NOS Nieuws•
Een groep van meer dan honderd institutionele beleggers wil een schadevergoeding van ruim 800 miljoen euro van Philips. Het zijn partijen als pensioenfondsen uit onder meer de VS en Duitsland, die stellen dat het bedrijf jarenlang de gezondheidsrisico’s van zijn slaapapneuapparaten heeft verzwegen.
Daardoor zouden beleggers niet hebben geweten wat de werkelijke waarde was van de aandelen die ze kochten. Toen de problemen in 2021 naar buiten kwamen is de koers van het aandeel scherp gedaald en maakten aandeelhouders grote verliezen.
Philips spreekt in een summiere reactie tegen dat het aansprakelijk is en stelt dat het beleggers altijd op tijd en goed heeft geïnformeerd over de problemen bij Respironics, het dochterbedrijf waar de apparaten werden gemaakt.
Er moest destijds een grote terugroepactie in gang worden gezet, omdat schuim van de slaapapneuapparaten kon afbrokkelen tot deeltjes die mogelijk kankerverwekkend waren. Volgens de partijen die nu een schadevergoeding willen wist Philips dat al jaren, maar is het gewoon doorgegaan met de productie van de apparaten, waarmee ook veel winst werd gemaakt.
“Er is eigenlijk steeds te weinig informatie gegeven, en die kwam te laat”, zegt de Nederlandse advocaat Frank Peters namens de institutionele beleggers. “Uit gepubliceerd onderzoek blijkt dat Philips al vanaf 2015 wist hoe groot de problemen waren. Die gaan eigenlijk al terug tot 2008, 2009, toen de eerste klachten er waren. Dat is in hele kleine brokjes naar buiten gebracht. Het is klein gehouden.”
Dat er ruim 800 miljoen euro wordt geclaimd is “het werk van economen”, zegt hij. “Die kunnen vrij goed uitrekenen wat de aandelenkoers zou zijn geweest als Philips steeds eerlijk was geweest. Dan ga je terug in de tijd en dan pak je het plaatje van de beurskoers erbij. Dat grafiekje dat iedereen wel kent, daar trek je dan een lijn boven of onder met wat de koers zou zijn geweest als de informatie door de markt was verwerkt. Het verschil daartussen is dan je schade.”
Peters verwijt het bedrijf vooral zwijgzaamheid. “Bedrijven hebben wel vaker slecht nieuws, dat kan gebeuren. En als ze dat op tijd zeggen dan leidt dat niet tot claims, maar als ze dat onder de pet houden wel. Want dan hebben de aandeelhouders dat niet kunnen betrekken bij hun beslissingen.”
Om die reden vindt hij niet dat dit de gewone risico’s zijn die nu eenmaal horen bij beleggen in aandelen. “Het risico wat je neemt is hoe goed het met het bedrijf gaat, maar dan moet dat bedrijf je wel eerlijk vertellen hoe het gaat.”
Deze claim van institutionele beleggers staat los van een zaak die in 2022 in gang is gezet door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die opkomt voor de belangen van particuliere aandeelhouders. In die zaak wordt de schade op 16 miljard euro geraamd. Peters stelt dat zijn cliënten hun “eigen gedachten hebben over hoe je de beste schadevergoeding kunt krijgen”, al sluit hij niet uit dat de partijen later samen zullen optrekken.