Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, voor de ministerraad afgelopen vrijdag

NOS NieuwsAangepast

Minister Faber van Asiel en Migratie verzet zich tegen het geven van een koninklijke onderscheiding aan vijf oud-medewerkers van het COA, dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. Dat bevestigt de PVV-minister na een bericht van De Telegraaf. Coalitiegenoten VVD, NSC en BBB zijn niet te spreken over de weigering.

Faber wil haar handtekening niet zetten onder de voordrachten van de vijf, die als vrijwilligers bij het COA meehielpen bij de opvang. “Hun werk staat haaks op mijn beleid, ik sta voor een streng asielbeleid, want ik wil de instroom drastisch verlagen en het aantal verblijfsvergunningen ook”, laat Faber weten.

Normaal een formaliteit

Het is zeer ongebruikelijk wat de minister doet. Of iemand in aanmerking komt voor een lintje wordt bepaald door het zogeheten Kapittel voor de Civiele Orden. Daar gaat een heel traject aan vooraf. Als burgers vinden dat iemand een onderscheiding zou moeten krijgen kunnen ze dat melden bij de gemeente.

De burgemeester en de commissaris van de Koning moeten vervolgens hun goedkeuring geven, waarna de aanvraag wordt doorgestuurd naar het Kapittel. Een minister neemt de adviezen van het Kapittel eigenlijk altijd over. Het zetten van een handtekening en het maken van een koninklijk besluit zijn normaal gesproken een formaliteit.

Verbaasd

Het COA voert in opdracht van Fabers eigen ministerie de wettelijke taak uit om onderdak te bieden aan asielzoekers. De organisatie heeft naar eigen zeggen met grote verbazing kennisgenomen van Fabers weigering. “Wij vinden het juist vanzelfsprekend dat mensen die zich enorm inzetten door andere mensen te helpen, hiervoor erkenning mogen krijgen”, zegt COA-bestuursvoorzitter Schoenmaker.

Het is niet zo dat ze nu ook echt geen lintje krijgen. De handtekening kan eventueel ook gezet worden door een ander lid van de ministerraad.

‘Pamperen’

PVV-leider Wilders steunt zijn minister volledig. “Waarom zouden we mensen die meewerken aan het pamperen van asielzoekers belonen met een koninklijk lintje?”, schrijft hij op X.

Bij de coalitiepartners VVD, NSC en BBB klinkt een ander geluid. NSC-voorman Omtzigt vindt het “bizar” dat Faber lintjes weigert aan mensen van haar eigen dienst. BBB-leider Van der Plas noemt het “heel, heel triest” en VVD-leider Yesilgöz schrijftop X: “Laten we alsjeblieft volwassen met elkaar omgaan in dit land en vrijwilligers danken voor hun inzet.”

Ook CDA-fractievoorzitter Bontenbal reageert op X afkeurend: “Koninklijke onderscheidingen zijn van de samenleving en worden aangevraagd door mensen uit de samenleving. Moet dan alles politiek gemaakt worden? Minister Faber gaat hier de grenzen van het fatsoen over.”

Share.
Exit mobile version