Het schoolgebouw in Gaza-Stad dat door het Israëlische leger werd aangevallen

NOS Nieuws

Na Rafah in het zuiden van de Gazastrook is het Israëlische leger nu ook Gaza-Stad in het noorden binnengetrokken. Het aantal doden door luchtaanvallen loopt snel op en Palestijnen zijn massaal op de vlucht geslagen.

De Israëlische premier Netanyahu kondigde woensdag aan dat Israël een gebied tussen Rafah en Khan Younis gaat innemen om hier een nieuwe “veiligheidszone” van te maken. Hij maakte niet duidelijk wat hier precies mee bedoeld wordt. Wel duidelijk is dat de Palestijnse bevolking het gebied moet verlaten.

Israël trok zich tijdens het staakt-het-vuren eerder dit jaar terug uit delen van de Gazastrook, maar hield altijd een strook langs de grenzen met Israël en Egypte bezet. Nu is het leger op verschillende plekken weer dieper de Gazastrook ingetrokken. Het Israëlische leger zegt ook in Shejaiya, een wijk in Gaza-Stad, een veiligheidszone te willen creëren.

Weer op de vlucht

Honderdduizenden Palestijnen zijn opnieuw weggevlucht uit het grotendeels verwoeste Rafah. Ook uit Shejaiya zijn veel mensen met wat ze aan inboedel konden dragen weggevlucht, veelal te voet of met ezelskarren. VN-hulporganisatie OCHA laat met een kaartje zien dat zo’n twee derde van de Gazastrook door Israël is bestempeld als een no-gozone of onder een evacuatiebevel is geplaatst.

Sinds deze week zijn de Israëlische bombardementen verhevigd. Na de hervatting hiervan vorige maand schommelde het dagelijkse dodental rond de 40. Afgelopen woensdag meldde nieuwszender Al Jazeera op basis van zorgverleners 77 doden bij Israëlische aanvallen. Gisteren 112 doden. Vandaag worden tot nu toe 35 doden gemeld. Internationale persbureaus melden vergelijkbare aantallen.

Karam Al Saadoni, directeur van een basisschool in Khan Younis, zegt dat de bombardementen heviger zijn dan voor het staakt-het-vuren. De aanvallen vinden nu vooral ’s nachts plaats, wat de angst onder de bevolking vergroot. “Het is onmogelijk te weten wie wordt aangevallen, en wie wordt gedood”, zegt Al Saadoni over de telefoon. “Er zijn geen veilige schuilplaatsen.”

Aanvallen op opvangplekken

Schuilplaatsen worden inderdaad niet ontzien. Gisteren viel Israël een school aan in Gaza-Stad waarbij volgens het ministerie van Gezondheid 27 mensen werden gedood. De school was een opvangplek voor ontheemde Palestijnen. Israël zei, zoals vrijwel altijd wanneer het een schoolgebouw aanvalt, dat er een commandocentrum van Hamas was gevestigd. Het leverde hiervoor geen bewijs.

De aanval volgde op een aanval op een VN-kliniek in Jabalia in Noord-Gaza, waar honderden ontheemden schuilden. Ook hierover zei Israël dat er gewapende strijders aanwezig waren. Er vielen volgens de autoriteiten 22 doden, onder wie negen kinderen. Dinsdagochtend werden een medewerker van Artsen zonder Grenzen, zijn vrouw en dochter gedood bij een luchtaanval in Deir al-Balah in Centraal-Gaza.

Zondag werden de lichamen van vijftien hulpverleners gevonden in een massagraf in Rafah. Volgens de VN waren ze een week eerder gedood door Israëlische troepen. Meerdere reddingswerkers die de lichamen hebben opgegraven en artsen die de hulpverleners in het ziekenhuis hebben onderzocht, zeggen dat een aantal van hen van dichtbij door hoofd en borst waren geschoten, en aan hun handen of voeten waren gebonden.

Israël zegt de dood van de hulpverleners te onderzoeken. Dergelijke onderzoeken leverden eerder weinig of niets op.

Israël zegt door te vechten om Hamas te vernietigen en de 59 gijzelaars, van wie naar schatting nog 24 in leven zijn, terug te brengen.

Diverse VN-commissies en mensenrechtenorganisaties hebben gesteld dat Israëls oorlogsvoering in de Gazastrook kenmerken vertoond van, of bestempeld kan worden als genocide. Daarbij wordt onder meer gewezen op het blokkeren van hulp, het bombarderen van ziekenhuizen, en het vernietigen van watervoorzieningen in Gaza.

Share.
Exit mobile version