NOS Nieuws•
Het rapnummer Not Like Us van Kendrick Lamar stond de afgelopen tijd centraal in een van de breedst uitgemeten hiphopruzies ooit, maar het heeft sinds kort ook een nobele functie. De Amerikaanse Hartstichting heeft het nummer toegevoegd aan de lijst van liedjes die helpen bij een reanimatie.
Afgelopen jaar werden muziekfans getrakteerd op een traditionele hiphopvete. De Canadese rapper Drake en de Amerikaan Lamar vochten het uit met in totaal negen diss-tracks over en weer, waarin ze elkaar met de grond gelijk probeerden te maken. Lamar bracht als laatste Not Like Us uit, waarin hij Drake onder meer beschuldigde van pedofilie.
Het nummer bezorgde Lamar in de ogen van velen de zege, vooral nadat Drake had aangekondigd naar de rechter te stappen. Dat is een stap die in de hiphopwereld als not done wordt beschouwd. Ondertussen brak Lamar een record door een miljard streams te behalen met Not Like Us en werd het nummer vorige week bekroond met twee Grammy’s.
Zout in de wonden
Nu lijkt de American Heart Association zout in de wonden van Drake te strooien door Not Like Us toe te voegen aan de reanimatielijst. Het idee is dat mensen levens kunnen redden door een reanimatie uit te voeren op het ritme van de liedjes op de lijst.
En dat leidt tot flink wat grappige filmpjes op sociale media:
Hoewel het op sociale media vooral met veel humor wordt ontvangen is de boodschap van de Amerikaanse Hartstichting van serieuze aard. “Reanimatie, vooral als het direct wordt toegepast, kan de overlevingskans van een slachtoffer verdubbelen en soms zelfs verdrievoudigen”, schrijft de stichting op Instagram.
Het is niet het enige nummer dat levens moet redden. Ook de TikTok-hit Please Please Please van Sabrina Carpenter, Baile Inolvidable van de Puerto Ricaanse artiest Bad Bunny en de countryklassieker Jolene van Dolly Parton staan op de lijst.
Nederland
Het aantal beats per minuut van de popnummers komt overeen met de snelheid waarmee iemand moet reanimeren met de handen. “Over het algemeen is elk nummer dat tussen de 100 en 120 beats per minuut heeft, geschikt voor reanimatie”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Hartstichting.
In Nederland wordt al jaren het nummer Stayin’ Alive van de Bee Gees gebruikt tijdens reanimatiecursussen. “Qua beats, 103 per minuut, is het nummer perfect om op te reanimeren, maar de tekst is natuurlijk ook ijzersterk”, aldus de woordvoerder.
Vorig jaar stelde de Nederlandse Hartstichting ter ere van het 60-jarig jubileum een ‘Reanimatie-playlist’ op Spotify samen. Al deze nummers hebben ook het juiste ritme die ondersteuning kan bieden bij een reanimatie.