Dijkgraaf Luzette Kroon, burgemeester Johannes Kramer en aannemer Arjan Leenmans

In samenwerking met

Omrop Fryslân

NOS Nieuws

De luchtmacht gaat een stuk van honderd meter van de Friese zeedijk weggraven om een vliegtuig te bergen dat neerstortte in de Tweede Wereldoorlog. Het wordt volgens Wetterskip Fryslân een complexe operatie waarbij de veiligheid van de dijk niet in gevaar mag komen. Voor 1 oktober moet de berging van het vliegtuig klaar zijn.

Het vliegtuig is een Engelse Vickers Wellington HE346 en ligt in de zeedijk tussen de dorpen Holwert en Ternaard. Daar stortte het toestel op 26 juni 1943 neer na te zijn neergehaald door de Duitsers. Op de plek waar dat gebeurde staat een monument ter nagedachtenis aan de vijf geallieerde vliegers die hier sneuvelden. Waarschijnlijk zijn de stoffelijke resten van de vijf bemanningsleden nog aan boord. De nabestaanden zijn in beeld. Voor hen wordt een herdenking georganiseerd als het vliegtuig geborgen is.

Een Engelse Wellington

In het deel van de dijk waar het vliegtuig ligt, komt een bouwkuip van acht meter diep, schrijft Omrop Fryslân. Een tijdelijke waterkering moet het zeewater tegenhouden tijdens de berging. Die kering moet aan dezelfde eisen voldoen als de zeedijk, dus ook berekend zijn op een storm die eens in een millennium voorkomt. Het stormseizoen begint op 1 oktober, voor die tijd moet de berging voltooid zijn.

De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen. Op het perceel van een agrariër in Holwert komt de verwerkingslocatie. Daar zal de afgegraven grond gezeefd worden om restanten van het vliegtuig en de bemanning te kunnen vinden.

Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken

De uitvoering wordt gecoördineerd door de Stafofficier Vliegtuigbergingen van de luchtmacht. De berging wordt betaald vanuit het ‘Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken’. De overheid wil tot 2030 stoffelijke resten van piloten uit de Tweede Wereldoorlog bergen en heeft daar 15 miljoen euro voor uitgetrokken.

Share.
Exit mobile version