Oppositie wil weten hoe Schoof nou echt denkt

Na wat inleidende woorden van premier Schoof krijgt hij van verschillende oppositiepartijen vragen over zijn kijk op het land. “Wat is de langetermijnvisie?”, vraagt SP-leider Dijk. “Waar gaat dit kabinet dadelijk zijn keuzes op baseren? Welk toekomstbeeld? Welk mensbeeld?”, wil Dassen (Volt) weten.

Maar Schoof denkt dat mensen in het land helemaal niet zitten te wachten op zijn mensbeeld. “Ik hoop dat Nederlanders ons beoordelen op de resultaten die we boeken.” De premier zegt het belangrijk te vinden om verschillende visies van de vier coalitiepartijen bij elkaar te brengen. Vervolgens wil hij kijken waar er “stappen” kunnen worden gezet, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, leefbaarheid en vrijheid.

GroenLinks-PvdA-leider Timmermans wijst erop dat Schoof “ongetest” is, omdat hij nieuw is in de politiek en daarbij partijloos. “Geef eens even inzicht in hoe u het land wil leiden”, zegt Timmermans. “Als we dat niet weten, wordt de hele tijd het beeld bestendigd dat u alleen uitvoert wat die vier coalitiepartijen willen.” En dan denkt iedereen dat PVV-leider Geert Wilders de facto de leider van het land is, vreest de oppositievoorman, die daarbij het woord “schaduwpremier” gebruikt.

“Als ik zeg dat ik de premier van iedereen wil zijn, is dat geen loze kreet”, zegt Schoof. “Dan gaat dat over het samenbindend vermogen waarvan ik hoop dat de samenleving het zelf heeft. Ik hoop polarisatie tegen te gaan en ik hoop dat mensen elkaar weer ontmoeten.” Volgens Schoof moet de overheid dat zo goed mogelijk ondersteunen, maar niet overnemen.

Het debat is geschorst tot 12.00 uur zodat minister-president Schoof met zijn ambtenaren en kabinet kan overleggen hoe het nu verder moet met de documenten. Voordat voorzitter Bosma schorste was er een rommelige situatie in de Kamer. Een deel van de partijen wilde pas verder praten als de juridische onderbouwing van noodmaatregelen voor het asielbeleid er was, een deel (vooral coalitiepartijen) wilde wel starten met het debat.

Te horen was dat premier Schoof “tjongejongejonge, werkelijk niet te geloven dit”, zei toen dit zich voor hem ontvouwde.

Premier Schoof reageert geïrriteerd na verzoek tot delen stukken: ‘Niet te geloven’

Schoof: juridische analyse noodmaatregelen nu niet delen; oppositie ontstemd

Het kabinet is niet van plan de juridische analyse achter het inroepen van noodmaatregelen voor het asielbeleid nu naar de Kamer te sturen. Kamerleden hadden daar gisteren om gevraagd, maar premier Schoof schrijft dat de besluitvorming rond de toepassing nog niet is afgerond en dat de gevraagde stukken daarom niet kunnen worden toegezonden. Hij zegt de Kamer toe de stukken alsnog te sturen als het besluit genomen is.

De premier wijst er verder op dat het voornemen om noodmaatregelen te nemen op grond van de Vreemdelingenwet onderdeel is van het dit voorjaar gesloten hoofdlijnenakkoord. Hij voegt eraan toe dat het formatiearchief openbaar is en bij de Kamer beschikbaar en dat ook ambtelijke analyses van toen naar de Kamer zijn gestuurd.

Meteen bij het begin van de vergadering vragen GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, D66, SP, Partij van de Dieren, Volt en Denk alsnog de stukken onmiddellijk openbaar te maken en ze zeggen pas als dat is gebeurd met het debat te beginnen. Volgens die partijen zijn er wel degelijk stukken en blijkt uit het regeerprogramma dat het kabinet wel een besluit heeft genomen.

Maar Schoof herhaalt dat er nog geen besluit is. “Dat betekent dat stukken daarover ter voorbereiding van de besluitvorming nog niet in de ministerraad zijn gedeeld. Dat is een deel van de achtergrond van de brief die ik aan de Kamer heb gestuurd.”

NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven wordt uitgedaagd door oppositie-Kamerleden om zich ook uit te spreken. Dat doet ze door te verwijzen naar “Artikel 68 van de Grondwet”. Dat betekent dat ook NSC vindt dat er stukken gedeeld moeten worden.

Zal er nog wat aan de plannen veranderen ?

Het is de vraag of er nog wat zal veranderen aan de plannen van het kabinet. Oppositiepartijen hebben daarvoor verschillende voorstellen gedaan, maar of dat tot concrete aanpassingen zal leiden, is nog niet duidelijk. Misschien is de coalitie bereid de voorgestelde accijnsverhoging op sport te herzien. Of dat echt zo is, moet in de loop van de dag duidelijk worden.

Waarschijnlijk zal het in het debat ook weer uitgebreid gaan over het asielbeleid van het kabinet. Een groot deel van de Tweede Kamer heeft kritiek op de manier waarop het kabinet een ‘asielcrisis’ wil uitroepen, namelijk in eerste instantie buiten de Kamer om. Ook regeringspartij NSC kwam gisteren onder vuur te liggen. Oppositiepartijen begrijpen niet dat NSC, dat rechtsstatelijkheid hoog in het vaandel heeft, met deze procedure akkoord gaat.

Jetten en Van Vroonhoven hebben discussie: dit is zo’n gênant antwoord

Share.
Exit mobile version