Israëlische leger: gijzelaar bevrijd uit Gazastrook

Het Israëlische leger zegt dat het een gijzelaar heeft bevrijd uit de Gazastrook. Het zou gaan om de 52-jarige Qaid Farhan al-Qadi, die op 7 oktober in een kibboets werd ontvoerd door Hamas, waar hij werkte als bewaker. Volgens de eerste berichten verkeert de man in goede gezondheid. Hij wordt voor controles naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens het Israëlische leger werd Al-Qadi gevonden in een tunnel in het zuiden van de Gazastrook. Het leger omschreef de reddingsactie als complex.

Aangenomen wordt dat er nog iets meer dan honderd gijzelaars worden vastgehouden door Hamas in de Gazastrook. Van zeker 36 gijzelaars is bekend dat ze niet meer in leven zijn. Hamas heeft bij de aanvallen op Israël vorig jaar ongeveer 250 mensen ontvoerd – ook mensen die niet de Israëlische nationaliteit hebben.

Beeld van de aankomst van Qaid Farhan al-Qadi in Israël

Israël bestrijdt VN-hulporganisatie UNRWA op Google

De regering van Israël probeert met een gerichte advertentiecampagne op Google het vertrouwen in de VN-hulporganisatie UNRWA te ondermijnen. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Wired. Het Israëlische consulaat in New York bevestigt de campagne maar wil verder niet reageren, aldus Wired.

Volgens het blad googelde fondswerver Mara Kronenfeld van UNRWA USA in januari op de naam van haar eigen organisatie. Boven in de zoekresultaten verscheen een link naar een website van de Israëlische regering waarin UNRWA als een frontorganisatie voor Hamas werd afgeschilderd. Dat was in de tijd dat Israël met de beschuldiging kwam dat ten minste twaalf UNRWA-medewerkers bij de aanval van 7 oktober van Hamas op Israël betrokken waren geweest.

“Zonder UNRWA zou het volk uitsterven”, zei een medewerker in april:

Bij de UNRWA in Gaza: ‘We doen ons werk, maar we zijn bang’

Uit onderzoek van de VN kwam naar voren dat er geen bewijs was geleverd dat UNRWA als organisatie banden heeft met Hamas. UNRWA zette wel een aantal betrokken medewerkers op straat. De hulporganisatie heeft in Gaza meer dan 10.000 medewerkers in dienst.

Kronenfeld denkt dat Israël met de advertenties potentiële donateurs wil afschrikken. Het is onduidelijk in hoeverre dat is gelukt. Ze zag zich wel genoodzaakt een tegencampagne op te zetten. Die heeft UNRWA USA tienduizenden euro’s gekost.

Ook wie in Nederland “UNRWA” googelt krijgt eerst een advertentie van de Israëlische regering te zien:

‘Opschorten hulp door VN kan catastrofaal zijn’

Het Rode Kruis denkt dat de gevolgen catastrofaal kunnen zijn, nu de VN besloten heeft om de hulpverlening in Gaza op te schorten. De aanleiding voor het besluit is een ontruimingsbevel voor delen van de stad Deir al-Balah waar honderdduizenden Palestijnen naartoe zijn gevlucht. Ook het VN-centrum voor humanitaire operaties in Deir al-Balah gaat dicht.

“De VN is de grootste hulporganisatie in Gaza en ze zeggen dat het niet bekend is voor hoelang ze hun werk moeten neerleggen”, zei Daniëlle Brouwer van Rode Kruis Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. “Als hulporganisaties als de Verenigde Naties hun werk al niet kunnen doen, dan zijn de gevolgen voor mensen gigantisch. Dan krijgen ze minder voedsel, minder schoon water, minder medische hulp. De VN had ook aangekondigd dat ze eind deze week zouden beginnen met de vaccinaties voor polio. Het is essentieel dat die snel worden gezet bij mensen en als ze dat nu moeten uitstellen, dan is dat catastrofaal.”

Een verpleegkundige in Deir al-Balah bereidt de evacuatie van een te vroeg geborene voor

Brouwer noemt het verschrikkelijk dat opnieuw een massaverhuizing op gang komt van mensen die helemaal niets meer hebben. “Sommige gezinnen zijn al zes keer gevlucht, andere al tien keer. En je ziet de beelden, mensen lopen over kapotgeschoten straten met een klein tasje kleding, een vuilniszak waar hun meest waardevolle spullen in zitten. Ik zag zelfs beelden van mensen die nog in een ziekenhuisbed liggen, dus die komen uit het ziekenhuis. Iemand had zelfs een infuus nog in zijn arm.”

Volgens Brouwer zijn de Palestijnen nergens veilig, omdat Israël ook als veilig aangemerkte gebieden aanvalt. “Als het gaat om het humanitair oorlogsrecht heeft de aanvallende macht de plicht om burgers te beschermen.”

Het ziekenhuis in Deir al-Balah heeft geen evacuatiebevel gehad, maar de patiënten en vluchtelingen die daar onderdak vonden vertrouwen het niet en vertrekken:

Opnieuw massaverhuizing in Gaza na evacuatiebevel Israëlische leger

‘Palestijn bij Bethlehem doodgeschoten door militair, niet door kolonist’

Het geweervuur dat vannacht een einde maakte aan het leven van een Palestijn in een dorp bij Bethlehem kwam volgens de Israëlische nieuwssite Ynet van een Israëlische militair en niet van een kolonist. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid zei eerder vandaag dat de 40-jarige Khalil Salem Khalawi door een kolonist werd doodgeschoten die met andere kolonisten het dorp aanviel. Hoe het precies zit, is onduidelijk. Het Israëlische leger zegt de zaak te onderzoeken.

De kolonisten zeiden tegen Ynet dat Palestijnen met stenen naar een Israëlische auto gooiden toen die bij het dorp aankwam. Militairen in de buurt zouden de inzittende of inzittenden van de auto te hulp zijn gekomen en het vuur op de Palestijnen hebben geopend.

De voorzitter van de dorpsraad zei eerder vandaag tegen het Palestijnse persbureau Wafa dat de kolonisten al schietend huizen in het dorp aanvielen. Khalawi werd volgens hem dodelijk geraakt, drie anderen zouden in hun benen zijn geschoten. Volgens de voorzitter kwamen de Israëlische militairen daarna tussenbeide.

Het dorp ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De Israëlische nederzettingen daar zijn volgens het internationaal recht illegaal. Bewoners van die nederzettingen proberen hun woongebieden uit te breiden. Sinds de aanval van Hamas vanuit Gaza op Israël van 7 oktober zijn de aanvallen op Palestijnse dorpen en hun bewoners fors toegenomen. Daarbij zijn volgens de VN-organisatie OCHA zeker elf Palestijnen omgekomen.

‘Kans op grotere oorlog na afgelopen weekend iets afgenomen’

De voorzitter van de Amerikaanse generale staf generaal Brown zegt dat het risico dat de Gazaoorlog op korte termijn op een grotere oorlog uitdraait iets kleiner is geworden. Hij wijst erop dat Hezbollah met de aanval op Israël van het afgelopen weekend wraak heeft kunnen nemen voor de dood van Hezbollah-leider Fuad Shukr op 30 juli in Beiroet. Maar het blijft de vraag wanneer Iran terugslaat voor de dood van Hamas-leider Haniyeh, een dag later in Teheran.

“Er waren twee dingen waarvan je wist dat ze konden gebeuren”, zegt Brown tegen persbureau Reuters. “Een ding hebben we gehad. Het hangt er nu van af wat het tweede gaat worden. Het antwoord van Iran bepaalt wat de reactie van Israël zal zijn en dat bepaalt of er een groter conflict komt of niet.”

Brown verwacht een gematigd antwoord van Iran, omdat ook de Iraanse leiders liever geen escalatie zouden willen. Maar hij waarschuwt dat er ook nog andere partijen zijn die voor escalatie kunnen zorgen. Zo zijn er de Houthi’s in Jemen die schepen in de Rode Zee beschieten, maar ook pro-Iraanse milities in Irak, Syrië en Jordanië die Amerikaanse militairen in die landen aanvallen.

De VS heeft in verband met de dreigende situatie extra militairen en materieel in de regio gestationeerd. Volgens Brown is zijn land daardoor beter in staat om Israël te hulp te komen dan op 13 april, toen Iran honderden drones en raketten op Israël afvuurde.

Generaal Brown (l) bij een bezoek aan Egypte afgelopen zondag

Kolonisten schieten Palestijn dood bij Bethlehem

Israëlische kolonisten hebben bij een aanval op een Palestijns dorp bij Bethlehem een Palestijn doodgeschoten en zeker drie anderen verwond.

De voorzitter van de dorpsraad zegt tegen het Palestijnse persbureau Wafa dat de kolonisten al schietend huizen in het dorp aanvielen. Een 40-jarige man werd dodelijk geraakt, drie anderen zouden in hun benen zijn geschoten.

Mogelijk is erger voorkomen, omdat het Israëlische leger naar het dorp op de bezette Westelijke Jordaanoever kwam. De militairen zetten traangas in en oefenhandgranaten die harde knallen laten horen.

Sinds de aanval van Hamas vanuit Gaza op Israël van 7 oktober is het aantal incidenten met kolonisten op de Westelijke Jordaanoever fors toegenomen. Daarbij zijn volgens de VN-organisatie OCHA zeker elf Palestijnen omgekomen.

Vijf doden na Israëlische luchtaanval op Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Nur Shams op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vijf mensen gedood. Ook zijn er meerdere gewonden gevallen, aldus de Palestijnse Autoriteit.

Het Israëlische leger zegt dat het een operatiecentrum in het kamp bij de stad Tulkarem heeft getroffen. Meer details geeft het leger vooralsnog niet. Nadat een Israëlische drone een huis in het kamp had aangevallen, waren vier luide explosies werden gehoord, meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

Sinds de aanslagen van Hamas in Israël van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza is het geweld op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever sterk toegenomen.

Israëlische militaire voertuigen nemen deel aan een inval in Tulkarm op 22 augustus 2024

VS: kans op vergeldingsaanval Iran nog altijd aanwezig

De Verenigde Staten houden er nog steeds rekening mee dat Iran of een van zijn bondgenoten een vergeldingsaanval op Israël zal uitvoeren. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Washington wijst op de dreigende taal van Iraanse leiders en andere vijanden van Israël.

De waarschuwing van het Pentagon komt na een aanval van Hezbollah, dat Israël afgelopen weekend probeerde te bestoken met raketten en drones als vergelding voor het doden van een hoge commandant van de militante beweging, eind vorige maand bij een Israëlische aanval in Beiroet.

Bij die vergeldingsaanval heeft de VS informatie gedeeld met Israël om de door Hezbollah afgevuurde projectielen vroegtijdig te lokaliseren. De Amerikanen hebben naar eigen zeggen niet actief deelgenomen aan de operatie en ook niet aan wat Israël een preventieve aanval noemt op doelen van Hezbollah, eveneens afgelopen weekend. Israël zegt daarbij tientallen doelen te hebben vernietigd, waaronder lanceerinstallaties voor raketten.

VN schort hulpverlening op na evacuatiebevel Deir al-Balah

De VN schort de hulpverlening in Gaza op, nadat Israël gistermiddag een nieuw ontruimingsbevel had uitgegeven voor de centraal gelegen stad Deir al-Balah. Juist daarheen had de VN zijn hoofdkwartier verplaatst, dat eerst was gevestigd in Rafah in het uiterste zuiden van Gaza. Eerder had Israël daar al de evacuatie van de bevolking bevolen.

De VN trekt zich niet terug uit Gaza. “De mensen hier hebben ons nodig”, zegt een medewerker die niet met naam wordt genoemd tegen persbureau Reuters. “We proberen een evenwicht te vinden tussen de behoeften van de bevolking en de veiligheid van het VN-personeel.” Hij vraagt zich af waar de VN’ers naartoe moeten. “De ruimte om te kunnen werken is beperkter dan ooit.”

De medewerkers moeten nu zoeken naar manieren waarop ze de hulpverlening kunnen voortzetten. Ze moesten hun hoofdkwartier halsoverkop verlaten, zodat ze allerlei materiaal hebben moeten achterlaten.

Ziekenhuis Centraal-Gaza stroomt leeg vanwege angst voor aanval

Een van de laatste nog functionerende ziekenhuizen in Gaza stroomt voor een groot deel leeg, omdat Israël de evacuatie heeft gelast van gebied in de buurt. Israël zegt dat evacuatie niet nodig is, maar veel patiënten en vluchtelingen die in het ziekenhuis onderdak vonden, zijn bang dat ook het ziekenhuis oorlogsgebied wordt.

Het Al-Aqsa Martelaren-ziekenhuis ligt in Deir al-Balah, een stad in Centraal-Gaza die tot dusver grotendeels gespaard bleef voor het oorlogsgeweld. Verslaggevers van persbureau AP zagen vanmorgen mensen het ziekenhuis verlaten. Sommigen droegen zieke patiënten, anderen namen tassen met kleding, matrassen en dekens bij zich. Het ziekenhuis zegt dat het nog 100 patiënten telt, voor het evacuatiebevel waren dat er 600.

De VN zegt dat inmiddels 84 procent van Gaza tot geëvacueerd gebied is verklaard. Zo’n 90 procent van de inwoners woont niet meer in het eigen huis. Een groot deel van hen moest meerdere keren vluchten, omdat ook de gebieden waar ze terechtkwamen niet langer veilig waren.

Een patiënt van het ziekenhuis wacht op verder transport

Journalistenorganisaties willen dat EU associatieverdrag met Israël opschort

Internationale journalistieke organisaties waaronder de Nederlandse journalistenvakbond NVJ willen dat de EU het associatieverdrag met Israël opschort en ook andere stappen tegen Israël onderneemt. Het associatieverdrag biedt Israël voordelen bij handel met de EU, Israëls belangrijkste handelspartner.

Volgens de ondertekenaars van een brief aan EU-buitenlandchef Borrell heeft Israël in de oorlog in Gaza en bij de aanvallen op Zuid-Libanon meer dan honderd journalisten vermoord. Het zou ook op andere manieren de persvrijheid en mensenrechten schenden en daders niet ter verantwoording roepen.

De ondertekenaars schrijven dat journalisten een onmisbare rol spelen bij het documenteren en rapporteren van oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen. Als ze dat niet doen ontstaat een “informatievacuüm” en meer ruimte voor propaganda, mis- en desinformatie.

Correspondent Daisy Mohr sprak in april met Al Jazeera-correspondent Wael Dahdouh. Hij verloor familieleden, collega’s en vrienden in de Gazaoorlog en raakte zelf gewond:

Gewonde correspondent Al Jazeera: ‘Er zijn geen buitenlandse ogen meer in Gaza’

Getroffen Griekse tanker in Rode Zee lekt geen olie

De Europese marinemissie Aspides in de Rode Zee zegt dat de door Houthi-rebellen aangevallen Griekse olietanker Sounion geen olie lijkt te lekken. De tanker heeft 150.000 ton ruwe olie aan boord. Als die in zee terechtkomt, ontstaat een milieuramp.

De Sounion staat in brand. Op foto’s die Aspides verspreidt is vuur en rook te zien op het dek en de brug van de tanker.

  • Aspides

    De brandende Sounion
  • Aspides

    Rook op de brug
  • Aspides

    Brand aan dek

De Sounion raakte woensdag onbestuurbaar, toen hij 140 kilometer uit de kust van de Jemenistische stad Hodeida door Houthi’s werd aangevallen. De 29-koppige bemanning bleef ongedeerd en werd door een Frans marineschip van boord gehaald.

Vrijdag brak brand uit. Dat was vrijwel zeker het werk van Houthi-rebellen. Op sociale media deelden ze beelden van het schip waarop enkele grote explosies te zien zijn, vermoedelijk veroorzaakt door explosieven.

De beelden die door de Houthi’s zijn verspreid:

Door Houthi’s aangevallen stuurloze Griekse olietanker explodeert op Rode Zee

Iran blijft erbij: Israël kan “berekend” antwoord op dood Haniyeh verwachten

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Araghchi zegt dat Iran vasthoudt aan de belofte dat het de dood van Ismail Haniyeh zal wreken. De Hamasleider werd eind vorige maand bij een aanslag in de Iraanse hoofdstad Teheran gedood. Vrijwel zeker zat Israël daarachter. “De Iraanse reactie op de Israëlische terroristische aanval in Teheran staat vast en zal gepast en berekend zijn”, zei de minister bij een bezoek van zijn Italiaanse ambtgenoot Tajani.

Tajani riep Iran op om zich in te houden om “de spiraal van militaire acties in de regio te doorbreken, wat alleen maar meer lijden met zich meebrengt”. Ook vroeg hij Iran een matigende invloed uit te oefenen op Hezbollah in Libanon. Gisteren kwam het aan de Libanees-Israëlische grens tot grootschalige raket- en droneaanvallen tussen Hezbollah en Israël, over en weer. In de VN-vredesmacht in het grensgebied zitten ook Italiaanse blauwhelmen.

Het is onduidelijk wat Araghchi onder “gepast en berekend” verstaat. Aangenomen wordt dat ook Iran er geen belang bij heeft om het geweld in de regio verder te laten escaleren.

Genoeg poliovaccins voor de kinderen in Gaza

In Gaza zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid 1,26 miljoen doses poliovaccin afgeleverd. Ze zijn bedoeld voor meer dan 600.000 kinderen onder de 10 jaar. De vraag is hoe snel die gedistribueerd kunnen worden nu de Gazaanse samenleving door de oorlog ontwricht is geraakt en die oorlog nog doorgaat. De WHO en Unicef zeggen dat er twee gevechtspauzes van elk zeven dagen nodig zijn om al deze kinderen twee doses toe te dienen.

Vrijdag werd bekend dat een tien maanden oude, ongevaccineerde baby verlammingsverschijnselen heeft die het gevolg zijn van een besmetting. Het linkeronderbeen van de baby is verlamd. Het is het eerste poliogeval in Gaza in 25 jaar.

Een medisch hulpverlener controleert de levering van poliovaccins

Daar zal het vermoedelijk niet bij blijven. Volgens hulporganisatie Save the Children zijn in Gaza 50.000 kinderen niet gevaccineerd, doordat de vaccinaties na het uitbreken van de oorlog zijn gestopt. Vorige maand zei het ministerie van Gezondheid in Gaza dat in het gebied een polio-epidemie was uitgebroken. Bij controle van het rioolwater was gebleken dat het virus daarin volop aanwezig was.

Een plaatselijke cameraploeg maakte voor de NOS deze opnamen in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis:

Inwoners Gaza zien polio opleven: ‘We zijn echt bang’

Volgende evacuatiebevel voor ontheemde Palestijnen in Gaza

Israël heeft meer ontheemde burgers in de centraal gelegen stad Deir al-Balah in Gaza opgedragen te vertrekken. In het evacuatiegebied worden zware aanvallen tegen gewapende militanten aangekondigd.

Deze maand heeft Israël al minstens dertien keer een evacuatiebevel uitgevaardigd. Het gevolg is volgens de VN dat in augustus ruim een kwart miljoen Palestijnen, die vaak al meerdere keren zijn gevlucht in de oorlog, gedwongen zich weer te verplaatsen.

Ontheemde Palestijnen in een kamp in Khan Younis

Volgens Israël is het nodig om burgers te beschermen tegen gevechten. Het leger wil vrij spel hebben in de strijd met Hamas. Maar volgens VN-hulporganisatie OCHA brengt de evacuatie burgers juist in gevaar. “Families moeten onder vuur vluchten, met de weinige bezittingen die ze hebben naar een almaar krimpend gebied dat overbevolkt is.” De humanitaire zones in Gaza worden steeds kleiner, en ook binnen deze ‘veilige gebieden’ worden luchtaanvallen uitgevoerd door Israël.

Een aantal patiënten in het nabijgelegen al-Aqsa-ziekenhuis zou zijn gevlucht vanwege het Israëlische evacuatiebevel. Dat meldt persbureau Reuters, dat een aantal burgers bij het ziekenhuis had geïnterviewd. Hoewel het ziekenhuis buiten het evacuatiegebied ligt, zouden mensen vrezen voor een nieuwe inval door het het leger. Israëlische militairen hebben in de oorlog meerdere ziekenhuizen bezet, omdat er wat Israël noemt terroristen actief zouden zijn geweest.

Share.
Exit mobile version