Helft van militaire Hamas-top gedood, stelt Israëlische leger

Het Israëlische leger heeft een overzicht gepubliceerd van wat het in 263 dagen oorlog in Gaza naar eigen zeggen heeft bereikt. Zo beweert de legertop dat de helft van de militaire Hamas-top is gedood. Ook zouden 14.000 militanten zijn gedood of gearresteerd. De vrijgegeven informatie valt niet onafhankelijk te controleren.

In de verklaring is een foto van de veertien hoogste Hamas-commandanten opgenomen. Daarvan zijn er volgens Israël zeven “geëlimineerd”. Op de foto is de hoogste bevelhebber in Gaza, Mohammed Deif, nog niet doodverklaard. Israël heeft hem afgelopen weekend geprobeerd te liquideren. Het is onduidelijk of hij nog in leven is; Hamas zegt van wel, Israël heeft er nog geen definitieve informatie over.

In de verklaring van het leger staat niets over het aantal burgerslachtoffers Gaza. Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat het Palestijnse dodental de 38.700 is gepasseerd. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen militanten en burgers. Het aantal van 14.000 gedode of opgepakte Hamas-strijders dat Israël hanteert, sluit aan bij de Gazaanse lezing dat het grootste deel van de slachtoffers in het dichtbevolkte gebied burgers zijn.

Vijftig luchtaanvallen in een week

Israël zegt dat Hamas burgers als levend schild gebruikt door te opereren vanuit ziekenhuizen, scholen en humanitaire zones. De afgelopen week zijn er zo’n vijftig luchtaanvallen op dit soort locaties uitgevoerd in Gaza, aldus het leger tegenover de krant The Times of Israël. De legertop stelt dat hierbij het oorlogsrecht wordt nageleefd, maar het is duidelijk dat Israël Palestijnse burgerslachtoffers accepteert bij bombardementen.

Sinds 7 oktober zijn minstens 682 Israëlische militairen gedood. Een deel van hen werd omgebracht bij de terreuraanslagen van Hamas in Israël, waarbij ook vele honderden Israëlische burgers zijn vermoord. Analisten concluderen dat Hamas zeer zware verliezen heeft geleden, maar vrijwel onmogelijk volledig te verslaan is in Gaza.

Tientallen doden door Israëlische luchtaanvallen in Gaza gemeld

Ook vandaag heeft Israël op verschillende plekken in Gaza bombardementen uitgevoerd. Daarbij zijn volgens de lokale autoriteiten zeker 57 Palestijnen gedood, schrijft persbureau AP. De meeste slachtoffers vielen bij luchtaanvallen op Nuseirat en Khan Younis, met in totaal 40 gemelde doden.

De aanval in Nuseirat vond plaats bij een VN-school. Daarbij zijn volgens artsen en lokale functionarissen 23 Palestijnen gedood. Het Israëlische leger bevestigt dat straaljagers bij de school een bombardement hebben uitgevoerd. Het beweert dat er Hamas-militanten waren die een aanslag planden. Het leger stelt dat er stappen zijn genomen om de kans op burgerslachtoffers te minimaliseren. Maar het is bekend dat Israël de dood van Palestijnse burgers aanvaardt bij luchtaanvallen op veronderstelde Hamas-doelen.

Afgelopen weekend heeft het leger bijvoorbeeld met zeer zware bommen een humanitaire zone in Gaza aangevallen. Volgens experts moet het leger geweten hebben dat dit in dichtbevolkt gebied tot een groot aantal burgerdoden zou leiden. Er werden vele tientallen doden gemeld. Het is onduidelijk of de hoge Hamas-commandant die het doelwit was, is omgebracht.

Bij Khan Younis is vandaag een luchtaanval op een auto gemeld. Daarbij zouden ook tenten van ontheemde burgers zijn geraakt. Het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid spreekt van 17 doden en 26 gewonden.

Omstanders bij de plek die in Khan Younis vandaag werd gebombardeerd

‘Israëli’s vastgezet op verdenking van samenwerking met Iraanse inlichtingendiensten’

Drie Israëlische burgers zijn gearresteerd omdat ze zouden hebben samengewerkt met Iraanse inlichtingendiensten. Dat zegt de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël Shin Bet tegen Israëlische media. De arrestaties zouden in de afgelopen twee weken hebben plaatsgevonden om Israëls nationale veiligheid te beschermen.

Een van de verdachten heeft volgens het onderzoek via Telegram contact gehad met Iraanse geheim agenten. Die zouden de verdachte hebben gevraagd om geld te verstoppen in Jeruzalem en Tel Aviv en om pakketjes voor de deur van Israëli’s achter te laten met daarin een mes, een dreigbrief en afgehakte poppenhoofden. Volgens Shin Bet kreeg de verdachte daarvoor cryptovaluta.

De andere twee verdachten zouden hierbij hebben geholpen. Zij zijn vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek. Voor zover bekend hebben de Iraanse veiligheidsdiensten nog niet gereageerd op de Israëlische claims.

In een screenshot dat werd vrijgegeven door Shin Bet krijgt de verdachte de vraag om bosbranden aan te steken. Die opdracht zou de verdachte niet hebben uitgevoerd.

  • Shin Bet

    Screenshot zoals vrijgegeven door Shin Bet
  • Shin Bet

    Een van de dreigbrieven, zoals vrijgegeven door Shin Bet

Israëlische officieren aangevallen door ultraorthodoxe groep

Een groep ultraorthodoxe Joden heeft twee hoge officieren van het Israëlische leger aangevallen in een buitenwijk van Tel Aviv. De officieren waren daar om te praten over de dienstplicht voor de strenggelovige groep.

Volgens de Israëlische krant Haaretz gooiden de relschoppers objecten naar het huis waar de officieren op bezoek waren en blokkeerden ze daarna enige tijd hun auto’s. In een bericht op X sprak de Israëlische minister van Defensie Gallant zijn steun uit voor de “uitstekende en toegewijde officieren”.

Begin dit jaar werd besloten dat ultraorthodoxe Joden niet langer zijn uitgezonderd van de dienstplicht. Op dit moment voert het Israëlische leger gesprekken over hoe de dienstplicht voor deze groep eruit moet gaan zien.

Het besluit zorgt voor veel onrust onder de gelovigen, zij vrezen zich door dienstplicht niet meer genoeg te kunnen richten op het geloof. De reden dat ze tot voor kort waren vrijgesteld is dat ze claimen al hun tijd nodig te hebben voor gebed en talmoedstudie. Volgens minister Gallant heeft het leger meer personeel nodig door de oorlog in Gaza.

Op de onderstaande beelden is te zien hoe de officieren uiteindelijk toch kunnen vertrekken:

Biden: ‘Niemand doet meer voor de Palestijnen dan ik’

Volgens de Amerikaanse president Biden heeft niemand meer gedaan voor de Palestijnse gemeenschap dan hij. Dat heeft hij gezegd in een interview met de online talkshow 360 With Speedy.

In het interview benoemde Biden zijn inspanningen voor het coördineren van noodhulp voor Gaza, zoals voedsel en onderdak. Ook claimt hij dat hij verantwoordelijk is voor het laten openen van de Egyptische kant van de grens bij Rafah voor voedseltransporten.

Eerder kreeg Biden juist kritiek op zijn Gaza-beleid, onder andere tijdens de Amerikaanse studentenprotesten eerder dit jaar. De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël en voorziet het land op grote schaal van wapens. Bij de aanval op de ‘veilige zone’ al-Mawasi van afgelopen weekend heeft Israël naar eigen zeggen Amerikaanse bommen gebruikt. Bij het bombardement vielen 90 doden.

De leveringen van die specifieke zware bommen zijn sinds mei opgeschort, maar de VS blijft Israël van andere wapens en munitie voorzien. Hoewel de VS betrokken is bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas, is het tot dusver niet gelukt om tot een staakt-het-vuren te komen.

Sinds 7 oktober zijn er volgens het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid meer dan 38.000 mensen omgekomen in Gaza. Die cijfers worden door VN en andere instanties als betrouwbaar gezien.

In hetzelfde interview sprak Biden opnieuw zijn steun uit voor Israël, hij benadrukte dat een sterk Israël cruciaal is voor de veiligheid van Joden wereldwijd. Hij noemde Hamas “een groep misdadigers”.

Het interview is hier in zijn geheel te zien:

Israël gebruikte zwaarste bommen bij aanval op tentenkamp

Israël heeft bij de aanval op het tentenkamp bij al-Masawi van afgelopen zaterdag MK-84-bommen gebruikt. “Deze bommen vallen onder de zwaarste wapens in de reguliere westerse arsenalen”, zegt Mark Cancian van de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies. De bommen, die kraters van 15 meter breed en 11 meter diep slaan in de grond, zijn tot op honderden meters afstand van de inslag nog dodelijk.

Israël hoopte met deze aanval de Hamas-kopstukken Mohammed Deif en Rafa Salama te treffen. De keuze voor MK-84-bommen toont volgens Cancian aan dat Israël geen precieze informatie over hun verblijfplaats had. “Als ze dat hadden geweten, hadden ze een kleinere bom gebruikt”, zegt hij.

Volgens het Palestijnse bestuur in Gaza kwamen bij de aanval zeker negentig mensen om en raakten honderden mensen gewond. Israël claimde gisteren dat Salama is omgekomen en zegt nog onzeker te zijn over het lot van Deif. Hamas zegt dat beide mannen nog leven.

De MK-bommen worden door de VS geleverd. Midden-Oostendeskundige Erwin van Veen van denktank Clingendael verwacht niet dat het hoge aantal slachtoffers gevolgen heeft voor toekomstige leveranties.

Wanhoop en verdriet na de aanval van zaterdag op het tentenkamp bij Khan Younis

Lichte schade aan schip in Rode Zee na droneaanval

In de Rode Zee is vandaag voor de tweede keer een koopvaardijschip aangevallen, vrijwel zeker door Houthi-rebellen uit Jemen. Volgens het Britse maritieme agentschap UKMTO voer ook dit schip ter hoogte van de havenstad Hodeidah.

Het schip, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, werd aangevallen door een drone. Dat veroorzaakte lichte schade. Ook hier bleef de bemanning ongedeerd. Eerder op de dag werd een ander koopvaardijschip door een droneboot en twee bemande bootjes aangevallen. De bemanning trof “zelfbeschermende maatregelen”. De aanval werd na een kwartier gestaakt. Later volgden nog twee raketaanvallen, maar ook die richtten geen schade aan.

Houthi’s met een nepdrone bij een demonstratie in Sanaa tegen Israël en de VS

‘Israëlische drone doodt Syrische zakenman met banden Assad-regime’

Door een Israëlische droneaanval in het Syrisch-Libanees grensgebied zou een prominente Syrische zakenman en vriend van het Syrische Assad-regime om het leven zijn gekomen. Volgens een bron van persbureau AP was Mohammed Baraa Katerji op slag dood toen zijn auto werd geraakt.

Een Syrische mensenrechtengroep in Londen zegt dat hij mogelijk is gedood, omdat hij het verzet tegen de Israëlische bezetting van de Syrische Golanhoogten financiert en banden heeft met pro-Iraanse groepen in Syrië.

Katerji stond sinds 2018 op een Amerikaanse sanctielijst, omdat hij tussenpersoon zou zijn geweest bij de levering van olieproducten door het Assad-regime aan terreurgroep IS. Ook zou hij betrokken zijn bij de import en export van wapens en munitie van en naar Irak.

Nijmegen verbiedt anti-Israëlische ‘burgerwacht’ tijdens Vierdaagse

Burgemeester Bruls van Nijmegen zegt dat de politie ingrijpt als Nijmegen4Palestine zich tijdens Vierdaagse tegen deelnemers keert die onderscheidingtekens van het leger van Israël dragen. De actiegroep kondigde gisteren aan dat ze die deelnemers zal vragen de stad te verlaten, omdat ze niet wil dat dat het wandelevenement “gebruikt wordt voor Israëlische propaganda”.

“Daar trek ik de grens”, zegt de burgemeester tegen Omroep Gelderland. Het instellen van een burgerwacht om individuele wandelaars in de gaten te houden is ronduit bedreigend en intimiderend en kan fungeren als een algemene oproep tot discriminatie, haat en geweld.”

Een woordvoerder van de Vierdaagse laat aan de omroep weten dat politieke statements tijdens het wandelevenement verboden zijn. Als die worden opgemerkt, worden mensen erop aangesproken. In het uiterste geval kunnen ze gediskwalificeerd worden. Overigens worden er geen Israëlische militairen verwacht. Wel verwacht de organisatie deelnemers met een Israëlisch paspoort, aldus de woordvoerder. De Vierdaagse begint morgen.

Aan de Vierdaagse doen militairen uit meer dan 25 landen mee, maar niet niet uit Israël

Nog altijd felle gevechten in Rafah, ook Israëlische aanvallen in Centraal-Gaza

De pro-Iraanse Palestijnse Islamitische Jihad zegt dat het in het zuiden van de stad Rafah in felle gevechten gewikkeld is met het Israëlische leger. De terreurgroep bestrijdt de Israëlische militairen en voertuigen naar eigen zeggen met mitrailleurs, mortieren en antitankraketten.

De aanval op de zuidelijke stad Rafah begon in mei. Bewoners bevestigen dat er nog altijd hard wordt gevochten. Het Israëlische leger zou in het centrum en westen van de stad huizen hebben opgeblazen.

Ook vanuit het centrale deel van Gaza worden Israëlische aanvallen gemeld. Het stadbestuur van Deir al-Balah zegt dat er geen brandstof meer is om drinkwater op te pompen. Voor de honderdduizenden mensen die daar op het moment verblijven, betekent dit dat ze op een andere manier aan water moeten zien te komen. “We roepen de burgers met klem op zuinig te zijn met wat ze nog hebben en water met elkaar te delen.”

Een gewond meisje (l) in een school in Centraal-Gaza die gisteren door Israël werd aangevallen

Hezbollah-verdachte opgepakt in Duitsland

In de Noord-Duitse stad Salzgitter is gisteren een man uit Libanon opgepakt die lid zou zijn van de Libanese Hezbollah. De militante tak van deze pro-Iraanse beweging staat sinds 2013 op de terreurlijst van de Europese Unie.

Volgens het Openbaar Ministerie in Karlsruhe had de man opdracht om onderdelen aan te schaffen voor de bouw van militaire drones, bedoeld voor aanvallen op Israël. Hij zou sinds 2016 lid zijn van Hezbollah. Sinds de terreuraanslag door Hamas van 7 oktober bestoken Hezbollah en Israël elkaar vrijwel dagelijks. Hezbollah zegt dat het daarmee doorgaat zolang de oorlog in Gaza voortduurt.

‘Hamas en Fatah naar China om geschillen te bespreken’

Leiders van Hamas en Fatah komen volgende week (21 en 22 juli) in China bij elkaar om de geschillen tussen deze twee Palestijnse groepen te bespreken. Woordvoerders van beide partijen hebben dat bevestigd aan The New York Times. Volgens de krant wordt de Hamas-delegatie geleid door politiek leider Ismail Haniyeh, Fatah door vicevoorzitter Mousa Abu Marzouk.

Hamas is de machtigste Palestijnse groep in Gaza, Fatah is dat op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Beide partijen stonden jarenlang vijandig tegenover elkaar, maar zouden nu openstaan voor overleg over de toekomst van Gaza.

Onder andere de VS en de EU-landen zien daar een belangrijke rol weggelegd voor Fatah, omdat ze Hamas als een terroristische organisatie beschouwen. Fatah is de dominante partij in de Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever en wordt door deze landen wel als een legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnen gezien. Voor de wederopbouw van Gaza zijn tientallen miljarden nodig. Die zullen er niet komen zolang Hamas het gebied bestuurt.

Ismail Haniyeh op bezoek in Iran in maart van dit jaar

Koopvaardijschip aangevallen door bootjes in Rode Zee

In de Rode Zee is een koopvaardijschip meerdere keren aangevallen. Het incident vond plaats op zo’n 130 kilometer ten zuidwesten van de Jemenitische havenstad Hodeidah, meldt het Britse maritieme agentschap UKMTO.

De kapitein van het schip meldt aan UKMTO dat het rond 07.30 uur Nederlandse tijd werd aangevaren door een onbemand bootje. Daarna werd het beschoten door twee bemande bootjes. Het schip trof “zelfbeschermende maatregelen” waarna een kwartier later de aanval werd gestaakt.

Rond 08.00 uur werd het vrachtschip opnieuw onder vuur genomen: een raket landde in de buurt. Drie kwartier later volgde nog een aanval met twee raketten, ook die ontploften in de buurt van het schip.

Het schip is niet beschadigd geraakt en de bemanning is ongedeerd, aldus de kapitein. Het schip is inmiddels weer onderweg naar de volgende bestemming.

Het is onduidelijk onder welke vlag het aangevallen schip vaart en wat de bestemming is. De verantwoordelijkheid voor de aanval is vooralsnog niet opgeëist.

Sinds november voeren de Houthi-rebellen vanuit Jemen regelmatig aanvallen uit op schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Die schepen die doelwit zijn, hebben volgens de Houthi’s banden met Israël. De Houthi’s hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen.

Bekijk hier welke rol de Houthi’s spelen in de situatie in het Midden-Oosten:

‘Israël wachtte wekenlang op verschijnen Deif voor goedkeuring luchtaanval’

Het Israëlische leger had Hamas-kopstuk Rafa Salama al wekenlang in het vizier, maar een aanval op hem werd uitgesteld tot het moment dat de militair leider van Hamas, Mohammed Deif, in zijn woning verscheen. Dat melden drie hooggeplaatste Israëlische defensiebronnen aan The New York Times.

Volgens het Israëlische leger en inlichtingendienst Shin Bet is Salama zaterdag gedood bij de grote aanval op al-Mawasi, in het westen van Gaza. Het is onduidelijk waarop Israël die informatie baseert. Hamas zegt dat Salama, de commandant van de militaire tak in Khan Younis, in goede gezondheid verkeert. Bij de aanval van zaterdag werden in totaal negentig mensen gedood en raakten honderden anderen gewond.

Het leger kan nog steeds niet met zekerheid zeggen of Deif ook is gedood. Hamas ontkent dat. Bronnen zeggen tegen The New York Times dat Israël vermoedt dat Deif zwaargewond is geraakt door eerdere moordpogingen op hem. Zo zou hij ledematen en een oog missen. Hij zou daardoor liever bovengronds willen verblijven dan in het tunnelsysteem van Hamas onder de Gazastrook.

Mohammed Deif (l) en Rafa Salameh op een foto die in januari door het Israëlische leger werd vrijgegeven

De bronnen zeggen dat Deif “ongewoon veel vertrouwen” had in zijn luitenant Salama, waardoor het een kwestie van tijd was voordat de twee samen gezien zouden worden. Dat gebeurde op zaterdag, waarna de aanval werd goedgekeurd door de legertop, aldus The New York Times.

Intussen is er meer duidelijk geworden over het verloop van de aanval. Volgens drie Palestijnse mensenrechtenorganisaties duurde de Israëlische aanval ongeveer 90 minuten en werd er in meerdere fases aangevallen.

Rond 10.30 uur lokale tijd vuurden Israëlische gevechtsvliegtuigen raketten af op een woning in al-Mawasi en op nabijgelegen tenten. Drones zouden daarna het gebied hebben omsingeld en op iedereen hebben gevuurd die in de buurt kwam. De informatie is gebaseerd op veldonderzoek door het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten PCHR, al-Haq en het al-Mezan Centrum voor Mensenrechten.

Zeker 17 doden bij aanval op UNRWA-school in centraal-Gaza

Bij een aanval op een school in vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal-Gaza zijn gisteren zeker zeventien mensen gedood, melden ooggetuigen aan Al Jazeera. Over het aantal gewonden lopen de cijfers uiteen: het Amerikaanse persbureau AP spreekt van 15 gewonden, maar Al Jazeera meldt dat 80 mensen gewond zijn geraakt.

Het doelwit was een school van UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Veel van de slachtoffers waren de afgelopen dagen pas aangekomen in de school om er te schuilen. Het Israëlische leger zegt dat er in de omgeving van de school militanten actief waren.

Zo ziet de nasleep van de aanval eruit:

Afgelopen nacht zijn de aanvallen op de Gazastrook doorgegaan. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa is er in centraal-Gaza, in az-Zawayda, een persoon gedood bij een droneaanval. Bij luchtaanvallen op het oostelijke deel van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, is ook iemand gedood.

Share.
Exit mobile version