Rector magnificus Cisca Wijmenga van de Rijksuniversiteit Groningen vorig jaar

NOS Nieuws

De helft van de universiteiten in Nederland heeft op dit moment, bij de start van het nieuwe academische jaar, een vrouwelijke rector magnificus. Dat meldt NRC. Het is nooit eerder voorgekomen dat evenveel mannen als vrouwen de hoogste bestuurder op een universiteit zijn.

Dat komt volgens de krant omdat heel wat mannelijke bestuurders de afgelopen jaren zijn opgevolgd door een vrouw. Dat is onderdeel van breder beleid om steeds meer vrouwelijke wetenschappers aan te nemen op een universiteit.

Voorkeursbeleid voor vrouwen

De TU Eindhoven is voorloper op dat gebied. Nieuw wetenschappelijk personeel dat op de technische universiteit aan de slag gaat is nu voor de helft vrouw en de helft man. De universiteit heeft een evenwichtige instroom bereikt door een voorkeursbeleid voor vrouwen.

Vijf jaar geleden begon de TU Eindhoven met een radicaal voorrangsbeleid: alle vacatures voor wetenschappelijk personeel stonden een halfjaar lang alleen open voor vrouwen. Pas als er na dat halfjaar geen geschikte kandidaat was gevonden, mochten ook mannen solliciteren.

Het beleid deed veel stof opwaaien en bleek in strijd met de wetgeving voor gelijke behandeling, zo oordeelde het College voor de Rechten van de Mens. De universiteit paste daarop het beleid aan: de voorkeursbehandeling gold niet meer voor alle vacatures, maar voor 30 tot 50 procent van de openstaande functies.

Start academisch jaar

Deze eerste maandag van september zijn de traditionele vieringen van de opening van het academisch jaar. In Utrecht grijpen demonstranten dat moment aan om duidelijk te maken dat ze de bezuinigingen op het hoger onderwijs niet willen accepteren.

Vakbonden, koepelorganisaties, academici en studenten stellen dat het nieuwe kabinet het hoger onderwijs dreigt te “slopen” met een bezuiniging van circa een miljard euro per jaar.

Veel onderwijsorganisaties steunen het protest. “Onderwijs is geen kostenpost, maar een investering in mensen, de maatschappij en de economie”, vindt Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond.

Het protest richt zich niet alleen tegen de bezuinigingen, maar ook tegen de langstudeerboete van 3000 euro die de coalitie wil invoeren.

Share.
Exit mobile version