NOS Nieuws•
Een familielid van de 26-jarige verdachte in de grote zedenzaak in Enkhuizen is woensdagavond mishandeld. Het gaat om een 61-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats, maakt de politie vandaag bekend.
De man werd op straat uitgescholden en vervolgens mishandeld. Hij is in de bosjes geduwd, waarbij hij gewond raakte. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis. De dader fietste daarna weg. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.
Een voorbijganger schoot de man te hulp. Volgens hem gaat het om de vader van de zedenverdachte, schrijft NH.
‘Geen eigen rechter spelen’
Volgens de politie heeft de mishandeling “mogelijk” iets te maken met de zedenzaak. Dat wordt momenteel onderzocht. De politie roept getuigen van de mishandeling op om zich te melden bij de politie.
“De politie en het Openbaar Ministerie begrijpen dat zedenzaken veel emoties kunnen oproepen. Toch is het niet de bedoeling dat mensen voor eigen rechter gaan spelen.”
Vorige week werd in een andere grote zedenzaak het huis van een 45-jarige verdachte uit Barendrecht beklad. Die man heeft bekend dat hij ontucht heeft gepleegd met negentien meisjes.
Honderden jongens
Vorige week werd bekend dat de zedenverdachte uit Enkhuizen honderden jongens zou hebben aangezet tot het sturen van seksueel getinte beelden. Hij zit nog vast.
De man deed zich voor als een meisje op Snapchat. Volgens het Openbaar Ministerie voerden zijn slachtoffers soms “vergaande seksuele handelingen” uit. Ook zou hij een minderjarige jongen seksueel hebben misbruikt.
De zedenverdachte was vrijwilliger bij een voetbalclub uit Enkhuizen. Hij is daar op non-actief gesteld.
Jaar vertraagd
De meldingen die hebben geleid tot de aanhouding van de verdachte hebben door capaciteitsproblemen ruim een jaar op de plank gelegen bij de politie. Het OM erkent dat de verdachte mogelijk eerder gestopt had kunnen worden, als er eerder onderzoek was gedaan.
“We weten nu dat hij al jarenlang bezig was, ook voor de eerste melding”, zegt officier van justitie Weijnen. “Wie weet hadden er dus slachtoffers voorkomen kunnen worden. Dat is pijnlijk, maar helaas wel de realiteit waarin politie en justitie werken.”