De bed-bad-brood-opvang in Groningen

NOS Nieuws

Minister Faber (Asiel) stopt op 1 januari volgend jaar met het financieren van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Op X laat ze weten dat ze daarover overleg heeft gehad met de gemeenten die nu nog zo’n ‘bed-bad-brood-opvang’ hebben. “Ik zet in op terugkeer in plaats van gesubsidieerde opvang”, schrijft ze.

In vijf gemeenten worden nu nog uitgeprocedeerde vreemdelingen op sobere wijze opgevangen. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Door ze toch nog een soort van opvang te bieden moet voorkomen worden dat ze op straat gaan zwerven en voor overlast zorgen.

Maar volgens Faber zijn het mensen die “al lang hadden moeten vertrekken”, omdat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning.

In het hoofdlijnenakkoord heeft de nieuwe coalitie al afgesproken dat de bijdrage aan de Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV), zoals de opvang officieel heet, zou worden beëindigd. Nu is dus duidelijk dat die op 1 januari al stopt.

Van der Burg

Ook Fabers voorganger, VVD-staatssecretaris Van der Burg, wilde vorig jaar de financiering van de ‘bed-bad-brood-opvang’ stopzetten, om de kosten van de opvang te beperken. Dat ging uiteindelijk niet door na veel protest, ook van de toenmalige coalitiepartners D66 en ChristenUnie.

Het Rijk steekt jaarlijks ongeveer 30 miljoen euro in de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is onduidelijk of de gemeenten de opvang nu helemaal zelf gaan betalen.

In 2015 viel het tweede kabinet-Rutte bijna over de sobere opvang. De VVD wilde toen illegaliteit strafbaar stellen en botste daarover hard met coalitiegenoot PvdA. Uiteindelijk kwam er een pilot met ‘bed-bad-brood-opvang’ in een aantal steden.

Share.
Exit mobile version