NOS Nieuws•
Honderd Nederlanders vliegen vandaag en morgen naar Egypte, waar zij vrijdag samen met duizenden andere demonstranten uit 35 landen vertrekken voor een ‘mars op Gaza’ door de Sinaï-woestijn. Eindstation is de grensovergang bij Rafah. Onder hen zijn volgens de organisatie ook achttien Europarlementariërs.
Ze lopen in drie dagen tijd in totaal 48 kilometer in de warmte, georganiseerd door internationale mensenrechtenorganisaties, vredesbewegingen en andere maatschappelijke bewegingen. De tocht is bedoeld om nog eens de aandacht te vestigen op het lot van de ruim twee miljoen inwoners van de Gazastrook, waar hongersnood heerst omdat Israël nauwelijks hulp binnenlaat en waar nog steeds burgers omkomen bij Israëlische bombardementen.
“Als overheden geen stappen zetten, moeten burgers het doen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse delegatie van de protestmars. “Wij voelen een morele verplichting om op te komen voor mensenrechten. Wij willen dat de Nederlandse regering het internationaal recht volgt en dat de illegale blokkade van Gaza door Israël wordt gestopt.”
Ook een ambulance mee
Eén van de ruim 3000 deelnemers aan de tocht van El Arish naar Rafah is Milan Teunissen van Manen uit Amsterdam. Die vertrekt vanavond laat vanaf Schiphol en deed vanmorgen de laatste boodschappen. “Gisteren heb ik een slaapmatje gekocht voor de nachten die we in tenten gaan doorbrengen. En nu heb ik nog zonnebrand nodig. Als ik het weerbericht goed begrijp, wordt het 30 graden overdag. Dat is op zich nog wel te doen in een woestijn, maar een beetje bescherming kan natuurlijk geen kwaad.”
De wandelschoenen worden ingepakt; Milan is klaar voor vertrek:

Milan wandelt van Egypte naar Gaza: ‘Niets doen is geen optie’
Dat soort middelen in de twee grote rugzakken zijn zeker niet alleen voor eigen gebruik; Teunissen van Manen is ook onderdeel van het Eerste Hulp-team, dat helpt te voorkomen dat deelnemers bijvoorbeeld blaren krijgen, verbranden of uitdrogen. “Maar dat is alleen voor de basisdingen hoor, er rijden ook ambulances mee.”
‘Er moet meer gebeuren’
De groep Nederlanders is divers: er lopen studenten mee, leraren, zorgmedewerkers, gepensioneerden en kunstenaars. Zelf heeft Teunissen van Manen een achtergrond als ecoloog. “Als ik hier niet aan mee zou doen, denk ik dat ik echt heel somber zou worden. Het is een uiting van frustratie over twintig maanden lang praten door politici en geen enkele vooruitgang. Je kunt petities ondertekenen, geld doneren, demonstreren met 100.000 mensen, maar het lijkt in Gaza alleen maar erger te worden.”
“Het voelt nu alsof het tijd is om nog meer acties te voeren, in verschillende vormen. Er moet meer gebeuren. Het stopzetten van de humanitaire hulp door Israël was voor mij persoonlijk de druppel. Niks doen is geen optie.”
Volledig vreedzaam
De dagenlange sit in bij Rafah waar de mars komende zondag in uitmondt, is bedoeld om extra druk te zetten op Egypte om in elk geval de grenspost daar te openen voor voedsel, schoon water en medicijnen. Daarbij is het nadrukkelijk de bedoeling dat de actie volledig vreedzaam verloopt en dat de Egyptische autoriteiten geen enkele aanleiding hebben om in te grijpen.
Teunissen van Manen: “Daar wordt heel veel energie in gestoken. Het is natuurlijk een militair gevoelig gebied. We hebben ook een veiligheidsteam dat erop let dat iedereen zich aan de afspraken houdt. Al is er bij zo’n grote groep waarin je niet iedereen kent natuurlijk altijd een risico dat iemand toch iets onvoorspelbaars doet. Het blijft spannend, al verwacht ik eigenlijk geen enkel probleem.”