In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws•
Dit jaar nog moet in Zwolle een jongerenhuis komen, gericht op dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Dat heeft het college besloten. Er zal in de opvang plek zijn voor zo’n vijftien mensen en het moet een stabiele woonplek worden met ruimte voor begeleiding.
Het aantal jongeren zonder vaste woonplek wordt steeds groter. In Zwolle gaat het volgens de gemeente om 100 tot 150 mensen. Vaak hebben zij geen stabiel thuis noch een netwerk dat hen ondersteunt. Lokale woonconcepten en opvangplekken in Zwolle hebben wachtlijsten van minstens een half jaar.
Tussen wal en schip
Dak- en thuislozen kunnen terecht bij bestaande (nacht)opvanglocaties zoals De Herberg of het Leger des Heils. Maar die plek is niet altijd veilig voor jongeren, zegt CDA-fractievoorzitter Laura van de Giessen. Ze is een van de initiatiefnemers van het plan voor een alternatief.
“De reguliere opvang is vanwege verslavingsproblematiek van sommige volwassenen niet altijd veilig voor jongeren”, zegt ze. “Ik sprak met een meisje dat mij vertelde dat ze er niet heen durfde en daarom zelfs in de winter liever op straat verbleef. Dat breekt mijn hart.”
Een alternatief voor 18 tot 27-jarigen is dus nodig, vindt ook de rest van het college. Deze doelgroep valt vaak net buiten de boot bij regelingen. “Voor jongeren tot en met 18 jaar is er veel geregeld, er zijn altijd wel instanties die hulp bieden”, zegt Van de Giessen. “Maar na hun achttiende vallen sommige jongeren tussen wal en schip.”
Verlengde jeugdhulp
Het jongerenhuis komt er dit jaar nog en kost jaarlijks zo’n 750.000 euro. Er wordt op dit moment gezocht naar een geschikte locatie in de stad. Het jongerenhuis moet behalve een stabiele woonplek, ook professionele begeleiding bieden. “Je moet het eigenlijk zien als een soort verlengde jeugdhulp”, aldus Van de Giessen.
Dit najaar moet de bouw van de opvang beginnen. “Vijftien opvangplekken is niet genoeg, maar in ieder geval een begin.”