BlackRock-topman Larry Fink

NOS Nieuws

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, stapt uit een klimaatclub waarin investeringsmaatschappijen zich verenigen. Dat schrijft de Financial Times. De bedrijven die lid zijn van deze club, Net Zero Asset Managers, hebben zich gecommitteerd aan de internationale afspraken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Dat BlackRock deze stap zet is opvallend. In zijn invloedrijke jaarlijkse nieuwsbrief aan ceo’s schrijft topman Larry Fink al jaren dat hij de energietransitie en klimaatdoelstellingen juist wil omarmen. “Klimaatrisico is een investeringsrisico”, valt bijvoorbeeld te lezen in zijn brief uit 2020.

De grootste belegger ter wereld staat niet alleen. In de afgelopen weken verlieten de grootste Amerikaanse banken een vergelijkbare club. Banken en vermogensbeheerders staan al langer onder druk van meer conservatieve beleggers. Via rechtszaken en boycots proberen zij financiële instellingen weg te houden bij wat zij noemen “woke capitalism“.

Niet alleen financiële instellingen wijzigen hun koers. Deze week werd bekend dat techbedrijf Meta – eigenaar van Facebook, Instagram en Whatsapp – stopt met de samenwerking met factcheckers in de VS. De wijziging wordt gezien als een poging om in een goed daglicht te komen bij Trump.

“Oren laten hangen”

Ook bij het besluit van BlackRock speelt voorsorteren op het presidentschap van Donald Trump mee, denken deskundigen. Trump geeft regelmatig aan dat hij niet veel opheeft met de energietransitie en juist wil dat er meer olie geboord wordt.

“Jammer en lafhartig”, zegt Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over de stap van BlackRock. Volgens Everts zwichten bedrijven nu onder politieke druk. “BlackRock is groot, invloedrijk en zou een voortrekker moeten zijn in de onvermijdelijke energietransitie.”

Maar er is meer aan de hand. De koerswijziging van BlackRock komt voor Hadewijch Kuiper, directeur Beleggingen van Triodos Investment Management, niet onverwacht. Hoewel het niet los te zien is van het aanstaande presidentschap van Donald Trump, denkt Kuiper dat het vooral met juridische druk te maken heeft. “Er is angst voor aanklachten met betrekking tot zogeheten fiduciaire plicht, de plicht om verantwoord te handelen in het financiële belang van investeerders”

Triodos ziet ook dat het rendement van duurzame beleggingen in de afgelopen jaren onder druk is komen te staan. De actie van BlackRock zal niet alleen symbolisch zijn, zegt Kuipers: “De snelheid waarmee nu fossiele beleggingen worden afgebouwd, zal zeker vertragen. Helaas, want alles wat je nu vertraagt, levert later grotere maatschappelijk kosten op.”

Ook Martijn Rozemuller, de Europese directeur van vermogensbeheerder Van Eck, denkt dat BlackRock niet alleen maar een wit voetje wil halen bij Trump. Volgens hem zit ook een economische logica achter. “De discussie speelt al langer. Amerikaanse pensioenfondsen, zaten vermogensbeheerder al op de huid om voor meer rendement te gaan. Als je afstand neemt van deze ambities, wordt het voor een vermogensbeheer ook makkelijker om anders te stemmen en anders te investeren.”

Toch moeten beleggers naast rendement ook naar risico en maatschappelijke impact kijken, zegt Everts (VEB). “Als de risico’s van klimaatverandering worden genegeerd, is de schade gigantisch. Als je nu investeert in verduurzaming van je bedrijf dan is dat veel voordeliger dan over tien of vijftien jaar.”

Politiek

Toch denkt Triodos dat de energietransitie zal doorzetten. Het inruilen van duurzame voor fossiele beleggingen zou onverstandig zijn, zegt Kuiper. “Zaken zoals olie, maar ook producten waarvoor ontbossing plaatsvindt, worden uiteindelijk stranded assets, oftewel producten waar geen behoefte meer aan is”, zegt Kuiper, “Als je daar dan afhankelijk van wordt, zou je geen goede belegger zijn. Dat is niet eens een kwestie van ethiek of moraal.”

Of Europa meer moet doen om transitie te bewaken, is volgens Kuiper de vraag: “Subsidies kunnen echt wel helpen om de transitie te versnellen, maar uiteindelijk is het private geld daarvoor nodig. Wel is er consistent beleid nodig. Daar houden beleggers van.”

Share.
Exit mobile version