Militairen Israëlische luchtmacht mogen Israël niet verlaten
Beroepsmilitairen van de Israëlische luchtmacht mogen voorlopig niet met verlof naar het buitenland in afwachting van een Iraanse aanval, meldden Israëlische media. Het verbod geldt niet voor dienstplichtigen.
De Israëlische inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat Iran heeft besloten tot een directe aanval op Israël, meldde de Israëlische nieuwssite Walla gisteren op basis van twee anonieme bronnen. De aanval zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd.
VK, Frankrijk en Duitsland roepen Iran op om af te zien van een aanval op Israël
Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland roepen Iran en zijn bondgenoten op om af te zien van een aanval op Israël. De Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Scholz en de Britse premier Starmer schrijven in een gezamenlijke verklaring dat ze “diep bezorgd zijn over de toegenomen spanningen in de regio”. Een staakt-het-vuren raakt verder uit zicht als Iran een vergeldingsactie uitvoert, stellen ze.
De drie Europese leiders prijzen het “onvermoeibare werk van Qatar, Egypte en de Verenigde Staten om tot een akkoord te komen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars”. Ze roepen op tot onmiddellijke hervatting van de vredesonderhandelingen. “De gevechten moeten nu stoppen en alle gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden, moeten worden vrijgelaten. De mensen in Gaza hebben dringend hulp nodig”, is te lezen in de verklaring.
Vorige week publiceerden de VS, Egypte en Qatar ook een gezamenlijke verklaring, waarin ze Israël en Hamas aanspoorden om de onderhandelingen te hervatten.
‘Met het versterken van hun vloot wil de VS zorgen dat de reactie van Iran beperkt blijft’
Gisteren zegde de Amerikaanse minister van Defensie Austin zijn Israëlische ambtgenoot toe dat de VS zijn militaire vermogen in het Midden-Oosten verder zal versterken. Een vliegdekschip dat al op weg was naar de regio zal zijn reis versnellen. Daarnaast stuurt de VS een kernonderzeeër met aan boord geleide raketten naar het Midden-Oosten.
Het is een reactie op de mogelijk op handen zijnde vergeldingsactie van Iran zijn bondgenoten. Sinds Hamas-leider Haniyeh twee weken geleden werd gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran, vreest de internationale gemeenschap voor verdere escalatie in de regio.
Volgens militair analist Mart de Kruif wil de VS laten zien dat ze hard terug kunnen slaan in het geval dat Iran een vergeldingsactie uitvoert. “Dat moet ertoe leiden dat de reactie van Iran beperkt blijft en de situatie niet verder escaleert”, vertelt hij in het NOS Radio 1 journaal.
De Israëlische inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat Iran heeft besloten tot een directe aanval op Israël, meldde de Israëlische nieuwssite Walla gisteren op basis van twee anonieme bronnen. Die zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd. Volgens De Kruif zouden die inlichtingen weleens de reden kunnen zijn dat de VS ervoor kiest om nu deze verplaatsing van militair materieel nu bekend te maken.
“Wat ze eigenlijk hopen, is dat ze zo wat tijd winnen of dat Iran toch besluit om niet over te gaan tot een aanval”, vermoedt De Kruif. “Voor Iran staat er namelijk ook veel op het spel. Als zij te ver gaan, kunnen Israël en de VS ook weer terugslaan. Als Israël en de VS er bijvoorbeeld voor kiezen om het Iraanse nucleaire programma aan te vallen, is de schade voor Iran erg groot. Iran moet dat goed afwegen.”
Dat Iran zo lang wacht met een vergeldingsactie, is volgens De Kruif het “enige goede nieuws”. De Kruif: “Je kunt ervan uitgaan dat er in Iran goed is nagedacht over wat hun tegenactie zal moeten zijn en wat de consequenties daarvan zullen zijn. Er wordt waarschijnlijk niet vanuit emotie gehandeld, maar uit ratio. Mogelijk helpt dat om de consequenties van de aanval te beperken.”
Libanezen verdeeld over oorlog met Israël, maar ‘iedereen is bezorgd’
Na de liquidaties in Beiroet en Teheran, bijna twee weken geleden, houdt iedereen in Libanon zijn adem in voor wat er te gebeuren staat. Een deel van Libanon steunt Hezbollah, maar andere mensen zijn juist bang dat de groepering, die internationaal gezien wordt als terroristische organisatie, het hele land zal meesleuren in een regionale oorlog. In de tussentijd gaat het leven in Beiroet ook gewoon door, ziet correspondent Daisy Mohr:
Libanezen verdeeld over oorlog met Israël: ‘Iedereen is bezorgd’
VS versterkt vloot in Midden-Oosten
De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft in een telefoongesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Gallant toegezegd dat een vliegdekschip dat al op weg was naar het Midden-Oosten zijn reis zal versnellen. Daarnaast stuurt de VS een kernonderzeeër met aan boord geleide raketten – de USS Georgia – naar de regio. Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt is al langer in de regio en krijgt binnenkort dus gezelschap van de USS Abraham Lincoln, die onder meer moderne Joint Strike Fighter-straaljagers aan boord heeft.
In een persbericht schrijft het Pentagon verder dat Austin en Gallant gesproken hebben over de oorlog in Gaza en over het belang om het aantal burgerslachtoffers zoveel mogelijk te beperken. Er is sprake van hoogspanning in het Midden-Oosten nadat bijna twee weken geleden in Beiroet eerst een hoge commandant van de militante beweging Hezbollah werd uitgeschakeld. Vervolgens werd enkele uren later in de Iraanse hoofdstand Teheran de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, omgebracht. Hezbollah en Iran hebben met ferme woorden aangekondigd de liquidaties te vergelden, mogelijk met een directe aanval op Israël.
‘Iran heeft besloten Israël direct aan te vallen’
Volgens Israëlische inlichtingendiensten heeft Iran besloten tot een directe aanval op Israël. Dat meldt de Israëlische nieuwssite Walla op basis van twee anonieme bronnen. De vergeldingsaanval voor de moord op Hamas-leider Haniyeh in Teheran zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd. Wel zouden de machthebbers in Iran nog verdeeld zijn over wat de aanval precies moet zijn.
Tot voor kort dachten de inlichtingendiensten nog dat Iran, onder internationale druk, niet zou kiezen voor een directe aanval. Dat schrijft journalist Barak Ravid op X, die behalve voor Walla ook voor de Amerikaanse nieuwssite Axios schrijft.
De relatief gematigde president Pezeshkian pleit voor terughoudendheid, terwijl de Iraanse Revolutionaire Garde (RG) juist een zwaardere aanval wil dan in april, toen Iran ruim 300 drones en raketten richting Israël stuurde. De RG voert tot dinsdag een ‘militaire oefening’ uit in het westen van Iran, melden Iraanse staatsmedia.
In reactie op de publicatie in Walla herhaalt het Israëlische leger dat het paraat staat. Er is niet besloten om extra maatregelen in te stellen voor burgers, zegt legerwoordvoerder Hagari op X.
Scholz roept Netanyahu op werk te maken van staakt-het-vuren
De Duitse bondskanselier Scholz heeft de Israëlische premier Netanyahu opgeroepen een akkoord te sluiten met Hamas over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars. De twee spraken elkaar telefonisch, zegt een woordvoerder van Scholz.
Scholz heeft Netanyahu ervan willen overtuigen dat Israël veel militaire doelen in de strijd tegen de terreurorganisatie heeft behaald. Ook heeft hij de Israëlische premier gewezen op de enorme tol die Gazanen betalen, velen met hun leven, aldus een verklaring. “Een einde maken aan de oorlog kan een duidelijke stap zijn op weg naar de-escalatie.” Scholz benadrukte daarbij dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen dreigingen van Iran, Hezbollah en andere militante groeperingen.
Intussen lijkt Israël weinig aanstalten te maken de oorlog te beëindigen. Vandaag nog zijn mensen in het noordelijke deel van Khan Younis opgeroepen te vertrekken, om ruimte te maken voor een Israëlische aanval.
In de regio, en erbuiten, wordt met spanning uitgekeken naar een mogelijke reactie van Iran en Hezbollah op de liquidaties van Hamas-leider Haniyeh en Hezbollah-kopstuk Shukr. Zowel Iran als Hezbollah hebben wraak gezworen tegen Israël.
Israëlische leger roept op tot ontruiming van wijk in Khan Younis
Het Israëlische leger heeft mensen in de noordelijke wijk Al Jalaa in de zuidelijk gelegen stad Khan Younis opgeroepen om te vertrekken. De troepen zeggen dat ze een aanval voorbereiden nadat ze “aanzienlijke terroristische activiteiten” hebben waargenomen.
Daarmee is de wijk, die tot nu toe juist door het leger werd aangewezen als veilig, geen humanitaire zone meer. Palestijnen in Al Jalaa krijgen een sms of telefoontje met de oproep om te evacueren. Ook worden er flyers boven het gebied gedropt.
Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft kritisch gereageerd op de beslissing van Israël, die wederom eenzijdig de grenzen van de veilige gebieden wijzigt. Volgens de organisatie zijn Palestijnen nergens meer veilig.
Eerder deze week trokken duizenden Palestijnen al de stad uit na Israëlische aanvallen. Meestal zonder duidelijke bestemming. “We hebben geen idee waar we heengaan. Er is hier geen veilige plek. Ze hebben overal toegeslagen, ze hebben Al-Mawasi al aangevallen en veel mensen zijn gedood”, zei een Palestijnse man tegen persbureau Reuters. Ook Al-Mawasi werd eerder door Israël aangeduid als veilige zone. Toch zijn er al meerdere keren doden gevallen na Israëlische aanvallen.