In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws•
De Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt in Zuid-Holland toenemende schade. Het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard treft regelmatig lekkages aan bij stuwen die zijn veroorzaakt door de gravende dieren.
Met een stuw beheert het waterschap de waterstanden. Zo kan het peil hoog worden gehouden op plekken waar dit wenselijk is, en juist laag op de plekken waar dit nodig is. Het hoogheemraadschap ziet dat de rivierkreeft hieromheen graaft, wat leidt tot lekkages .
“Nu bepalen wij met een stuw de waterpeilen, maar als die geulen er zitten loopt het water vanzelf weg”, zegt Freek de Boer van het hoogheemraadschap tegen Rijnmond. “We moeten dan extra water in het gebied toelaten of juist extra eruit malen. Dat kost veel energie en geld.”
Het waterschap ziet ook een toename van het aantal lekkages. “Tegenwoordig krijgen we gemiddeld drie tot vijf meldingen per week binnen over lekkages die direct moeten worden gedicht”, zegt het waterschap. “Zo’n vijf jaar geleden kwam dit maar één keer per maand voor.”
Een oplossing om van de rivierkreeft af te komen, is lastig, zegt Paula Korteweg van het waterschap. “De kreeften vallen onder de visserijwet, wat inhoudt dat niet iedereen ze mag vangen. Alleen beroepsvissers, en dat maakt het lastig.”
In deze video zie je wat voor schade ze aanrichten:
Rivierkreeft zorgt voor schade
Het vangen van de exotische dieren werkt wel. Het waterschap heeft een test van meerdere jaren gedaan in de Krimpenerwaard. Daaruit is gebleken dat door gericht en intensief vangen de schade beperkt blijft en de waterkwaliteit verbetert. Maar dit is enorm arbeidsintensief. “En zoveel beroepsvissers zijn er niet om ze allemaal te kunnen vangen.”
Het hoogheemraadschap pleit voor een landelijke aanpak. “Het probleem is groot”, zegt Korteweg. “In ons werkgebied leven er inmiddels al miljoenen Amerikaanse rivierkreeften; dat is door ons als waterschap alleen niet aan te pakken. Kreeften houden zich tenslotte niet aan gemeentegrenzen.”