NOS Nieuws••Aangepast
De geschorste Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol is gearresteerd, meldt persbureau Yonhap. Hij werd opgepakt in zijn zwaarbewaakte woning in Seoul waar hij zich wekenlang schuilhield nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.
Aanleiding daarvoor was het uitroepen van de militaire noodtoestand, begin vorige maand, waarmee Yoon het parlement uitschakelde. Onder druk van het parlement trok hij de noodtoestand dezelfde dag weer in.
Duizenden aanhangers van de president stonden voor de woning en maakten het de politie moeilijk om de president te bereiken. Een eerdere poging om hem te arresteren mislukte nog door de aanwezigheid van aanhangers en zijn presidentiële beveiliging.
‘Wilde risico op bloedvergieten voorkomen’
Nadat bekend werd dat Yoon was gearresteerd verscheen een video van hem online. Daarin noemde hij het onderzoek dat naar hem is ingesteld illegaal. Ook stelde hij dat hij had toegestemd om ondervraagd te worden om “het risico op bloedvergieten te voorkomen”.
Aanhangers van Yoon probeerden de politie tegen te houden:
Zuid-Koreaanse president Yoon gearresteerd: ‘Ik erken het onderzoek niet’
Nadat de onderzoekers in de vroege ochtend bij het presidentiële complex waren gearriveerd, duurde het volgens het anti-corruptiebureau nog twee uur voordat zij binnen waren. Daarna zou het nog drie uur hebben geduurd voordat Yoon werd gearresteerd.
Beveiligers van Yoon hielden de agenten aanvankelijk tegen bij de poort. Het terrein was afgezet met prikkeldraad en er waren bussen neergezet als blokkades. Sommigen probeerden met ladders over de rijen bussen te klimmen. Vervolgens beklommen ze het heuvelachtige terrein richting de woning. Na de arrestatie van Yoon verliet een reeks zwarte SUV’s het complex.
Afzettingsprocedure
Yoon kondigde op 3 december de staat van beleg af, waarmee het parlement buitenspel werd gezet. Het parlement nam vervolgens een motie aan met als strekking dat de staat van beleg moest worden opgeheven. Halverwege december stemde het parlement voor de afzetting van de president.
Het constitutionele hof had vanaf toen 180 dagen de tijd om te besluiten of Yoon president zou mogen blijven. Gisteren was de eerste zitting van de afzettingsprocedure, maar toen kwam hij niet opdagen. De zitting werd daarom al na vier minuten geschorst.
Donderdag is de volgende zitting. Als Yoon dan weer niet in de rechtbank verschijnt, gaat de zaak zonder hem van start. Als de rechter Yoon schuldig acht aan het leiden van een opstand, kan hij de doodstraf krijgen.