NOS Nieuws•
Binnen het kabinet leven grote zorgen over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State vorige maand. De ministerraad zal daarom binnenkort besluiten een ministeriële commissie in te stellen, melden Haagse ingewijden. Het kabinet vreest dat de uitspraak grote gevolgen zal hebben.
Door het besluit van de Raad van State zijn onder meer verschillende bouwprojecten met terugwerkende kracht illegaal geworden, zoals nieuwe woonwijken. Bij die projecten was namelijk door het zogeheten ‘intern salderen’ geen vergunning nodig. De Raad van State heeft hier een streep doorgezet.
Intern salderen houdt in dat bedrijven die een vergunning hebben voor een bepaalde hoeveelheid stikstofuitstoot maar minder uitstoten, de overgebleven ruimte mogen gebruiken voor iets anders dat stikstofuitstoot oplevert. Daarom hoefden ze niet opnieuw een vergunning aan te vragen. Dat moet wel, oordeelde de Raad van State.
Omdat het besluit met terugwerkende kracht geldt, zitten nu allerlei projecten die na 2020 zijn uitgevoerd zonder vergunning.
Meerdere ministeries
Een ministeriële commissie wordt vaak ingesteld voor ingewikkelde onderwerpen die meerdere beleidsterreinen of departementen raken. Zo is er een Ministeriële Commissie Groningen en een Ministeriële Commissie NAVO-top.
Ook in dit geval worden meerdere ministeries geraakt door de stikstofuitspraak. Doorgaans staan deze commissies onder leiding van de minister-president.
Hoe zit het ook al weer met de stikstofcrisis? Via de onderstaande link leggen we het je uit in 4, 7, 12 of 15 minuten:
Ook binnen provincies is er onrust ontstaan vanwege de recente uitspraak. Uit een rondgang van weekblad Boerderij blijkt dat in ieder geval in Groningen, Gelderland en Friesland al gezamenlijk zeker 460 bedrijven zijn die alsnog vergunningsplichtig blijken te zijn. De provincies geven aan dat ze verwachten dat dit aantal nog verder zal oplopen omdat ze nog aan het inventariseren zijn.
Dat de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State groot kunnen zijn, laat een eerdere uitspraak in de stikstofcrisis zien. In 2019 deed de Raad uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Volgens de Raad voldeed die niet aan de Europese regelgeving die voorschrijft dat Nederland de natuur moet beschermen tegen stikstofuitstoot. De uitspraak leidde ertoe dat ongeveer 18.000 (bouw)projecten kwamen stil te liggen.
De rechtbank in Midden-Nederland riep minister van Landbouw Wiersma (BBB) eind vorig jaar op haast te maken met een oplossing voor het stikstofprobleem. Ook de Tweede Kamer riep Wiersma op om met concretere plannen te komen om de stikstofuitstoot te verminderen. Wiersma beloofde te proberen hier eind januari of begin februari meer duidelijkheid over te kunnen geven.