Gezondheid

Dierenarts Piet over grasparkieten en hun knaaggedrag

Populair huisdier

Bij een huisdier denk je al gauw aan een hond, kat, konijn of een vis. Maar ook parkieten zijn erg geliefde huisdieren, ook al hoor je het niet zo snel. Het zijn volgens Dierenarts Piet erg gezellige diertjes die altijd met één of meerdere bij elkaar horen te leven.

Piet heeft twee mannetjes meegenomen naar de boerderij: Marietje en Olie. In het wild leven ze in kolonies en daarin vormen ze vaak een stelletje. Het zijn erg sociale dieren en hebben daarom ook de behoefte om met meerdere te zijn. Het gekwetter dat ze onderling naar elkaar doen is dan ook echt de sociale interactie.

Hoe kan je het beste parkieten houden?

Als jezelf overweegt om parkietjes te nemen moet je aan een aantal dingen denken. De dieren hebben namelijk echt veel ruimte nodig. Denk aan een volière waarin ze met meerdere bij elkaar kunnen zijn, én waarin ze de mogelijkheid hebben om te kunnen vliegen.

Sommige mensen kiezen ervoor om ze los door het huis te laten vliegen. Dit is natuurlijk heel erg fijn voor de dieren, alleen brengt dit wel wat risico’s met zich mee. Zo kunnen ze bijvoorbeeld tegen het glas aan vliegen en ook niet alle spullen in huis zijn veilig voor ze. Ze gaan immers graag op ontdekkingstocht en dat doet ze het liefst met hun snaveltje! Met als gevolg dat ze overal aan gaan knabbelen, ook aan dingen die die niet altijd even veilig zijn om aan te knabbelen.

Ook moet je rekening houden met de ontlasting van de grasparkietjes als ze los door je huis vliegen.

Kijkersvraag

Willem heeft een kijkersvraag in gestuurd over zijn parkietjes. Hij laat ze altijd los in het huis vliegen en geeft ze kattengras en fruit te eten. Toch eten ze soms ook van de planten in huis. Willem vraagt zich af waarom ze dit doen en of er ook schadelijke planten zijn voor de grasparkieten. 

Piet geeft aan dat niet alles even gezond is voor de parkiet en dat je de planten dus ook goed in de gaten moet houden, aangezien er ook planten zijn die minder gezond zijn voor de vogels. Daarom is het altijd verstandig om even te onderzoeken of de betreffende planten in je huis giftige stoffen bevatten voor de parkiet.

Ze eten hier overigens van omdat ze de omgeving aan het ontdekken zijn. Alleen tijdens die ontdekkingstocht zijn ze zich niet bewust van wat giftig voor ze is. Een andere reden voor hun knabbelgedrag kan duiden op een tekort aan eten of bepaalde voedingsstoffen. Het beste is dan om te kiezen voor geperste brokjes waarin gemengde zaden tot brokjes zijn geperst. Hier zit alles in wat ze nodig hebben en voorkomt het geknabbel.

Advies van Piet

Piet adviseert daarnaast om de dieren in een mooie, grote volière te houden. Deze kun je helemaal inrichten naar wens van de parkietjes, zodat je zeker weet dat er geen gevaarlijke of kostbare dingen kapotgeknabbeld kunnen worden.

Daarnaast geeft Piet ook aan dat je moet zorgen dat ze continu uitgedaagd blijven, aangezien het erg intelligente dieren zijn. Dit kun je doen door bijvoorbeeld trosgierst te verstoppen. Een lekkere en interessante snack die ze kunnen onderzoeken en met hun snaveltje kunnen openen. Op die manier hebben ze hun vermaak en zien ze trosgierst als een echte traktatie. Eigenlijk een beetje zoals je katten ook kunt bezighouden met een voederpuzzel. 

Marietje en Olie adopteren?

Enthousiast geworden van deze leuke fladderaars? Het lieve parkietenkoppeltje Marietje en Olie is te adopteren. Ze zitten momenteel bij Stichting toevlucht, een mooie opvang voor vogels en voor in het wild levende zoogdieren. Hier hebben ze veel lieve dieren die nog een tweede kans verdienen. 

Fotocredits:

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button