De bed-bad-brood-opvang in Groningen

NOS Nieuws

Groningen gaat door met het opvangen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hoewel het kabinet de zogeheten bed-bad-brood-regeling vanaf volgend jaar niet meer wil financieren, stemde de gehele Groningse gemeenteraad tegen het voorstel van de PVV om de opvang in de stad te sluiten.

Minister Faber van Asiel en Migratie liet begin september weten dat ze wil inzetten op “terugkeer, in plaats van gesubsidieerde opvang”. Volgens haar worden mensen opgevangen die “al lang hadden moeten vertrekken”, omdat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning.

Door de asielzoekers een opvang te bieden, moet worden voorkomen dat ze op straat gaan zwerven en voor overlast zorgen. Met het afschaffen van de subsidie vrezen gemeenten dan ook voor overlast en onveiligheid. Volgens Faber hoeft daar geen sprake van te zijn: “Als ze meewerken aan terugkeer naar het land van herkomst willen we ze ook nog daarbij helpen.”

Grote meerderheid tegen

De PVV in de gemeenteraad van Groningen diende gisteravond een voorstel in om de opvang te sluiten. Dat voorstel kon niet rekenen op een meerderheid: op de PVV na stemde de gehele raad tegen.

Groningse burgemeester Koen Schuiling

“Wij willen mensen niet zonder enig perspectief op straat hebben”, zegt burgemeester Koen Schuiling tegen RTV Noord. “Want dan kan men werkelijk geen kant meer op, letterlijk en figuurlijk. Dat moet je niet willen.”

Hij heeft het er “graag voor over” dat Groningen vanaf 1 januari zelf betaalt aan de opvang. “Dat heeft te maken met menselijkheid.”

Rotterdam stopt wel

Behalve in Groningen worden uitgeprocedeerde asielzoekers ook op sobere wijze opgevangen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. De eerste twee gemeenten hebben aangegeven dat ze de regeling zelf gaan financieren.

De gemeente Rotterdam stopt vanaf komend jaar wel met de bed-bad-brood-opvang. De coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk hadden twee jaar geleden al afgesproken dat de regeling alleen zou worden verlengd als het Rijk er geld voor geeft.

Het college zegt dat het tot “zeer inhumane situaties” leidt als de personen niet meer worden opgevangen, met een “grote kans” op overlijden. Verantwoordelijk wethouder Achbar (Denk) dringt bij het Rijk aan op een gepaste oplossing.

“Als de financiering stopt, betekent dat automatisch dat die mensen op straat terechtkomen”, aldus Achbar. “Dat gaat voor de nodige zorg- en veiligheidsvragen zorgen.” Maar de verantwoordelijkheid voor de financiering van de opvang ligt niet bij de gemeente, zegt hij.

Share.
Exit mobile version