NOS Nieuws•
Meer dan 1,5 miljoen pelgrims van over de hele wereld starten vandaag in Mekka met de hadj, de islamitische bedevaart. Er worden in totaal 2 miljoen moslims verwacht voor het ritueel, dat in totaal vijf dagen duurt. Vanuit de islam moeten alle moslims die in goede gezondheid verkeren en het zich kunnen veroorloven één keer in hun leven de hadj verrichten.
Voor de 2500 Palestijnen uit Gaza die waren geselecteerd voor de reis is het onmogelijk om de hadj te verrichten. Israël heeft de grensovergang in Rafah ingenomen, waardoor ze niet naar Mekka kunnen gaan. Het Saudische ministerie van Islamitische Zaken laat daarom op verzoek van de koning 2000 Palestijnse families toe uit een ander gebied, de Westelijke Jordaanoever . Het ministerie verzorgt voor hen de reis en het verblijf.
Palestijnen in Gaza kunnen door de oorlog niet op bedevaart:
Hadj
Nederlandse moslims die de hadj willen verrichten kunnen dat sinds 2022 niet meer doen via Nederlandse reisbureaus. Pelgrims melden zich op voorhand aan op een Saudisch platform, Nusuk. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Zeker door de coronajaren, waarbij alleen een paar duizend Saudische moslims mochten meedoen, zijn de plekken dit jaar gewild.
Umrah
Van oudsher is de hadj een reis waar de meeste moslims jaren voor moeten sparen en moeten wachten op een plek. Een groot deel van de moslims verricht de reis dan ook na hun vijftigste. De laatste jaren komen ook steeds meer jongeren de hadj verrichten, maar tegelijkertijd wint ook de umrah aan populariteit.
De umrah is de kleinere, vrijwillige bedevaart, ook naar Mekka, die het hele jaar door gemaakt kan worden. De Saudische overheid heeft de afgelopen jaren miljarden uitgegeven aan extra beveiliging en het vergroten van de capaciteit voor beide reizen. De umrah kost via reisbureaus meestal tussen de 1800 en 2200 per persoon. Veel moslims in Nederland kiezen er dan ook voor om de umrah eerst te verrichten, alvorens de hadj te doen.