VN-voedselwaakhond in nieuw rapport: ‘Extreem menselijk lijden’

In de hele Gazastrook blijft een hoog risico op hongersnood bestaan zolang de oorlog voortduurt en de toegang tot humanitaire hulp beperkt blijft. Dat zegt het IPC, de voedselwaakhond van de VN, in een nieuw rapport.

Het is het eerste rapport in maanden. Bij het vorige IPC-rapport, in maart, gold voor ruim een miljoen mensen het hoogste waarschuwingsniveau. Israël weigert om onderzoekers binnen te laten in Gaza en door de chaos is het voor hulpverleners steeds moeilijker om zicht te krijgen en houden op de humanitaire situatie.

Bijna een kwart van de bevolking, zo’n half miljoen mensen, heeft te maken met het ernstige, catastrofale niveau van voedselonzekerheid. In het noorden is de voedseldistributie toegenomen in maart en april, waardoor het lijkt dat de honger wat is verminderd. In mei kwamen er echter weer minder vrachtwagens met hulpgoederen de enclave binnen.

Het IPC had eerder voorspeld dat hier een hongersnood zou komen. “Desondanks blijft de situatie in Gaza catastrofaal en is er een hoog een blijvend risico op hongersnood in de hele Gazastrook”, schrijft de organisatie.

Of het label ‘hongersnood’ nu wel of niet wordt gegeven, “verandert niets aan het feit dat er op dit moment zonder twijfel sprake is van extreem menselijk lijden in de Gazastrook”, schrijft het IPC. “En niets verandert aan de onmiddellijke humanitaire noodzaak om dit burgerleed aan te pakken door volledige, veilige ongehinderde en aanhoudende humanitaire toegang tot de Gazastrook.”

Bekijk hieronder de beelden die een lokale journalist onlangs in een ziekenhuis in Gaza maakte voor de NOS:

Honger in Gaza: voor deze kinderen is er een tekort aan alles

Hulporganisatie Save the Children beaamt het beeld dat het IPC-rapport schetst. “In de afgelopen vijf weken zijn alleen al in één kliniek 40 zeer zwaar ondervoede kinderen binnengebracht”, zegt teamleider Rachel Cummings vanuit Gaza. “Dit weekend kwam een moeder van 38 jaar binnen die nog maar 37 kilo woog. We weten hoe we ondervoeding moeten behandelen, maar door de voortdurende gevechten en de te beperkte toegang voor ons kunnen wij niet behoorlijk hulp verlenen.”

Cummings benadrukt dat haast geboden is. “Voor kinderen die zwaar ondervoed zijn, is het een kwestie van dagen voordat ze overlijden. Zeker als ze ook nog eens diarree, geelzucht of een zware verkoudheid hebben.”

Openbare orde in Gaza bijna volledig ingestort, zegt hoofd van UNWRA

Over de humanitaire situatie in Gaza valt weinig positiefs te melden, zegt het hoofd van UNWRA, Philippe Lazzarini, bij een persconferentie in Genève. Vooral het leveren van hulp gaat de afgelopen week moeizaam, omdat Israël maar weinig grensovergangen openlaat en hulpgoederen niet de warenhuizen bereiken.

“We worden geconfronteerd met een bijna volledige instorting van de openbare orde”, zei Lazzarini. Vrachtwagenchauffeurs worden geregeld bedreigd en aangevallen en steeds minder bestuurders zijn bereid om hulpgoederen van de grens naar warenhuizen van de VN te brengen. Doordat er structureel te weinig hulpgoederen binnenkomen, is de schaarste groot. In de belegerde enclave zijn bendes actief die hulpgoederen stelen en voor hoge prijzen op de zwarte markt verkopen.

Daar komt bij dat het Israëlische leger faciliteiten van UNWRA aanvalt. Inmiddels zijn er 190 gebouwen van de hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen aangevallen, aldus Lazzarini. Daardoor is er ook steeds minder bescherming voor inwoners die onderdak en veiligheid zoeken.

Op dit moment zijn maar twee grensovergangen op: die van Kerem Shalom en Erez-West

Israëlische aanval op familiehuis van Hamas-leider Haniyeh

Het Israëlische leger heeft vannacht het familiehuis van Ismail Haniyeh, de politiek leider van Hamas, gebombardeerd. Dat meldden Al Jazeera en lokale Palestijnse media. Bij de aanval in het vluchtelingenkamp al-Shati in Gaza-Stad zouden tien bewoners zouden gedood, allemaal familieleden van Haniyeh. Onder hen zou ook de zus van Haniyeh zijn.

In april werden drie zoons en meerdere kleinkinderen van de Hamas-leider gedood bij een aanval. “Het bloed van mijn kinderen is niet waardevoller dan het bloed van de kinderen van het Palestijnse volk”, zei hij toen tegen Al Jazeera. De Hamas-leider zelf woont in Qatar.

Het leger viel vannacht ook twee VN-scholen aan, waar Palestijnen schuilen. Daarbij vielen veertien doden, onder wie ook kinderen. Volgens het leger hielden leden van Hamas zich daar schuil, het is onduidelijk of dit ook echt het geval is.

Vrouwen rouwen na een Israëlische aanval op een VN-school in het vluchtelingenkamp al-Shati

Israëlisch hooggerechtshof: ultra-orthodoxe studenten moeten leger in

Het Israëlische hooggerechtshof heeft bepaald dat ultra-orthodoxe studenten in het leger moeten gaan dienen. Het oordeel hangt samen met de oorlog in Gaza, waardoor er tienduizenden reservisten zijn opgeroepen om in het leger te dienen.

Het is onduidelijk of deze uitspraak ook betekent dat jonge ultra-orthodoxe mannen meteen opgeroepen moeten worden door het leger. Het gaat naar schatting om zo’n 67.000 mannen. Premier Netanyahu en zijn rechtse coalitiepartners hebben nog geen reactie gegeven. Voor deze religieuze partijen zou dit een breekpunt kunnen zijn.

Sinds de oprichting van de staat Israël is deze groep, ook wel charedim genoemd, juist vrijgesteld van dienstplicht. Seculiere politici probeerden de afgelopen jaren al de uitzonderingspositie af te schaffen, maar die pogingen worden geblokkeerd door religieuze partijen in de regering.

Door de oorlog in Gaza werd het opnieuw een punt van discussie. Oppositieleider Yair Lapid zei eerder dat studenten van religieuze scholen opgeroepen moeten worden in het leger te gaan, omdat het anders niet eerlijk is tegenover Israëliërs die al een tijd als reservist in het leger dienen.

Ultra-orthodoxe mannen in Jeruzalem

VS dringt er bij Israël op aan escalatie Libanon te voorkomen

De Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft in gesprek met Gallant, de Israëlische defensieminister, erop aangedrongen dat escalatie met Libanon voorkomen moet worden. Premier Netanyahu heeft juist aangekondigd om meer Israëlische troepen naar de grens met Libanon te sturen, nu de gevechten in Rafah volgens hem ten einde lopen.

Hezbollah en het Israëlische leger bestoken elkaar al ruim acht maanden, sinds de aanval van Hamas en het begin van de oorlog in Gaza, met raketten. Daar zijn al honderden mensen bij omgekomen. In de afgelopen weken zijn die aanvallen heviger geworden.

Er moet volgens Blinken een diplomatieke oplossing komen, waardoor de vele Israëlische en Libanese families weer naar huis kunnen. Afgelopen maanden zijn tienduizenden Israëliërs en Libanezen om veiligheidsredenen vertrokken uit de grensstreek.

Auto waar 6-jarige Hind in zat, werd honderden keren beschoten

De auto waarin het 6-jarige Gazaanse meisje Hind zat, die in februari dood werd gevonden, is 335 keer beschoten. Dat blijkt uit onderzoek van de groep Forensic Architecture in opdracht van Al Jazeera. Zij kwamen tot die conclusie op basis van audiofragmenten, getuigenverklaringen en openbaar beeldmateriaal.

Het onderzoek stelt dat de kogels zeer waarschijnlijk afkomstig zijn van een wapen op een Israëlische tank. Het wapen dat gebruikt is kon zo’n 750 tot 900 kogels per minuut afvuren, dat kunnen de wapens die Hamas gebruikt niet. Volgens de onderzoekers is het “niet waarschijnlijk dat de schutter niet had kunnen zien dat er in de auto burgers, waaronder kinderen zaten”.

Het Palestijnse meisje werd van dichtbij beschoten toen ze met vijf familieleden met een auto vluchtte uit Gaza-Stad. Op een eerder vrijgegeven telefoongesprek met de Palestijnse Rode Halve Maan is te horen dat ze om hulp vraagt. Internationaal heeft haar dood veel aandacht gekregen.

Een demonstrant in New York houdt een foto omhoog van de gedode Hind Rajab

VS noemt annexatieplan Israëlische minister ‘contraproductief voor vrede’

Het Witte Huis heeft negatief gereageerd op de plannen van een Israëlische minister voor annexatie van de Westelijke Jordaanoever. De ultrarechtse minister van Financiën, Bezalel Smotrich, zou onlangs in een toespraak hebben verteld hoe de Israëlische regering langzaam het bezette Palestijnse gebied onderdeel maakt van Israël. The New York Times had er afgelopen weekend een artikel over gepubliceerd.

Op een persconferentie kreeg een Witte Huis-woordvoerder een vraag over de kwestie. “We hebben gezien dat de minister van Financiën, die ook minister is binnen het defensiedepartement, probeert om nederzettingen op administratieve wijze binnen Israël te integreren.” De woordvoer noemde dit contraproductief voor vrede. “We zullen blijven zeggen dat deze handelingen niet alleen schadelijk zijn voor de Palestijnen maar ook voor Israël.”

Minister van Financiën Bezalel Smotrich

Sinds zijn aantreden als minister heeft Smotrich zich ingezet voor Israëlische kolonisten met illegale nederzettingen op de Westoever. Op een besloten bijeenkomst heeft hij gedetailleerd uitgelegd hoe de regering, inclusief premier Netanyahu, in het geheim het gebied annexeert, stelt The New York Times. De krant baseert zich op een geluidsopname van de toespraak. Een woordvoerder van Smotrich heeft bevestigd dat hij de speech heeft gehouden.

Volgens het plan zou het leger stapsgewijs de controle over de Westoever overdragen aan functionarissen van Smotrich. De krant stelt vast dat dit plan al deels in werking is gesteld. Het leger zou op papier betrokken blijven bij het bestuur, “zodat het makkelijker te slikken is in de internationale en legale context”, zou Smotrich hebben gezegd. Op deze manier zou het moeilijker vast te stellen zijn dat het gaat om een annexatie.

Weer video van ontvoerde Israëliërs, maar deal met Hamas lijkt ver weg

Opnieuw zijn in Israëlische media videobeelden gepubliceerd van Israëliërs die worden ontvoerd door Hamas-terroristen. De families van de drie, die aanwezig waren op het Supernova-festival op 7 oktober, hebben daar toestemming voor gegeven. Ze proberen internationaal de druk op te voeren voor een akkoord over de vrijlating van hun geliefden. De kans op een akkoord met Hamas lijkt momenteel ver weg.

De drie gijzelaars zijn Hersh Goldberg-Polin (23), Eliya Cohen (26) en Or Levy (33). Een van hen is bebloed te zien achterop een pick-uptruck, terwijl hij naar Gaza wordt gereden. Premier Netanyahu noemt de beelden in een reactie hartverscheurend. Hij herhaalt zijn belofte dat Hamas zal worden “vernietigd”. Eerder vandaag zei Netanyahu dat Israël slechts akkoord zal gaan met “een gedeeltelijke deal” en alleen wil praten over een tijdelijke gevechtspauze.

Vorige maand was de begrafenis van een omgekomen gijzelaar

Hamas blijft erbij dat het alleen gijzelaars zal vrijlaten in ruil voor een permanente wapenstilstand. Daarmee is het door de Amerikaanse president Biden gepresenteerde vredesplan voorlopig een luchtkasteel gebleken. Biden zei dat het voorstel, waarin een permanente wapenstilstand wordt geboden in ruil voor vrijlating van alle ontvoerden, door Israël was goedgekeurd. Al snel werd duidelijk dat het fundamentele meningsverschil tussen de strijdende partijen niet was verholpen.

Vandaag maakte het Israëlische leger bekend dat een ontvoerde militair is omgekomen in gevangenschap bij Hamas. Het is onduidelijk hoeveel van de ruim 120 niet vrijgelaten Israëliërs nog in leven zijn.

‘Vijf ernstig zieke kinderen mogen Gaza verlaten voor behandeling’

Een groep van vijf ernstig zieke Palestijnse kinderen zou Gaza binnenkort mogen verlaten via de grensovergang Kerem Shalom. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft op X dat de kinderen momenteel in het Nasser-ziekenhuis zijn om hun overplaatsing af te wachten.

Vier kinderen hebben kanker en één heeft ernstige brandwonden. Het zou de eerste keer zijn sinds 7 oktober dat zieke Palestijnen Gaza via Kerem Shalom mogen verlaten. Bronnen binnen het Israëlische leger bevestigen dat de geplande operatie plaatsvindt in coördinatie met Egypte, schrijft The Jerusalem Post.

Volgens persbureau AFP zijn dit kinderen die straks Gaza mogen verlaten

Na de aanval van Hamas op 7 oktober sloot Israël al zijn grensovergangen met Gaza. Later opende Israël deze overgangen weer gedeeltelijk voor hulpgoederen, maar niet voor mensen. Sinds begin mei houdt het Israëlische leger ook de Palestijnse grensovergang tussen Rafah en Egypte bezet.

Legerchef Israël: Hamas’ Rafah-brigade bijna ontmanteld

De opperste bevelhebber van het Israëlische leger stelt dat Hamas in Rafah bijna is uitgeschakeld. “We naderen het punt dat we kunnen zeggen dat de Rafah-brigade is ontmanteld. Niet dat die volledig verslagen is en dat er geen terroristen meer zijn, maar in de zin dat zij geen gevechtseenheid meer kunnen vormen.”

Opperbevelhebber generaal Herzi Halevi op een foto uit mei

Vanwege de guerrilla-strategie van Hamas wordt het vrijwel onmogelijk de militie volledig te verslaan. Ook vanuit andere plekken in Gaza die volgens het Israëlische leger waren ‘schoongeveegd’ hebben Hamas-strijders opnieuw raketaanvallen uitgevoerd, en dat gebeurde vandaag ook nog vanuit Rafah. Maar de uitspraken van topgeneraal Halevi sluiten wel aan bij wat premier Netanyahu gisteren zei: de zwaarste gevechtsfase van de oorlog lijkt bijna voorbij.

Momenteel worden nog steeds dagelijks tientallen doden gemeld in Gaza. Palestijnse media schrijven bijvoorbeeld dat er vandaag zeven burgers werden gedood door Israëlische beschietingen bij Khan Younis. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn in totaal ruim 37.626 mensen omgekomen. Het is onduidelijk hoeveel van hen Hamas-strijders zijn, maar naar schatting zo’n twee derde van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.

Meer noodhulp, maar honger blijft groot probleem in Gaza

Er komt de laatste tijd meer noodhulp Gaza binnen, maar toch blijven honderdduizenden Palestijnen kampen met ernstige ondervoeding. Persbureau AP schrijft dat op basis van een conceptrapport van de internationale waakhond voor voedselzekerheid, IPC.

De nijpende situatie in het noorden van de enclave lijkt iets verlicht. Toch blijven bijna een half miljoen mensen de komende maanden het risico lopen op het zwaarste niveau van ondervoeding, staat in het rapport, dat door AP is ingezien, en morgen wordt gepubliceerd.

Bij het vorige IPC-rapport over Gaza in maart gold voor het dubbele aantal mensen het hoogste waarschuwingsniveau. Vrijwel alle 2,2 miljoen Gazanen slaan een of meerdere maaltijden over.

Kinderen krijgen voedsel van hulporganisatie UNRWA

Volgens de autoriteiten van Gaza zijn inmiddels 33 mensen overleden aan extreme ondervoeding. Vooral jonge kinderen verhongeren. Hulporganisaties willen de komende tijd 200.000 kinderen medisch onderzoeken op ondervoeding. Omdat ontheemde Palestijnen steeds naar nieuwe plekken worden gestuurd, hebben artsen geen overzicht van de situatie.

“Mensen komen op nieuwe plekken terecht en hebben daar geen toegang tot drinkwater of voedsel”, zegt een arts tegen Reuters. Er wordt gevreesd dat ondervoede mensen hierdoor verstoken blijven van hulp. Het inventariseren van het aantal ernstig ondervoede kinderen is volgens hulporganisaties daarom belangrijk.

UNRWA wil verzet tegen Israëls pogingen organisatie te ontmantelen

UNRWA-topman Lazzarini roept de Verenigde Naties op zich te verzetten tegen Israëls pogingen om de VN-vluchtelingenorganisatie in de Gazastrook te ontmantelen.

“Israël is al lange tijd kritisch op het mandaat van de organisatie. Maar nu probeert het een einde te maken aan de activiteiten van UNRWA en verwerpt het de status van de organisatie als een VN-organisatie die door een overweldigende meerderheid van de lidstaten wordt gesteund”, zei Lazzarini in een vergadering van de VN.

“Als we niet terugslaan, zullen andere VN-entiteiten en internationale organisaties volgen”, citeert persbureau Reuters Lazzarini’s waarschuwing.

De UNRWA verstrekt humanitaire hulp, onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen voor de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten en is al sinds 1949 actief. Dat gebeurt vooral in de Gazastrook, maar de organisatie helpt ook op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Het is een van de belangrijkste hulporganisaties voor Palestijnse vluchtelingen.

Geen bewijs voor banden met Hamas

Begin dit jaar beschuldigde Israël de VN-organisatie ervan dat medewerkers betrokken waren geweest bij de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Verschillende belangrijke donoren, waaronder Nederland, schortten daarop hun steun op.

Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat er geen bewijs was dat UNRWA-medewerkers banden hadden met leden van Hamas of de Islamitische Jihad. Na het onderzoek hervatten verschillende westerse landen hun steun. Ook Nederland stelt voor volgend jaar weer geld beschikbaar.

Ook op andere vlakken bemoeilijkt Israël de humanitaire hulp van de organisatie. UNRWA maakte gisteren bekend dat 69 procent van de UNRWA-scholen in de Gazastrook vernietigd zijn door Israëlische aanvallen. De scholen zijn in gebruik om ontheemde Palestijnen op te vangen in de Gazastrook.

Kinderen staan in de rij voor voedsel bij een UNRWA-school in vluchtelingenkamp Jabalia

‘Opnieuw medisch personeel gedood bij Israëlische luchtaanval’

Bij een Israëlische luchtaanval op een medische kliniek in Gaza-Stad is gisteren opnieuw een gezondheidsmedewerker om het leven gekomen, meldt het ministerie van Gezondheid in Gaza. Het gaat om de directeur van de ambulancedienst en spoedeisende hulp.

Volgens het ministerie zijn sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober 500 zorgmedewerkers gedood. 300 anderen zijn gevangen genomen door het Israëlische leger, meldt het ministerie.

“We hebben tientallen gezondheidsinstellingen verloren door volledige of gedeeltelijke vernietiging”, zegt een medewerker van het ministerie. Hij roept op om medisch personeel, medische instellingen en het logo van de ambulance te respecteren.

Familieleden en collega’s nemen afscheid van de overleden directeur

Save the Children: 21.000 kinderen vermist in Gaza

Naar schatting zijn 21.000 kinderen vermist in de Gazastrook, zegt Save the Children. Het is bijna onmogelijk om op dit moment informatie te verzamelen en te verifiëren in de Gazastrook, erkent de organisatie, maar het zou gaan om zeker 17.000 kinderen die nu zonder begeleiding in het gebied verblijven. Ongeveer 4000 andere kinderen liggen nog onder het puin van gebombardeerde gebouwen.

Door het voortdurend moeten vluchten voor nieuwe aanvallen van het Israëlische leger zijn duizenden kinderen van hun ouders gescheiden geraakt en is het lastig ze te herenigen met hun families. “Elke dag vinden we meer onbegeleide kinderen en elke dag is het moeilijker om hen te ondersteunen”, zegt een medewerker van de organisatie. “Er zijn geen veilige faciliteiten voor hen. Er is geen veilige plek in Gaza.”

Een onbekend aantal kinderen is in massagraven begraven. Dat blijkt ook uit onderzoek van de VN. Ook zijn er kinderen die onder dwang zijn verdwenen, vastgezet zijn en weggevoerd uit de Gazastrook door Israël, zegt Save the Children. “Hun verblijfplaats is niet bekend bij familie, maar er zijn berichten over mishandeling en marteling.”

In de video hieronder vertelt Khamis hoe hij al maanden zoekt naar zijn vermiste zoon:

Khamis zoekt al maanden naar zoon Mohammed (15) in Gaza

EU-chef Borrell: ‘Groot risico dat de oorlog in Gaza overslaat naar Libanon’

“Elke dag is er een groot risico dat de oorlog in Gaza overslaat naar Libanon”, waarschuwt EU-buitenlandchef Josep Borrell. “We staan aan de vooravond van oorlogsuitbreiding”, zegt hij voorafgaand aan een ontmoeting met buitenlandministers uit de Europese Unie.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza bestoken Hezbollah en het Israëlische leger elkaar. Aan beide kanten van de grens zijn slachtoffers gevallen. De afgelopen weken nam het aantal beschietingen toe. Hezbollah werd begin jaren 80 opgericht en de militante tak van de organisatie wordt door de EU bestempeld als terroristische organisatie.

Vorige week dreigde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz met een totale oorlog tegen Hezbollah in Libanon, nadat de Libanese militie een video verspreidde waarop dronebeelden te zien zijn van de Israëlische havenstad Haifa. “We komen heel dicht bij het moment waarop we besluiten de spelregels tegen Hezbollah en Libanon te veranderen”, schreef hij op X.

Hezbollahleider Nasrallah waarschuwde vorige week ook Cyprus, een lidstaat van de EU. Cyprus stelde in het verleden vliegtuigen en militaire bases ter beschikking aan Israël. De Cypriotische president Christodoulides reageerde dat zijn land op “geen enkele manier betrokken” is bij een militaire operatie in de regio.

Nasrallah zei vorige week geen totale oorlog te willen. Maar als die toch zou uitbreken , dan zou het nergens in Israël meer veilig zijn, dreigde de Hezbollahleider.

Rook in het grensgebied tussen Israël en Libanon na beschietingen

Palestijnse media melden invallen en arrestaties Westelijke Jordaanoever

Israël heeft vanochtend tientallen Palestijnse mannen en jongens gearresteerd bij invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat melden Palestijnse media.

Het Israëlische leger heeft de arrestaties niet bevestigd, maar valt regelmatig Palestijnse steden en dorpen binnen op de Westelijke Jordaanoever om verdachten op te pakken die volgens Israël lid zouden zijn van een terroristische organisatie. Vaak zitten zij in zogeheten administratieve detentie, wat betekent dat ze zonder proces vastzitten.

Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever wonen zo’n drie miljoen Palestijnen, maar er wonen intussen ook ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Regelmatig vallen zij de Palestijnse bevolking aan of steken gebouwen en boomgaarden in brand. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waar de kolonisten wonen illegaal, maar de nederzettingen breiden zich steeds verder uit.

Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar, treedt Israël ook harder op in de Westelijke Jordaanoever en worden er meer mensen opgepakt. Sinds oktober zijn duizenden Palestijnen opgepakt. Sommigen worden vastgehouden in detentiecentra, die inmiddels overvol zitten. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al langere tijd dat de omstandigheden in de gevangenissen daardoor nog verder verslechterd zijn.

Netanyahu: fase van zware gevechten in Gaza bijna voorbij

De Israëlische premier Netanyahu heeft gezegd dat de fase van zware gevechten tegen Hamas in de Gazastrook bijna voorbij is. Volgens hem loopt het grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah ten einde. Maar het betekent niet dat de oorlog snel is afgelopen, zei de premier gisteren in een gesprek met de Israëlische tv-zender Channel 14.

Als er straks minder militairen nodig zijn in Gaza, kunnen er volgens Netanyahu meer manschappen worden ingezet aan de grens met Libanon. Daar zijn sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober vrijwel dagelijks beschietingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger. De afgelopen tijd is het aantal beschietingen toegenomen.

De troepen worden volgens Netanyahu vooral ingezet voor de verdediging, maar ook om uitgeweken Israëliërs naar huis te laten terugkeren. Vanwege het geweld hebben in het grensgebied tienduizenden mensen hun huis verlaten.

Bekijk hieronder de opmerking van Netanyahu op de Israëlische tv-zender:

Netanyahu: ‘Binnen een maand einde aan zware gevechten Gaza’

Share.
Exit mobile version