Politie bij De Kuip voorafgaand aan Feyenoord-Ajax op 22 januari vorig jaar

NOS NieuwsAangepast

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in Rotterdam gaat zondag niet door vanwege de aangekondigde politieactie. Dat heeft de gemeente Rotterdam besloten.

Burgemeester Aboutaleb zegt dat de gemeente, politie en justitie het besluit om de wedstrijd te verbieden “unaniem” hebben genomen. “De veiligheid voor de spelers, maar ook voor het publiek, kan zonder inzet van de politie onvoldoende worden gewaarborgd”, zegt hij.

De politie kondigde gisteren aan niet aanwezig te zijn bij de Klassieker in de Kuip in het kader van een actie voor behoud van vroegpensioen. Daar strijdt de politie al maanden voor. Volgens het Landelijk Actiecentrum Politieacties komen er vanuit de politiek geen signalen dat er wordt gewerkt aan “een fatsoenlijk vroegpensioen”.

Bij het duel zouden alleen fans van de thuisclub in het stadion zitten. Vanwege incidenten in het verleden is uitpubliek al jaren niet welkom bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Dat dat echter geen garantie is voor een rustig verloop bleek vorig jaar bij Ajax-Feyenoord in Amsterdam. Toen braken rellen uit nadat de wedstrijd was gestaakt vanwege vuurwerk op het veld.

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord wordt nu op een ander moment gespeeld. Het is nog niet bekend wanneer de clubs elkaar zullen treffen.

‘Hier is voetbal niet voor bedoeld’

De KNVB laat weten niet blij te zijn met de politieacties tijdens voetbalwedstrijden en het verbod van zondag. “Voetbal wordt nu als middel gebruikt en dat zegt veel over de impact van het voetbal. Maar daar is het voetbal natuurlijk niet voor bedoeld”, aldus de voetbalbond in een reactie.

De bond zegt te hopen dat de politie en de overheid snel om tafel gaan om tot afspraken over het vroegpensioen te komen. Ze vrezen dat de competitie in gevaar komt als de politieacties zo door blijven gaan.

“In dat geval worden het voetbal en alle voetballiefhebbers, zeker gezien de eigen inspanningen voor veilige stadions, onevenredig zwaar getroffen door de acties voor een vroegpensioen voor politiemedewerkers”, aldus de bond.

Ook Feyenoord en Ajax zeggen teleurgesteld te zijn dat de wedstrijd van zondag niet doorgaat. Feyenoord zegt het jammer te vinden dat het voetbal opnieuw wordt gebruikt om zaken af te dwingen waar zij geen partij in zijn. Ze zeggen wel te begrijpen dat de burgemeester de wedstrijd vanwege de veiligheid niet door laat gaan. Ajax betreurt het “dat het voetbal de dupe wordt van deze zaak”.

Vroegpensioen

De politie voert al maanden actie voor het vroegpensioen. De politieacties begonnen in mei met het uitschrijven van minder bekeuringen, het sluiten van politiebureaus voor publiek en lawaaiacties met sirenes.

Deze maand werden eredivisiewedstrijden aangegrepen om actie te voeren. Dat leidde eerder niet tot afgelastingen, omdat het niet om zogenoemde risicowedstrijden ging.

GroenLinks-PvdA en SP pleitten vorige week voor het behoud van de huidige Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) voor mensen met een zwaar beroep, die in 2025 afloopt. Minister Van Hijum van Sociale Zaken zei daarop dat hij “absoluut het belang van dit onderwerp” zag, maar waarschuwde ook direct voor de financiële consequenties.

De politiebonden hameren op betere afspraken. In de oude regeling kunnen agenten weliswaar drie jaar eerder stoppen, maar vaak moeten ze hun inkomen dan met spaargeld aanvullen. Bovendien is er gedurende die jaren ook geen pensioenopbouw meer.

Volgens de bonden wordt juist bij voetbalwedstrijden duidelijk dat politiewerk zwaar werk is.

Share.
Exit mobile version