NOS Nieuws

Huurders gaan volgend jaar aanzienlijk meer betalen voor hun huis. Dat geldt voor zowel de vrije sector als de sociale huur. De middenhuur mag het hardst stijgen, met bijna 8 procent. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers voor de maximale huurverhoging die de Rijksoverheid vaststelt.

Sinds 1 juli zijn er regels voor middenhuur. Als een woning daaronder valt – bijvoorbeeld een relatief klein appartement – mag een verhuurder niet zelf bepalen hoe hoog de huur is. Wel mag de verhuurder de huur elk jaar iets verhogen, maar ook daar geldt een maximum voor.

Dat is gekoppeld aan de cao-loonontwikkeling. Een verhuurder mag daar nog 1 procent bij optellen. En omdat de lonen dit jaar stevig stegen (met 6,7 procent) doet de middenhuur dat ook, met maximaal 7,7 procent. Wie nu dus een kale huur van 1000 euro per maand betaalt, kan volgend jaar een maandelijkse rekening van 1077 euro krijgen.

Vrije huur

Bij een nieuw huurcontract mag een verhuurder in de vrije sector zelf de prijs bepalen. Maar als de huurder niet wisselt, geldt er wel een maximum voor de jaarlijkse huurverhoging. Voor de vrije sector is dat maximum gekoppeld aan de cao-loonstijging of de inflatie. Het laagste getal van de twee telt.

Dat was dit jaar de inflatie. En daarom mogen de vrijehuurprijzen minder hard stijgen dan de middenhuur: maximaal 4,1 procent. Bij een kale huur van bijvoorbeeld 1300 euro per maand zou dat betekenen dat een verhuurder maximaal 53,30 euro extra mag vragen.

Huurexplosie

Rond de verhoging van de sociale huur is het al een tijdje onrustig. De Woonbond – die opkomt voor de belangen van huurders – stopte vorige maand met onderhandelingen over de huurverhoging. De bond vreest een “huurexplosie” en wil dat de huren meegaan met de inflatie. Dat zou tot een maximale stijging van 3,1 procent leiden.

Maar het ministerie wil volgens de Woonbond niet lager gaan dan 4,5 procent. Dat percentage is uiteindelijk ook de beperking voor de gemiddelde huurstijging per corporatie. Per huis mag de huur zelfs nog iets meer stijgen: maximaal 5 procent.

Voor iemand die nu bijvoorbeeld 600 euro huur betaalt, betekent dat een stijging van maximaal 30 euro per maand. Onderdeel van het akkoord is wel dat de corporaties meer gaan bouwen en verduurzamen.

De Woonbond heeft de afspraken niet ondertekend. Directeur Zeno Winkels: “Het is oneerlijk dat de huurders moeten betalen voor het oplossen van de wooncrisis.”

Share.
Exit mobile version