In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws•
Geen goed begin van het jaar voor de Brabantse boswachter Wim de Jong. Tijdens zijn gebruikelijke ronde in het natuurgebied tussen Goirle en Riel kwam hij wel honderd gedumpte kerstbomen tegen. Sommige liggen met versiering en al langs het bospad. “Asociaal om een ander zo met de troep op te zadelen”, vindt hij.
Plastic potten, lichtsnoeren en andere versiering zitten nog in en aan de bomen vast. Daar moeten ze eerst allemaal van worden ontdaan en dat is “een heleboel werk”, zegt De Jong tegen Omroep Brabant.
Het is niet alleen zonde van zijn tijd, maar ook van het geld van de belastingbetaler, zegt hij. “Uiteindelijk betalen we namelijk met zijn allen voor de afvoerkosten, terwijl de dader zonder kosten zit.”
Omroep Brabant keek met de boswachter naar de massale bomendump:
Massale kerstbomen dump in Brabants natuurgebied: ‘Echt asociaal”
Even verderop ligt ook een aantal volle vuilniszakken. Wekelijks treft de boswachter er bankstellen en verfpotten aan. Dumpingen in het bos zijn dus niet nieuw. Helemaal niet op zulke afgelegen paadjes vlak bij de doorgaande weg.
Maar een dumping van dit formaat is zeldzaam, zegt hij. “We lijken het steeds normaler te vinden om zomaar troep bij een ander neer te gooien.”
‘Je hoort geen afval te dumpen’
Wie denkt dat het weinig kwaad kan om een dennenboom in het bos achter te laten, heeft het volgens de organisatie Brabants Landschap mis. Het duurt zo’n tien jaar voordat een dennenboom is afgebroken.
In tegenstelling tot andere omgevallen bomen in het bos, bestaat een dennenboom niet uit loofhout. Er kunnen dus ook geen insecten in leven. “Daarbij is het niet de vraag of het schadelijk is: je hoort überhaupt geen afval te dumpen”, aldus een woordvoerder.