NOS Nieuws••Aangepast
De Filipijnse oud-president Duterte is overgedragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Dat meldt het hof in een verklaring. Het ICC wil hem berechten voor misdaden tegen de menselijkheid.
Duterte werd gisterochtend opgepakt op de internationale luchthaven van Manilla en landde vandaag op Rotterdam The Hague Airport. Of Duterte ook in de gevangenis in Scheveningen is aangekomen, is onduidelijk. Vanavond gingen er verschillende voertuigen de poorten van het het gevangeniscomplex door maar of Duterte in één van die auto’s in zat, is niet bekend.
Hij wordt vervolgd voor 43 moorden die plaatsvonden tussen 2011 en 2019. Onder zijn bewind werden duizenden drugsdealers en drugsverslaafden gedood, omdat dit volgens hem nodig was in de strijd tegen drugs.
De misdaden dateren uit de periode dat hij president was – tussen 2016 en 2022 – en uit de periode daarvoor, toen hij nog burgemeester was van Davao City. In die tijd zou hij doodseskaders hebben opgezet om dealers en verslaafden om te brengen.
Het ICC zegt dat er “redelijke gronden” zijn om te geloven dat Duterte verantwoordelijk is als “indirect medepleger voor de misdaad tegen de menselijkheid van moord”. Het strafhof zegt aanwijzingen te hebben dat deze “wijdverspreide en systemische aanval op de burgerbevolking heeft geleid tot duizenden doden”. In het arrestatiebevel richt het strafhof zich op een beperkt aantal incidenten om de bewijsvoering te vergemakkelijken.
De aankomst van Duterte op Rotterdam The Hague Airport, of hij ook in één van de wegrijdende auto’s zit is niet met zekerheid te zeggen:

Filipijnse oud-president Duterte aangekomen in Rotterdam
Duterte wordt vastgezet in de Penitentiaire Inrichting Haaglanden, in een speciale vleugel van de Verenigde Naties. Deze VN-vleugel voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van de rechten van de verdachte.
De gevangenen worden zo min mogelijk geboeid, er is een sportzaaltje, verdachten kunnen onderwijs volgen en bij het eten wordt rekening gehouden met dieetwensen en religieuze voorschriften.
Bij de gevangenis hebben zich meer dan honderd aanhangers van de oud-president verzamend. Zij hebben Filipijnse vlaggen bij zich en spandoeken met teksten als “We stand with Duterte” en “We love you!!! Tatay Digong”, Dutertes bijnaam.
Het cellencomplex van de VN in de Scheveningse gevangenis:
Kort voor zijn landing in Nederland nam Duterte een videoboodschap op voor de Filipijnse bevolking. Daarin zegt hij: “De rechtszaak zal lang duren. Maar ik zeg jullie: ik zal mijn land blijven dienen. Als dit mijn lotsbestemming is, dan is dat zo. Dank u.”
Aanhangers en nabestaanden
Voordat Duterte op het vliegtuig naar Nederland werd gezet, zat hij vast op een legerbasis op de Filipijnen. Ook daar hadden aanhangers zich bij de poort verzameld om zijn vrijlating te eisen.
Ook nabestaanden van slachtoffers van Dutertes drugsoorlog kwamen bij elkaar in Manilla. “De moeders van wie echtgenoten en kinderen zijn gedood in de drugsoorlog zijn blij, want ze hebben hier lang op moeten wachten”, zegt Rubilyn Litao, die lid is van een organisatie die opkomt voor rechten van slachtoffers.
-
EPA
Nabestaanden van slachtoffers van de drugsoorlog van Duterte komen bij elkaar na zijn arrestatie -
EPA
Nabestaanden van slachtoffers van de drugsoorlog van Duterte komen bij elkaar na zijn arrestatie