NOS Nieuws•
In de Verenigde Staten wordt 100 miljard dollar geïnvesteerd om toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI) verder te ontwikkelen, kondigde president Donald Trump afgelopen nacht aan. Een bizar hoog bedrag, maar toch is de aankondiging niet helemaal nieuw.
De miljarden dollars gaan naar ‘AI-infrastructuur’: datacenters en energiecentrales om toepassingen met kunstmatige intelligentie verder te ontwikkelen. Het maken van AI-toepassingen, zoals het schrijven van teksten en de navigatie van zelfrijdende auto’s, kost veel rekenkracht, dat in dit soort datacenters beschikbaar moet worden.
Trump kondigde de investering aan in het bijzijn van topmannen van enkele initiatiefnemers: softwarebedrijf Oracle, het Japanse investeringsfonds SoftBank en OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. De investering moet de komende vier jaar oplopen tot 500 miljard dollar. Dat gebeurt allemaal onder naam van een nieuw bedrijf: Stargate.
“Schrijf die naam maar op, want ik denk dat je er nog veel over zal horen”, zei Trump.
Niet nieuw
Het lijkt een nieuw project, maar de naam Stargate is al eerder gevallen. Techsite The Information berichtte negen maanden geleden al dat OpenAI plannen heeft voor een enorm datacenter, inclusief een supercomputer onder de naam Stargate. Kostenplaatje volgens de nieuwssite: 100 miljard dollar.
Het was ook niet de eerste keer dat Trump en de topman van het Japanse investeringsbedrijf SoftBank naast elkaar stonden. In december kondigden beide mannen al aan dat het bedrijf 100 miljard dollar gaat investeren in Amerika. Toen al zei Trump dat het geld zou gaan naar kunstmatige intelligentie, al was toen nog niet duidelijk op welke manier.
Met de aankondiging van afgelopen nacht komt de wens van OpenAI samen met de belofte van SoftBank.
‘Grootste, sterkste en machtigste’
Het is logisch dat de VS deze bedragen in kunstmatige intelligentie investeert, zegt Tom Heskes, onderzoeker aan de Radboud Universiteit. “De VS zegt: we doen het gewoon. Ze willen de grootste, sterkste en machtigste zijn op het gebied van AI. Daar hoort deze investering bij.”
“Het is een gigantische aankondiging”, zegt Stijn Grove van de Dutch Data Center Association, de belangenorganisatie voor datacenters in Nederland. “In Europa zijn ook wat initiatieven, maar we praten hier echt over een andere schaal. Dit gaat werkelijk alles te boven.”
Europa investeert 1,5 miljard
De beloofde bedragen van 100 tot 500 miljard in de VS zetten een investering voor een vergelijkbaar Europees initiatief in de schaduw. Vorige maand kondigde Europa een bedrag van 1,5 miljard euro aan voor ‘AI-fabrieken’ in zeven Europese landen: plekken waar een sterke ontwikkeling op het gebied van kunstmatige intelligentie moet plaatsvinden.
Heskes en Grove zijn het erover eens dat Europa met een slim antwoord moet komen om de Amerikaanse concurrentie aan te gaan. “We kunnen niet zeggen: zij doen 100 miljard, dus wij doen ook 40 miljoen”, zegt Heskes. “Dat heeft totaal geen zin.”
Specialistische AI-toepassingen maken
Volgens de Radboud-onderzoeker moeten de Europese ‘AI-fabrieken’ gebruikt worden om zelf specialistische AI-toepassingen te bouwen, gebaseerd op het voorwerk dat in Amerika wordt gedaan.
“Het kost heel veel rekenkracht om zelf die grote AI-toepassingen te bouwen. Er zijn er maar een paar in de wereld die dat kunnen. Maar als die basis is gelegd, kunnen Europese onderzoekers en bedrijven daarmee verder.”
“Op die manier hebben Europese bedrijven de mogelijkheid om AI-toepassingen te ontwikkelen waarmee we een deuk in een pakje boter kunnen slaan”, zegt Heskes. “We moeten specialistisch werken, ons op een bepaalde niche richten, om interessant te zijn. Dan is het zeer de moeite waard.”
“We hoeven in Europa geen hele grote fabrieken te hebben met enorme capaciteit”, zegt ook Grove van de belangenvereniging voor datacenters. “Tegen dit geweld van honderden miljarden kun je het niet winnen, dus moeten we slim reageren. China en Amerika zetten hier vol op in. We kunnen als Europa niet afwachten.”