Wall Street

NOS Nieuws

Beleggers trokken eind vorig jaar de champagne open na de herverkiezing van Donald Trump. Zijn aanstaande terugkeer in het Witte Huis creëerde een flinke najaarsrally op de wereldwijde beurzen. De koersen van met name Amerikaanse technologiebedrijven schoten door het dak omdat ‘The Donald’ de belastingen en regels voor bedrijven zou gaan verminderen.

Sinds zijn zege kondigde hij bijna dagelijks nieuwe plannen aan om de Amerikaanse economie een oppepper te geven, maar met de naderende inauguratie wachten dezelfde beurzen in spanning af. Wat gaat Trump precies doen nadat hij maandag is beëdigd als 47e president van de Verenigde Staten?

De vraag wat Trump concreet gaat doen, brengt de financiële markten aan het twijfelen. “Trump roept gewoon heel erg veel”, vat ING’s hoofdeconoom Marieke Blom het samen. “Iedereen zal maandag met ingehouden adem kijken naar de inauguratie. Maar het voelt alsof je nu al elke dag, elke minuut iets nieuws kunt verwachten.”

Trumps uitspraken zijn al terug te zien in de snel oplopende rente op Amerikaanse staatsleningen. Tijdens en na zijn verkiezingscampagne beloofde hij de belastingen flink te verlagen. Daarmee is de Amerikaanse schatkist nóg meer aangewezen op de financiële markten om aan geld te komen. “Terwijl de Amerikaanse staatsschuld al zo hoog is”, benadrukt Blom.

Landen met een hoge staatsschuld moeten doorgaans hogere rentes betalen om op de financiële markten geld te lenen. Het risico dat ze niet terugbetalen is immers groter. Ondertussen is ook niet duidelijk wat de Amerikaanse bank, de Fed, gaat doen met de rente. Blijft die hoog om de inflatie te bestrijden? Of daalt die verder om de economie te helpen? Al die onduidelijkheid maakt de geldmarkten aan het twijfelen over hoe het onder Trump verdergaat, stelt Blom.

Ramkoers met Fed

Hoewel de Fed onafhankelijk besluiten neemt, drukt Trump nu al een stempel op de Amerikaanse centrale bank. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Trump herhaaldelijk dat de rente omlaag moest en het strenge toezicht op de financiële sector overboord moest worden geworpen.

Vicevoorzitter Michael Barr vertrok vorige week al. Hij was belast met het versterken van het toezicht op Amerikaanse banken, na de minicrisis uit 2023. Toen vielen in een maand tijd drie middelgrote banken om.

Voor deze groep banken had Trump in zijn eerste ambtstermijn de “bureaucratische rompslomp” juist geschrapt. Barr vertrok om een confrontatie met de terugkerende president te vermijden. Al dan niet toevallig maakte de Fed vlak voor kerst bekend dat “met het oog op het zich ontwikkelende juridische landschap” onderzocht wordt of de buffereisen voor banken omlaag kunnen.

Bezitters van cryptovaluta vierden feest na de verkiezingszege van Trump:

Trumps plannen met cryptovaluta

En dan is er ook de verkiezingsbelofte van Trump om de Fed een miljoen bitcoins, 5 procent van het totale aantal, te laten kopen om die als nationale reserve aan te houden. Corné van Zeijl, beursanalist van Cardano, moet dat allemaal nog maar zien. “Als de Fed bitcoins gaat aankopen kan dat als een signaal worden gezien dat er weinig vertrouwen is in de eigen dollar. Daarmee zou de dollar hard onderuit kunnen gaan.”

Wel brak de waarde van de bitcoin sinds de herverkiezing van Trump record na record. Gespeculeerd wordt op de belofte om de huidige strenge regels voor cryptomunten te versoepelen. Trump kondigde aan Gary Gensler te ontslaan als baas van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. En ook Gensler houdt de eer aan zichzelf en vertrekt maandag.

Dollar blijft stijgen

Blom kijkt met meer interesse naar de ontwikkeling van de dollar. De waarde van de Amerikaanse munt blijft maar stijgen en dat is volgens Blom niet goed voor de Amerikaanse economie. “Trump kan zich actief bemoeien met de dollar door de waarde met beleid omlaag te krijgen. Verbale acties helpen soms ook. Dat zou geen econoom hem aanraden. Maar met Trump weet je het nooit.”

Of beleggers op Wall Street de vruchten blijven plukken van Trumps plannen voor bedrijven en bigtechs, durft Blom niet te zeggen: “De markt kijkt wel met een erg roze bril naar de VS. Als je de krant leest dan denk je: dit gaat helemaal mis. Maar op de markten is alles enorm positief. De Amerikaanse consument heeft vorig jaar veel uitgegeven, met geleend geld. Er komt een moment dat schulden niet kunnen worden afbetaald. Die onzekerheid hangt echt over de Amerikaanse economie.”

Share.
Exit mobile version