gesprekken in Saudi-Arabïe die deze week plaatsvinden. “We wisten er niet van”, zei hij op een persconferentie in de Verenigde Arabische Emiraten, waar hij op staatsbezoek is.
“Oekraïne ziet onderhandelingen waar we zelf niet bij zijn als onderhandelingen zonder resultaat. Overeenkomsten over ons, zonder ons erbij, erkennen we niet”, aldus Zelensky.
Hij zal zelf woensdag Saudi-Arabië bezoeken, een dag na de ontmoeting tussen de Verenigde Staten en Rusland. Dat officiële bezoek stond al langer op de agenda, zegt een woordvoerder van de regering. De Oekraïense president heeft volgens een woordvoerder geen overleg met Rusland of de VS op de planning staan.
Correspondent Frankrijk Frank Renout:
“President Macron riep Europa al in 2017 tijdens zijn beroemde ‘Sorbonne-toespraak’ op om veel meer militair samen te werken en om een Europese interventie-eenheid op te richten. Sindsdien is hij daar op blijven hameren: Europa moet op eigen benen staan.
Zeven jaar na die toespraak praat Europa over militaire samenwerking en het gezamenlijk sturen van troepen naar Oekraïne voor als er een staakt-het-vuren komt. Maar daarmee zijn de wensen van de Franse president nog niet vervuld. Want de verdeeldheid in Europa is groot.
Alleen heeft Macron nu meer dan voorheen het tij mee. Europese landen voelen zich bedreigd door Rusland. De Amerikaanse president Trump lijkt zijn handen van Europa af te trekken. NAVO-topman Rutte roept de EU op meer in defensie te investeren. En door de Brexit en de aanstaande Duitse verkiezingen ziet president Emmanuel Macron zich als dé Europese leider die de kar moet trekken.”