NOS Nieuws•
-
Rob Koster
verslaggever Economie
-
Rob Koster
verslaggever Economie
De gasprijs is in ruim een jaar tijd niet zo hoog geweest. Begin vorig jaar lag de prijs op de internationale handelsbeurs TTF in Amsterdam nog op 30 euro per megawattuur, nu is dat rond de 50 euro.
Het lijkt erop dat gas voorlopig duur blijft. Oorzaken van de prijsstijging zijn onder meer een afname van Russisch gas, krapte op markt voor vloeibaar gas (lng) en de weeromstandigheden.
Het grijze winterweer met weinig wind van de afgelopen tijd leidde ertoe dat er minder wind- en zonne-energie was, zodat er meer gas nodig was voor de productie van elektriciteit. Dat dreef de prijs op.
De gestegen gasprijs zorgt ook voor hogere energietarieven vanaf 1 januari bij de grote energiebedrijven. Vanwege onzekerheid over toekomstige energieprijzen hebben inmiddels de meeste huishoudens een vast energiecontract. Hierbij liggen de prijzen van gas en elektriciteit voor één of meerdere jaren vast.
De hoge gasprijs leidt ertoe dat de voorraden in Europa kleiner zijn dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. De vullingsgraad in de Europese gasbergingen ligt op dit moment onder de 75 procent, vorig jaar was dit nog meer dan 85 procent.
De vullingsgraad in de Nederlandse gasopslagen is zelfs minder dan 60 procent, waar die vorig jaar rond deze tijd meer dan 80 procent was. Voor de eigenaren van de gasvoorraad in Nederland maken de hoge prijzen “het commercieel interessant” om het opgeslagen gas op de markt te brengen, schreef energieminister Hermans afgelopen maand aan de Tweede Kamer.
Ondanks de lage gasvoorraden denken energiedeskundigen en het kabinet niet dat er deze winter een tekort aan gas in Europa ontstaat. Het kabinet ziet ook nog geen aanleiding om iets te doen aan de kleine gasvoorraad in Nederland. Omdat Nederland ook gas uit de voorraden aan het buitenland levert, geeft het vullingspercentage volgens Hermans een vertekend beeld.
De situatie is volgens de minister daarom minder ernstig dan die lijkt. Mocht de vullingsgraad toch een zorgelijk niveau bereiken, kan de overheid via Energie Beheer Nederland grote hoeveelheden gas bijkopen om het vullingspercentage op te hogen.
Ook experts zien vooralsnog geen problemen voor de komende winter. Energiedeskundige Jilles van den Beukel gaat ervan uit dat er de komende maanden ondanks de krappe voorraad genoeg gas is. Wel wordt het dit jaar duur om de gasvoorraden weer te vullen. Want ook de verwachte prijzen voor gas in de komende zomer liggen hoog. Dat is te zien aan de futures op de gasmarkt. Dat zijn de prijzen die energiebedrijven betalen als ze gas voor de toekomst inkopen voor hun klanten op de TTF-gasbeurs.
Eind 2025 een prijsdaling
De absurd hoge gasprijzen van vlak na de inval van Rusland in Oekraïne zijn achter de rug. Maar de gemiddelde prijs ligt nog altijd veel hoger dan voor de oorlog. Het wegvallen van Russisch gas en de sluiting van het Groningenveld maken dat we afhankelijk zijn geworden van gas uit Noorwegen, de Verenigde Staten en Qatar.
Een dreiging van Qatar om de levering te stoppen, langdurig onderhoud in Noorwegen of brand op een terminal in Texas zorgen onmiddellijk voor een stijging van de gasprijs.
Tot nu toe profiteert Europa nog van een beperkte vraag in China naar vloeibaar gas, maar dat kan veranderen. Mocht de vraag toenemen, dan leidt dit tot nog meer krapte op de markt en nog hogere prijzen.
Van den Beukel verwacht pas eind van dit jaar een voorzichtige daling van de krapte op de lng-markt. “De markt moet nu bijkomen van het afsluiten van het Russische gas en andere ontwikkelingen. Daarnaast breiden landen zoals Qatar en de Verenigde Staten hun capaciteit aan vloeibaar gas uit, maar dat is een geleidelijk proces.”