In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws•
De hoofdverdachte in de afpersingszaak rond een fruithandel in Hedel is in hoger beroep veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 26,5 jaar. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens het hof is Ali G. de drijvende kracht geweest bij het afpersen en bedreigen van de directie van de fruitimporteur en de aanslagen op woningen van de medewerkers.
De zaak draait om bijna twintig gewelddadige incidenten rond fruitimporteur De Groot. Bij dat bedrijf werd in 2019 400 kilo cocaïne gevonden tussen de bananen. Het bedrijf had niets te maken met de handel in cocaïne en meldde de vondst bij de politie. Vanaf dat moment probeerde iemand het bedrijf af te persen door middel van dreigende sms’jes.
Door een fout van het OM kreeg verdachte Ali G., terwijl hij in de cel zat, eind 2019 een lijst met 300 namen en adressen van werknemers van De Groot in handen. Hij zou vervolgens mensen buiten de gevangenis opdracht hebben gegeven om aanslagen te plegen. Werknemers van De Groot kregen te maken met een reeks gewelddadigheden, zoals beschietingen en vuurwerkbommen.
Poging tot moord
De rechtbank veroordeelde twaalf mannen in 2022 tot jeugddetentie en gevangenisstraffen variërend van 18 maanden tot bijna 20 jaar voor het voorbereiden en het plegen van de aanslagen. Ali G. kreeg toen met 19 jaar en 10 maanden cel de hoogste straf, maar zowel G. als het OM ging in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie eiste in het hoger beroep een gevangenisstraf van 26,5 jaar.
De 40-jarige G. ontkent zelf dat hij het brein is achter de reeks aanslagen. Dat zou iemand anders zijn, maar wie dat is wil hij tot op heden niet zeggen.
De straf die het hof hem oplegt is hoger dan de straf van de rechtbank. Het verschil zit hem in het feit dat het hof enkele aanslagen bestempelt als uitlokken van poging tot moord, in plaats van uitlokken poging tot doodslag, schrijft Omroep Gelderland. Hoewel het fysieke letsel van de slachtoffers beperkt is gebleven, vindt het hof de misdrijven zo ernstig zijn dat alleen een lange gevangenisstraf passend is.
Meer veroordelingen
Ook elf anderen, onder wie mannen uit Amsterdam en Almere, hoorden vandaag hun straf. Het hof stelt dat ze allemaal hebben bijgedragen aan de langdurige afpersing in de zaak De Groot.
“Dit heeft gezorgd voor veel angst bij mensen in de Bommelerwaard. Iedereen, medewerkers en oud-medewerkers, waren doelwit van een volgende aanslag.”
Zij zijn veroordeeld tot straffen die variëren van 2 jaar tot 10 jaar. Een verdachte werd vrijgesproken.