Unicef verwacht dat alle hulp voor Gaza stilvalt als UNRWA verboden wordt
Unicef verwacht dat het verbod op UNRWA dat Israël wil instellen verwoestende gevolgen zal hebben voor de één miljoen kinderen in Gaza. Het Israëlisch parlement keurde gisteren het wetsvoorstel daarvoor goed. Als Israël eraan vasthoudt, kan het verbod over drie maanden van kracht worden.
“UNRWA is by far de grootste hulporganisatie in Gaza”, zei Wouter Bookij van Unicef in het NOS Radio 1 Journaal. “Het heeft daar 13.000 medewerkers, maar vooral ook alle infrastructuur en alle logistieke capaciteit om die hulp bij mensen te krijgen. Zonder die infrastructuur, logistieke capaciteit en ervaring van UNRWA zijn wij niet in staat om die hulp te kunnen bieden.”
Booij verwacht dat alle humanitaire hulp aan Gaza vrijwel volledig stilvalt als UNWRA daar niet meer kan opereren. “Dat kan je niet zomaar vervangen, dat kan overigens geen enkele andere hulporganisatie. Alle hulporganisaties die in Gaza werken, zijn in meer of mindere mate afhankelijk van de ervaring en schaalgrootte van UNRWA. Dat zijn lokale medewerkers die ook vaak Gazanen zijn. Die kun je niet in een keer door 13.000 anderen vervangen.”
Hezbollah kiest nieuwe leider: Naim Qassem
Hezbollah heeft een opvolger gekozen voor de Hassan Nasrallah, de leider van de pro-Iraanse Libanese organisatie die vorige maand bij een Israëlische aanval op Beiroet werd gedood. Het is Naim Qassem.
Qassem was meer dan dertig jaar de tweede man van Nasrallah. Hij trad vaak op als woordvoerder van de organisatie. Na de dood van Nasrallah nam hij de leiding al tijdelijk op zich.
Israël viel op 1 oktober Zuid-Libanon binnen om Hezbollah daar te verdrijven. Qassem toonde zich op 8 oktober in een videoboodschap strijdbaar. Hij zei dat de gevechtskracht van Hezbollah niet was aangetast, ondanks de “pijnlijke klappen” die Israël had uitgedeeld.
Hij zei ook voor een staakt-het-vuren met Israël te zijn. Opvallend was dat hij een akkoord in de Gazaoorlog tussen Israël en Hamas niet als voorwaarde stelde.
Tientallen doden bij bombardement in Noord-Gaza
Een bombardement op een pand in Beit Lahia in het noorden van Gaza heeft volgens Al Jazeera aan zeker 77 mensen het leven gekost, onder wie zeventien kinderen jonger dan twaalf jaar oud. Het vier verdiepingen tellende wooncomplex is met de grond gelijk gemaakt, zegt de nieuwssite.
Reddingswerkers halen nog slachtoffers onder het puin vandaan. Volgens persbureau Wafa liggen er nog tientallen mensen. Voor de aanval zou het pand aan 150 ontheemden een dak boven het hoofd hebben gegeven.
Wafa spreekt van meer dan 20 gewonden. Ze worden naar een ziekenhuis gebracht dat ook onder vuur zou liggen.
Dodental Israëlisch aanvallen in Bekavallei loopt op naar 67
Libanese media zeggen dat bij de Israëlische aanvallen gisteren in de Bekavallei 67 mensen zijn omgekomen en 120 mensen gewond zijn geraakt. De burgemeester van Baalbek meldt dat er onder het puin gezocht wordt naar meer slachtoffers.
Israël bombardeerde meerdere locaties in de vallei het oosten van Libanon. De burgemeester telde er 35 binnen 24 uur. Hij spreekt van “de gewelddadigste dag sinds het begin van de agressie”, waarmee hij vermoedelijk het begin van de Gazaoorlog bedoelt.
De Bekavallei is een gebied waar Hezbollah actief is. Eind vorige maand voerde Israël de acties tegen Hezbollah op. Op 1 oktober viel Israël het zuiden van Libanon binnen, wat eveneens als Hezbollah-gebied wordt beschouwd.
Droneaanval op Israëlische steden Ashkelon en Nahariya
De Israëlische steden Ashkelon en Nahariya zijn vanochtend met drones aangevallen. Volgens het Israëlische leger explodeerde de drone die Ashkelon trof in open gebied. Daar ontstond een brandje. Niemand raakte gewond. De drone zou afkomstig zijn uit Jemen.
Ook in Nahariya raakte niemand gewond. Daar ontplofte een drone in de lucht boven een voetgangersbrug bij het station. Die drone kwam uit Libanon, aldus het leger. Dat schoot in het noorden van Israël een drone uit Libanon uit de lucht.
Houthi-rebellen nemen na weken weer schip onder vuur
Jemenitische Houthi’s hebben gisteren voor het eerst in meer dan twee weken weer een schip onder vuur genomen. Dat was in de zeestraat die de Rode Zee met de Golf van Aden verbindt. Het Britse scheepvaartbureau UKTMO zegt dat de kapitein melding van twee explosies heeft gemaakt, maar dat de bemanning en het schip ongedeerd bleven. UKTMO gaf verder geen details.
Volgens de Houthi’s ging het om een vrachtschip dat onder Liberiaanse vlag vaart. Volgens hen is het schip wel geraakt. Ook claimen ze aanvallen op nog twee schepen. Dat laatste is nergens bevestigd.
De voorlaatste Houthi-aanval op een schip in de Rode Zee dateert van 10 oktober. Het is niet bekend waarom er daarna geen nieuwe aanvallen zijn geweest.
De Houthi’s begonnen hun aanvallen op schepen op en bij de Rode Zee in november vorig jaar. Ze zeiden dat ze dit uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza deden en dat ze alleen schepen onder vuur namen die op een of andere manier een band hadden met Israël. Ze willen er pas mee ophouden als de oorlog in Gaza stopt.
Internationale kritiek op Israëlisch verbod UNRWA
Het Israëlische verbod op de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) brengt internationaal kritische reacties teweeg. Zo hebben de regeringen van Spanje, Slovenië, Ierland en Noorwegen gezamenlijk een verklaring uitgebracht waarin ze het verbod veroordelen.
Volgens de landen is het werk van UNRWA “essentieel en onvervangbaar voor miljoenen Palestijnse vluchtelingen in de regio, vooral in de huidige context van Gaza”. De wetgeving zou ook “een zeer ernstig precedent” scheppen voor het werk van de VN.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Lammy, reageert op het verbod op X. “De huidige Israëlische wetten die UNRWA beperken zijn totaal verkeerd. Net als internationale partners heeft het VK duidelijk gemaakt dat Israël ervoor moet zorgen dat UNRWA hulp kan leveren met de snelheid en op de schaal die nodig is om de humanitaire noodsituatie in Gaza aan te pakken.”
De belangrijkste bondgenoot van Israël, de VS, reageerde voor de stemming van het Israëlische parlement. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een gesprek met verslaggevers in Washington dat de regering “diep bezorgd” was over de wetgeving. “Er is niemand die hen op dit moment, midden in deze crisis, kan vervangen.”
De hulpverlening in Gaza is al zeer beperkt:
Uren in de rij voor een beetje brood: ‘We sterven van de honger’
Tientallen doden bij Israëlische aanvallen in Bekavallei
Bij Israëlische aanvallen in de Bekavallei in Libanon zijn tientallen mensen omgekomen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Libanon zijn er zeker 23 doden gevallen. Bronnen hebben het tegenover persbureau Reuters zelfs over zeker zestig doden. Er zouden tientallen mensen gewond zijn geraakt.
Volgens de Libanese autoriteiten zijn er vijf plekken rond de stad Baalbek getroffen. De gouverneur van de regio spreekt over de “meest gewelddadige” aanval op het gebied.
UNRWA spreekt van ‘ongekende escalatie’ na verbod in Israël
Een woordvoerder van UNRWA, Adnan Abu Hasna, noemt het verbod op de VN-organisatie een “ongekende escalatie”. Volgens hem stort door het aannemen van de wet het humanitaire hulpsysteem voor onder meer Gaza in. UNRWA speelt een sleutelrol bij de hulpverlening aan de bijna twee miljoen ontheemde Palestijnen in de Gazastrook die kampen met tekorten aan voedsel, water en medicijnen.
De Israëlische premier Netanyahu zei na het aannemen van de wet door de Knesset dat UNRWA-medewerkers verantwoordelijk gehouden moeten worden voor “terroristische activiteiten” tegen Israël. In een bericht op X onderstreepte Netanyahu daarnaast het belang van humanitaire hulp aan Gaza en hij zei bereid te zijn om samen te werken met “internationale partners” om die hulp mogelijk te blijven maken, “op een manier die niet de veiligheid van Israël bedreigt”.
Israëlische parlement weert UNRWA uit Israël
Het Israëlische parlement heeft een wet aangenomen waarmee het VN-organisatie UNRWA wordt verboden om nog langer te werken in Israël. Het wetsvoorstel werd met 92 stemmen voor, en 10 stemmen tegen, aangenomen in de Knesset.
De wet zal ingaan zo’n negentig dagen nadat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de VN op de hoogte heeft gesteld van het parlementsbesluit.
Bekijk hoe de wet werd aangenomen:
Israël wil UNRWA verbieden
Israël valt doelen in Libanese havenstad Tyrus aan
Israël heeft met gevechtsvliegtuigen de havenstad Tyrus in Zuid-Libanon aangevallen. Op videobeelden zijn dikke rookpluimen boven de stad te zien. Ook is duidelijk dat de aanvallen hebben geleid tot branden en grote schade. Het aantal doden en gewonden is nog niet duidelijk.
Eerder vandaag vaardigde het Israëlische leger een evacuatiebevel uit voor delen van Tyrus. Inwoners kregen de opdracht om te vertrekken naar het noorden. Na de mededeling van het Israëlische leger gingen lokale Libanese autoriteiten door de straten om inwoners via luidsprekers op te roepen om meteen weg te gaan. Al voordat Israël het evacuatiebevel uitvaardigde, werden er Israëlische bombardementen gemeld.
Volgens het Israëlische leger zijn in Tyrus doelen van Hezbollah aangevallen, zoals plekken waar antitankraketten opgeslagen lagen. Ook zou een commandocentrum van Hezbollah doelwit zijn geweest.
Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds oktober vorig jaar meer dan 2700 mensen omgekomen door Israëlische aanvallen in Libanon. Meer dan 12.500 mensen raakten gewond.
Rookpluimen boven Tyrus en veel schade in de stad:
Israël bombardeert Libanese havenstad Tyrus
President wil dat meer wordt gedaan om gijzelaars terug te halen
De Israëlische president Herzog wil dat het land meer doet om Israëlische gijzelaars terug te halen uit de Gazastrook. Als het niet lukt om alle gijzelaars terug te halen, zo zei hij in een toespraak in het parlement, zal dat volgens hem vele generaties lang een open wond blijven. Herzog vindt dat Israël alle mogelijkheden moet benutten om dat voor elkaar te krijgen.
Vandaag komt het parlement, de Knesset, voor het eerst weer bij elkaar na drie maanden reces. Ook premier Netanyahu was aanwezig, hij benadrukte dat het terughalen van alle gijzelaars, inclusief de lichamen van de mensen die het niet hebben overleefd, een essentieel deel is van de overwinning op Hamas.
Vandaag was er in de Knesset ook protest van familieleden van gijzelaars. Zij vinden dat de regering niet genoeg doet om een staakt-het-vuren te bereiken en de gijzelaars terug te halen.
Familieleden gijzelaars protesteren in parlement: ‘Netanyahu laat ze in de steek’
In het Israëlische parlementsgebouw zijn familieleden van Israëlische gijzelaars en anti-overheidsdemonstranten samengekomen om hun onvrede te uiten. De groepen zijn beide kritisch over het oorlogsbeleid van Israël. Ze vinden dat de regering niet genoeg doet om een staakt-het-vuren te bereiken en de gijzelaars terug te halen, meldt de krant Haaretz.
De actievoerders verfden hun handen rood en zeiden dat het bloed van de Israëlische bevolking aan de handen van de regering kleeft. Volgens de familieleden is het redden van de gijzelaars geen prioriteit van het kabinet, terwijl het Israëlische volk dat wel wil. Het parlement, de Knesset, is vandaag weer begonnen na een reces van drie maanden.
“Onze dierbaren sterven in de tunnels. En terwijl wij vechten voor hun vrijlating, gaan politici door met hun dagelijkse routine”, zegt een moeder van een gijzelaar. Volgens een broer laat premier Netanyahu de gijzelaars in de steek.
Zuid-Afrika komt met aanvullend bewijs in genocidezaak tegen Israël
Zuid-Afrikaanse juristen hebben honderden pagina’s aan bewijs ingediend tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ). Het dossier moet aantonen dat Israël genocide pleegt in Gaza, wat het land tegenspreekt. “Het probleem is dat we te veel bewijs hebben”, zegt een Zuid-Afrikaanse vertegenwoordiger in Den Haag tegen nieuwszender Al Jazeera.
Er wordt verwezen naar recente uitspraken van de extremistische Israëlische minister Ben-Gvir. Die pleitte vorige week voor de heroprichting van Joodse nederzettingen in Gaza. “Het Land van Israël is van ons”, zei Ben-Gvir terwijl hij opriep tot “migratie” van Palestijnen uit het oorlogsgebied. De bijeenkomst, vlak bij de grens met de Gazastrook, werd gehouden onder de benaming “Voorbereidingen op hervestiging in Gaza”.
In een tussenvonnis droeg het ICJ, niet te verwarren met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Israël in januari op er alles aan te doen om genocide te voorkomen. Maar volgens Zuid-Afrika hebben de Israëlische autoriteiten dat niet gedaan. Vandaag is de deadline om aanvullend bewijs in te dienen.
In ruim een jaar tijd zijn tienduizenden Palestijnen gedood in de Gazastrook. Het noorden van de enclave is al weken nagenoeg afgesloten van noodhulp. Honderdduizenden mensen lijden honger. “Het Israëlische leger onderwerpt een heel volk aan bombardementen, belegering en verhongering”, zei VN-mensenrechtenchef Volker Türk vrijdag. “Door het beleid van de Israëlische regering dreigen alle Palestijnen uit Noord-Gaza te worden verdreven.”
Israël beschuldigt VN-organisaties van vooringenomenheid. Hamas wordt door Israël verantwoordelijk gesteld voor burgerslachtoffers bij bombardementen. Volgens Israël verschuilen militanten zich onder de bevolking in scholen en ziekenhuizen, maar de militante beweging ontkent dat.
Israël vaardigt evacuatiebevel uit voor delen van Libanese stad Tyrus
Delen van Libanese havenstad Tyrus moeten volgens het Israëlische leger worden ontruimd. Inwoners krijgen de opdracht te vertrekken naar het noorden. Al voor de gedeeltelijke evacuatie werd afgekondigd werden er Israëlische bombardementen gemeld. Het dodental bij de luchtaanvallen vandaag is opgelopen tot zeven, zo melden de Libanese autoriteiten.
Nabijgelegen delen van het evacuatiegebied moesten eerder ontruimd worden. Zo voerde Israël afgelopen week luchtaanvallen uit op het centrum van de historische stad. De aanvallen zijn volgens Israël gericht op Hezbollah-doelwitten.
Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International waren eerdere evacuatiebevelen van Israël in Libanon “niet toereikend en soms misleidend”, bijvoorbeeld door meldingen die te kort van tevoren werden afgegeven. Daardoor hebben burgers te weinig, of geen, tijd om veilig weg te komen voordat er bommen vallen. Dat lijkt nu ook het geval te zijn geweest. Volgens Libanese autoriteiten vielen er vanochtend al zo’n drie uur voor het evacuatiebevel doden door een luchtaanval.
Op deze kaart zie je voor welk deel van de stad Israël een evacuatiebevel heeft ingesteld:
Leger Israël meldt honderd arrestaties in ziekenhuis Noord-Gaza
Het leger van Israël beweert dat het honderd militanten heeft gearresteerd bij de inval in een ziekenhuis in Noord-Gaza. Het Kamal Adwan-ziekenhuis is een van de drie ziekenhuizen die Israël in het gebied is binnengevallen. Hulporganisaties zeggen dat ook artsen en medisch personeel zijn opgepakt. Patiënten en hulpverleners was opgedragen om te vertrekken.
Israël levert geen bewijs voor de bewering dat de honderd arrestanten terreurverdachten zijn. De mensen zijn opgepakt in het ziekenhuis en op het omliggende terrein. Volgens de verklaring van het leger zijn er wapens en documenten in beslag genomen.
“Voor ons is de mate van geweld gericht tegen hulpverleners uitzonderlijk”, zei Karel Hendriks, Directeur van Artsen zonder Grenzen Nederland, vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Bij de Israëlische invallen in de ziekenhuizen in Noord-Gaza zijn vermoedelijk een aantal medewerkers van de hulporganisatie opgepakt. “We hebben met zes collega’s het contact verloren”, zei Hendriks.
Het binnenvallen van een ziekenhuis kan een oorlogsmisdaad zijn. Deze plekken genieten bescherming volgens het humanitair oorlogsrecht. Maar deze beschermde status kan komen te vervallen als militairen of militanten een ziekenhuis bijvoorbeeld gebruiken om vanuit te schieten.
Onderhandelingen in Qatar, Hamas zegt open te staan voor deal
In Qatar zijn vandaag de onderhandelingen hervat voor een wapenstilstand in Gaza. Onder meer Israël en de VS hebben een hoge vertegenwoordiger gestuurd voor de gesprekken over vrijlating van gijzelaars in ruil voor een tijdelijk bestand. Een functionaris van Hamas zegt dat de beweging openstaat voor een deal.
De gesprekken bevinden zich nog in de opstartfase, zo schrijven Israëlische media. Het laatste akkoord tussen Hamas en Israël, dat werd bereikt via bemiddelaars Egypte, Qatar en de VS, dateert alweer uit november vorig jaar. Sindsdien zijn alle onderhandelingsrondes vruchteloos gebleken.
De nood is hoog: de humanitaire crisis in Gaza is de afgelopen tijd verder verergerd. Honderdduizenden Palestijnen kampen met ernstige honger en acute ondervoeding. Ook voor de gijzelaars dringt de tijd. Na ruim een jaar gevangenschap, en aanhoudende bombardementen op de Gazastrook, wordt de kans kleiner op overlevenden. Van de 101 gijzelaars die nog niet zijn vrijgelaten of bevrijd, zijn er zeker 35 niet meer in leven.
Egypte stelt voor dat er snel een tweedaagse wapenstilstand komt. Volgens het plan van president Sisi laat Israël een aantal Palestijnse gevangenen vrij en Hamas vier Israëlische gijzelaars. Vervolgens moeten binnen tien dagen de gesprekken hervat worden voor een permanent einde aan de verwoestende oorlog.
Libanon: 21 doden door luchtaanvallen, onder wie 3 ambulancemedewerkers
Israël heeft de afgelopen dag zware bombardementen uitgevoerd op Zuid-Libanon. Daarbij zijn volgens de Libanese autoriteiten zeker 21 doden gevallen, onder wie drie ambulancemedewerkers. Volgens de verklaring zijn in ruim een jaar tijd 168 hulpverleners gedood door Israëlische beschietingen en luchtaanvallen.
Het leger van Israël zegt dat het tientallen Hezbollah-strijders heeft gedood in 24 uur tijd. Ook zijn wapens in beslag genomen en raketlanceerinstallaties vernietigd, zo wordt vermeld in een verklaring. Israël is het grondoffensief tegen Hezbollah naar eigen zeggen begonnen om burgers in Noord-Israël terug te laten keren naar huis. De militie in Libanon begon de dag na 7 oktober met beschietingen richting Israël.
Gisteren werden ruim 120 doelwitten in Libanon gebombardeerd door de Israëlische luchtmacht. Afgelopen weekend werden zeker vier Israëlische militairen gedood door Hezbollah-strijders. De militie had antitankraketten afgevuurd.
Iran komt met ‘gepaste’ reactie, zegt president
Iran is niet uit op oorlog, maar zal met een “gepaste” reactie komen op de Israëlische aanval. Dat heeft de Iraanse president Pezeshkian gezegd, melden Iraanse staatsmedia. De hoogste leider van Iran, ayatollah Khamenei, zei dit weekend dat de aanval “niet overdreven, maar ook niet onderschat” moet worden. “Het is aan de autoriteiten om te bepalen hoe ze de macht van het Iraanse volk aan Israël kunnen laten blijken.”
Het Israëlische leger heeft nauwelijks details bekendgemaakt over de doelwitten bij de grote luchtaanval zaterdag. Volgens Iran is de schade beperkt gebleven. Wel zijn er vier Iraanse militairen omgekomen.