Musk en Donald Trump bij de lancering van een Space X-raket in november 2024

NOS Nieuws

Uitspraken van Elon Musk over niet-Amerikaanse politieke kwesties leiden tot steeds meer ergernis en zorgen bij Europese regeringsleiders. Onder anderen president Macron van Frankrijk en bondskanselier Scholz van Duitsland reageerden vandaag op uitlatingen van de techmiljardair en topadviseur van aankomend president Trump.

“Normale mensen, verstandige mensen, fatsoenlijke mensen zijn ver in de meerderheid in dit land”, reageerde Scholz. Eerder had Musk gezegd dat “alleen Alternative für Deutschland Duitsland kan redden” en dat Scholz direct zou moeten aftreden.

Volgens Scholz is de invloed van Musk echter beperkt. “We doen alsof de uitspraken van meneer Musk op Twitter een land van 84 miljoen mensen kunnen beïnvloeden met onwaarheden of halve waarheden of meningen. Dat is gewoon niet het geval.”

Verkrachtingszaak

Het is niet voor het eerst dat de invloedrijke ondernemer zich uitspreekt over de binnenlandse politiek in Europese landen. Vanochtend nog plaatste Musk een bericht op zijn X-profiel dat hint op verdere Amerikaanse inmenging. “Amerika zou het Britse volk moeten bevrijden van hun tirannieke regering”, legde Musk zijn volgers voor op zijn eigen platform.

Het bericht volgt op een reeks van uitlatingen van Musk over seksueel kindermisbruik door voornamelijk mannen met een Pakistaanse achtergrond in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Musk zou de Britse premier Starmer bendes van kinderverkrachters niet hebben vervolgd in zijn tijd als hoofd van het Openbaar Ministerie.

Premier Starmer, eerder vandaag op een persconferentie in Londen

Zonder Musk bij naam te noemen, hekelde Starmer vandaag op een persconferentie “degenen die leugens en desinformatie verspreiden”. “We hebben dit draaiboek al vaak gezien: het aanzwengelen van intimidatie en bedreigingen met geweld, in de hoop dat de media het zullen versterken.”

Later reageerde Musk met een bericht dat de Britse premier “diep medeplichtig is aan de massale verkrachtingen in ruil voor stemmen”.

‘Zorgwekkend’

President Macron is ook kritisch op Musk. “Als ons tien jaar geleden was verteld dat de eigenaar van een van de grootste sociale netwerken ter wereld een nieuwe reactionaire internationale beweging zou steunen en rechtstreeks zou ingrijpen in verkiezingen, ook in Duitsland, wie had dat dan gedacht?”, zei de Franse president vandaag in een toespraak voor ambassadeurs.

Tegelijkertijd benadrukte Macron dat de aankomend president Trump “een solide bondgenoot heeft in Frankrijk, een bondgenoot die hij niet minacht”. “Als we besluiten zwak en nederig te zijn, is de kans klein dat we gerespecteerd worden door de Verenigde Staten onder president Trump”, waarschuwde Macron.

Ook de Noorse premier uitte vandaag zijn zorgen over Musk. “Ik vind het zorgwekkend dat een man met enorme toegang tot sociale media en gigantische economische middelen zich zo direct mengt in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen”, zei premier Støre tegen de Noorse publieke omroep NRK. “Dit is niet de manier waarop dingen zouden moeten zijn tussen democratieën en bondgenoten.”

Overheidsefficiëntie

De in Zuid-Afrika geboren Elon Musk is vooral bekend als eigenaar van het automerk Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX. In 2023 kocht hij het berichtenplatform Twitter. Sindsdien krijgen extreme geluiden er meer aandacht.

Aan het einde van de zomer riep hij zijn steun uit voor Donald Trump in de race om het Amerikaanse presidentschap. Na zijn verkiezing werd ook duidelijk dat Musk een grote rol krijgt binnen de Amerikaanse overheid als ‘minister van Overheidsefficiëntie’.

Share.
Exit mobile version