NOS Nieuws•
-
Roeland Müller
Verslaggever Economie
-
Roeland Müller
Verslaggever Economie
Er wordt binnenkort weer gesproken over het vroegpensioen. Er lijken nog maar weinig inhoudelijke obstakels voor een overeenkomst te zijn, maar toch zijn de verhoudingen in de polder er niet beter op geworden. Over de opstelling van de grootste vakbond, FNV, wordt geklaagd door andere partijen, waaronder ook andere vakbonden aan tafel.
Uit gesprekken met bronnen rond de werkgevers, bonden en het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid blijkt dat er irritatie is over de houding in de gesprekken, de timing van de stakingsweek in september en de harde toon van de acties.
De FNV herkent zich niet in het beeld. “We onderhandelen harder dan normaal. Ik denk dat ze daarvan schrikken.”
Maandenlang actie
In december 2023 klapte het overleg over het vroegpensioen. Tot Prinsjesdag 2024 volgden vele stakingen en andere acties van agenten, schoonmakers en OV-personeel.
Hoewel de nieuwe minister van Sociale Zaken, Van Hijum, meerdere keren aangaf open te staan voor een permanente vroegpensioenregeling, liepen de acties door in de zomermaanden.
Begin september was men al dichtbij een overeenkomst, zeggen bronnen rond verschillende partijen aan tafel, waaronder andere bonden. “De basisingrediënten voor een overeenkomst lagen er al,” vertelt één van de onderhandelaars.
Een permanente regeling, een hogere vroegpensioenuitkering en ruimte voor de sectoren om zelf afspraken te maken: het lijkt erop dat de belangrijkste eisen van de FNV al ingewilligd werden.
Flyers en posters al gedrukt
Toch bestrijdt FNV dat men er al bijna uit was. “Een quotum voor het aantal mensen dat jaarlijks met vroegpensioen kan en een herijking na 3 jaar. Dat noemen wij niet permanent,” zegt de woordvoerder van de FNV.
Ook vindt de bond de voorgestelde verhoging van de uitkering met zo’n 10 procent te laag.
En dus werd er de week voor Prinsjesdag toch gestaakt. Havenmedewerkers, OV-personeel en schoonmakers legden het werk neer tot ergernis van de gesprekspartners. “We waren er bijna, maar de flyers en posters lagen al klaar,” zegt één van hen. “De staking moest doorgaan.” FNV ontkent dat de staking koste wat kost door moest gaan.
Doodskist
Ook over de aard van acties is kritiek te horen. Tot twee keer toe werd bij een bouwstaking in Noord-Nederland het gebouw van VNO-NCW binnengetreden. Bij die demonstraties werd een doodskist met een skelet meegedragen om aan te geven dat veel mensen in de bouw versleten naar hun pensioenleeftijd toe werken of deze niet halen.
Deze actie valt niet goed bij de werkgevers en andere gesprekspartners. “Huilie, huilie van VNO-NCW”, zegt FNV. De vakbond neemt geen afstand van de gebeurtenissen. “Er werd vrolijk koffie gedronken. En, inderdaad, de deur stond open. Ik kan mij voorstellen dat ze schrokken, maar het toont vooral aan dat deze mensen zich niet gehoord voelen. Het zou zo weer kunnen gebeuren.”