De gedeeltelijke zonsverduistering van 2022, gezien vanuit Haarlem

NOS Nieuws

Morgen schuift de maan tussen 11.17 en 13.04 uur tussen de aarde en de zon. Voor Nederland betekent dit dat de zon om 12.10 uur voor een kwart bedekt zal zijn. Daar merk je niets van als je het niet weet, maar als je met een speciaal eclipsbrilletje naar de zon kijkt, zie je dat de maan een flinke hap uit de zon heeft genomen.

Er zijn ook andere methoden om de verduistering te zien, zonder dat je ogen beschadigd raken. Een veilige manier is naar een sterrenwacht gaan. Een aantal daarvan is speciaal voor de zonsverduistering even open.

De weersverwachting voor morgen is gunstig. Er zijn dan flinke perioden met zon, zegt het KNMI.

Maatregelen Tennet

De verduistering dwingt elektriciteitsnetbeheerder Tennet tot maatregelen. Vraag en aanbod van stroom moeten altijd in balans zijn. Dat is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van producenten en leveranciers. Maar als het daar misgaat, moet Tennet reservevermogen inzetten.

Daar komt bij dat er de laatste jaren veel zonneparken zijn bij gekomen, waardoor het effect van een verduistering veel groter is dan bijvoorbeeld in 2022. Toen bedekte de maan bovendien minder van de zon dan morgen.

Een speciaal team van Tennet is vier maanden met de voorbereiding van de verduistering bezig geweest. Bij hoogspanningsbeheerders en energiecentrales elders in Europa is reservevermogen gereserveerd, om een eventuele onbalans tussen vraag en aanbod in Nederland op te vangen.

Morgenochtend is er nog een speciaal overleg met andere Europese netbeheerders. Daarin wordt ook de laatste informatie over te verwachten windenergieproductie meegenomen.

Volledige verduistering

Een volledige zonsverduistering komt zelden voor. Wie dat wil meemaken, moet op 12 augustus volgend jaar in Spanje zijn. Dan is daar een volledige verduistering te zien. De laatste keer dat dit natuurverschijnsel in Nederland te zien was, was in 1999.

Share.
Exit mobile version