Formatie gaat weer verder

Vandaag spreken de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer verder over de invulling van het kabinet. De vier partijen praten al bijna twee weken met de formateur en beoogd premier Schoof over de verdeling van de ministersposten en staatssecretarissen.

De gebruikelijke procedure is dat de partijen het eerst eens worden over welke partij welk ministerie krijgt. Pas daarna zouden de namen van de nieuwe bewindslieden besproken worden. Het is onduidelijk of aan deze volgorde wordt vastgehouden.

Ambtenaren zien pijnpunten in coalitieakkoord

Het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is bekeken door ambtenaren van allerlei ministeries en deze analyse is op verzoek van de Tweede Kamer vorige week ook naar buiten gebracht. In het 682 pagina’s tellende document worden vanuit verschillende ministeries kanttekeningen geplaatst bij bepaalde maatregelen.

Zo wordt vastgesteld dat bij de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat het ministerie van Buitenlandse Zaken “bijzonder hard” wordt getroffen. De kans bestaat dat ook bepaalde ambassades dicht moeten.

Verder wordt gevreesd voor een toename van juridische procedures op het terrein van stikstof, omdat ambities op dit gebied zijn bijgesteld. “De juridische haalbaarheid van de neerwaartse bijstelling ambities van mest, stikstof en klimaat is twijfelachtig”, staat in de analyse. Ook noemen ambtenaren het plan om een nieuwe uitzonderingspositie op Europese mestregels te regelen “op korte termijn kansloos in Brussel”.

Het plan om “de wildgroei aan subsidies” aan te pakken, is volgens ambtenaren niet haalbaar, omdat dat niet zomaar kan. En om criminelen beter te bewaken, naar Italiaans voorbeeld, moeten gevangenissen grondig worden verbouwd.

Bij het ministerie van Onderwijs wordt betwijfeld of er wel 293 miljoen euro per jaar bezuinigd kan worden op het beperken van de instroom van buitenlandse studenten. En het verhogen van de btw van 9 naar 21 procent heeft grote gevolgen voor scholen. Ze moeten 50 miljoen euro ophoesten voor duurdere schoolboeken.

Share.
Exit mobile version