Twee Hezbollah-strijders gedood bij Israëlische aanval
Twee strijders van Hezbollah zijn gedood bij een Israëlische aanval in Zuid-Libanon. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Hadath. Hezbollah heeft de dood van één strijder via Telegram bevestigd.
Het Israëlische leger heeft de aanval niet gemeld, maar bekend is dat het dagelijks Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon onder vuur neemt. Beschieten over en weer vinden vrijwel elke dag plaats sinds het begin van de oorlog in Gaza.
De spanningen tussen Hezbollah en Israël zijn verder opgelopen na de dood van de hoogste militaire commandant van Hezbollah, Fuad Shukr, bij een Israëlische aanval in Beiroet vorige maand. Hezbollah heeft gezegd zijn dood te zullen vergelden.
Verdachten verkrachting Palestijnse gevangene vrijgelaten, nu onder huisarrest
De vijf Israëlische militairen die worden verdacht van het verkrachten van een Palestijnse gevangene in het militaire gevangeniskamp Sde Teiman, zijn vrijgelaten uit de gevangenis. Ze zijn in plaats daarvan onder huisarrest geplaatst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek in de zaak. Dat melden Israëlische media.
Vrijdag werd het voorarrest van de militairen nog verlengd. De arrestatie van tien militairen vorige maand leidde tot felle protesten en demonstraties van ultrarechtse Israëlische ministers en hun aanhangers. Een menigte bestormde het kamp Sde Teiman om steun te betuigen aan de arrestanten. Eerder werden de vijf andere verdachten in de zaak al vrijgelaten.
Een Israëlische tv-zender zond vorige week bewakingsbeelden waarop de mishandeling te zien lijkt te zijn. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder het Israëlische B’Tselem, is de mishandeling van Palestijnse gevangenen in Israël systematisch. B’Tselem omschreef het Israëlische gevangenissysteem in een recent rapport als een “netwerk van martelkampen”, op basis van getuigenissen van ex-gevangenen. Het Israëlische leger spreekt tegen dat Palestijnse gevangenen stelselmatig worden mishandeld.
’10 doden bij Israëlische aanval Khan Younis’
Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het oosten van Khan Younis zijn tien leden van één gezin om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van een arts ter plekke. Het zou gaan om twee ouders en acht van hun kinderen.
Een negende kind, een meisje van drie maanden oud, is het enige gezinslid dat de aanval heeft overleefd, zeggen de arts en een omwonende. Ze werd door reddingswerkers onder het puin vandaan gehaald.
Ook bij andere Israëlische aanvallen in de Gazastrook zijn doden gevallen, meldt AFP, zonder verdere details te geven. Het Palestijnse persbureau Wafa spreekt van zeven doden bij een aanval op Bureij in Centraal-Gaza. Journalisten ter plekke van nieuwszender Al Jazeera melden vier doden bij een aanval in Deir Al-Balah, ook in Centraal-Gaza. De Palestijnse Rode Halve Maan noemt twee doden bij luchtaanvallen nabij Rafah in het zuiden van de Gazastrook.
De Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, zeggen op hun beurt twee raketten op Tel Aviv te hebben afgevuurd. NOS-correspondent Sander van Hoorn in Tel Aviv hoorde een explosie boven zee en zegt dat het luchtalarm niet is afgegaan. Er zijn geen slachtoffers gemeld. Het Israëlische leger bevestigt twee raketlanceringen vanuit de Gazastrook en zegt dat er ene Israël niet heeft bereikt en de andere in zee is beland.
‘Alleen staakt-het-vuren kan Iran weerhouden van aanval’
Alleen een staakt-het-vuren in Gaza kan Iran afhouden van een aanval op Israël als vergelding voor de liquidatie van Hamasleider Haniyeh vorige maand in Teheran. Dat zeggen drie anonieme Iraanse regeringsbronnen tegen persbureau Reuters.
Een van de bronnen zegt dat Iran samen met zijn bondgenoten een directe aanval op Israël gaat uitvoeren als de onderhandelingen tussen Hamas en Israël weer stuklopen. Bondgenoten van Israël, waaronder Duitsland, hebben premier Netanyahu aangespoord werk te maken van een akkoord over de vrijlating van de gijzelaars en staakt-het-vuren. Netanyahu zelf lijkt daar niet happig op.
Israëlische inlichtingendiensten verwachten nog deze week een directe Iraanse aanval, meldde een Israëlische nieuwsite op zondag. De VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en VK spraken gisteren hun steun uit voor de verdediging van Israël. De VS gaat met oog op een mogelijke Iraanse aanval zijn vloot in het Midden-Oosten versterken.
Tientallen joden bidden op Tempelberg, kritiek op ultrarechtse minister
De ultrarechtse Israëlische minister van veiligheid, Ben-Gvir, heeft samen met tientallen gelovigen wederom een omstreden bezoek gebracht aan de Tempelberg. Ze kwamen daar om te bidden ter gelegenheid van een joodse vastendag. “Ons beleid is dat joden hier mogen bidden”, zei Ben-Gvir tijdens het bezoek.
De voor moslims heilige Al-Aqsamoskee staat op de Tempelberg, of Haram al-Sharif voor moslims. Ook voor joden is het een heilige plek. Volgens bestaande afspraken tussen Israël en islamitisch-religieuze autoriteiten mogen niet-moslims op bepaalde tijden de Tempelberg bezoeken, op voorwaarde dat ze daar niet bidden.
Ben-Gvir heeft sinds het begin van de oorlog in Gaza meerdere keren bezoeken aan de Tempelberg gebracht, wat hem ook binnen Israël op de kritiek kwam te staan dat hij olie op het vuur gooit. Parlementslid Moshe Gafni, van een joods-orthodoxe partij die ook aan de regering deelneemt, schrijft op X dat Ben-Gvir “onherstelbare schade toebrengt aan het Joodse volk”.
Het kantoor van premier Netanyahu stelt dat de regering en premier bepalen wat de status van de Tempelberg is, en dat er geen plaats is voor privé-acties van ministers – “niet van de veiligheidsminister of welke minister dan ook”. Egypte, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit hebben het bezoek veroordeeld en noemen het onverantwoordelijk en een “gevaarlijke provocatie”.
Schip aangevallen met ‘drone-boot’ in Rode Zee, geen schade
Een schip in de Rode Zee is meerdere keren aangevallen, vermoedelijk door Houthi-rebellen in Jemen, maar heeft geen schade opgelopen. Dat meldt het Britse maritieme agentschap UKMTO.
Bij de eerste aanval vond een explosie plaats dicht bij het schip. Daarna naderde een “verdacht klein vaartuig” het schip en volgde een tweede explosie. Een paar uur later werd het schip met een onbemand vaartuig aangevallen. Private beveiligers wisten die uit te schakelen voordat deze schade kon aanrichten.
UKMTO meldt ook een ander incident waarbij een explosie plaatsvond in de buurt van een schip in de Rode Zee. De Houthi’s hebben de aanvallen vooralsnog niet opgeëist. Dat doet de groep vaak pas een of meerdere dagen later.
De Houthi’s vallen al maanden schepen aan in de Rode Zee die volgens hen een link hebben met Israël of zijn bondgenoten. Ze zeggen hiermee door te gaan totdat de oorlog in Gaza stopt. Vorige maand vielen de Houthi’s Tel Aviv aan met een drone. Israël voerde daarop luchtaanvallen uit op de havenstad Hodeida in Jemen. De Houthi’s zijn een van de bondgenoten van Iran.
Veel rederijen mijden de route door de Rode Zee vanwege de aanvallen van de Houthi’s:
Iran verwerpt oproep tot terughoudendheid Europese landen
Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de oproep van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland om af te zien van een aanval op Israël. Volgens Iran ontbreekt de “politieke logica” in de oproep en is deze “in strijd met de beginselen van internationaal recht”.
De drie Europese landen riepen gisteren in een gezamenlijke verklaring Iran en zijn bondgenoten op “af te zien van aanvallen die regionale spanningen verder zouden escaleren”. De Britse premier Keir Starmer herhaalde deze oproep vanmorgen in een telefoongesprek met de Iraanse president Masoud Pezeshkian.
De liquidatie van Hamasleider Haniyeh in Teheran, die naar algemeen wordt aangenomen door Israël is uitgevoerd, heeft de situatie in het Midden-Oosten verder onder spanning gezet. Iran heeft gezegd de dood van Haniyeh te zullen vergelden en vindt dat het in zijn recht staat om te reageren op “een schending van zijn soevereiniteit”.
Iran verwijt de Europese landen dat ze zich in de verklaring wel tot Iran richten, maar geen bezwaar maken tegen “de misdaden van [Israël]”. “De omvangrijke politieke en militaire steun van westerse regeringen aan [Israël] zijn de belangrijkste factoren achter de regionale uitbreiding van de Gaza-crisis”, zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie.
Kijken: 10-jarige Palestijnse Renad bereikt miljoenenpubliek met kookvideo’s
De tienjarige Palestijnse Renad moest door de oorlog vluchten vanuit Gaza-stad naar Deir-al-Balah. Vanuit die plek maakt ze nu kookvideos, waarmee ze een miljoenenpubliek weet te bereiken. “Dit werk leidt me af van de oorlog”, zegt Renad. “Mijn droom is om een groot restaurant te hebben en alles te kunnen maken”. Dat lukt nu niet, omdat er weinig variatie aan levensmiddelen is en veel levensmiddelen duur zijn.
Bekijk de video waarin Renad haar kookkunsten laat zien:
Renad (10) vluchtte uit Gaza-stad en maakt nu kookvideo’s
VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en VK spreken steun uit voor Israëls verdediging tegen Iran
In een gezamenlijke verklaring hebben de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hun steun uitgesproken voor Israël tegen “Iraanse agressie en aanvallen door Iran gesteunde terroristische groeperingen”. Ze onderschrijven daarnaast de oproepen om zo snel mogelijk tot een deal te komen in de onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van gijzelaars en een staakt-het-vuren in de oorlog in Gaza. “Er is geen tijd te verliezen”, schrijven de landen.
Ook wijzen ze erop dat alle partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Daarnaast moet hulp onbelemmerd worden geleverd en gedistribueerd”.
Als er deze week een aanval op Israël komt kan dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren beïnvloeden, zei John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis. Hij zei dat Iran nog deze week actie zou kunnen ondernemen tegen Israël.
“We willen natuurlijk niet dat Israël zich opnieuw moet verdedigen tegen een aanval, zoals in april. Maar als dat gebeurt, zullen we hen blijven helpen”, zei Kirby.
Israëlische gijzelaar gedood, twee anderen ernstig gewond
Een van de Israëlische gijzelaars in Gaza is gedood door zijn bewaker, meldt een woordvoerder van de al-Qassambrigades, de militaire tak van Hamas. Bij een ander incident raakten twee vrouwelijke gijzelaars ernstig gewond, zegt hij. Hij maakt niet bekend om welke gijzelaars het gaat.
Bij de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar werden meer dan 250 Israëliërs gegijzeld. Een deel van hen is later in ruil voor Palestijnse gevangen vrijgelaten. Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn er nog 115 gijzelaars in Gaza. 41 van hen zouden inmiddels overleden zijn.
EU-buitenlandchef Borrell wil sancties tegen Israël agenderen
De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, heeft op X geschreven dat de opmerkingen van de radicaal-rechtse Israëlische minister Ben-Gvir “aanzetten tot oorlogsmisdaden” en dat sancties op de EU-agenda gezet moeten worden.
Ben-Gvir zei dat Israël niet moet instemmen met een staakt-het-vuren, maar in plaats daarvan de toegang van humanitaire hulp en brandstof naar de Gazastrook moet blokkeren totdat Hamas alle gijzelaars heeft vrijgelaten.
Borrell roept de Israëlische regering op zich “ondubbelzinnig te distantiëren” van de woorden van Ben-Gvir en de onderhandelingen “te goeder trouw” aan te gaan.
Podcast De Dag: hoe dichtbij is een oorlog tussen Israël en Iran?
Sinds de aanslagen op kopstukken van Hezbollah en Hamas in Beiroet en Teheran zijn de spanningen in het Midden-Oosten verder opgelopen in afwachting op een reactie van Iran en Hezbollah.
In podcast De Dag vertelt de Iraanse Nederlander Matin Abbasi hoe een eventuele oorlog met Israël iedereen in Iran bezighoudt. Arabist Leo Kwarten gaat in op de vraag hoe dichtbij een oorlog tussen Israël en Iran werkelijk is, en hoe die er dan uit zou zien.
’75 lichamen geïdentificeerd na Israëlische aanval op school’
Van de 93 doden na een Israëlische aanval op een school in Gaza-Stad zijn inmiddels 75 lichamen geïdentificeerd, citeert persbureau AFP de Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook. Sommige lichamen zijn lastig te identificeren omdat ze volgens de Palestijnse hulpdiensten uiteengereten of verkoold zijn.
Volgens Israël hielden Hamas-strijders zich schuil in de school. In eerste instantie meldde het Israëlische leger negentien terroristen te hebben gedood. Inmiddels zegt het leger nog eens twaalf andere militanten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad te hebben gedood bij de aanval.
De genoemde aantallen zijn lastig te verifiëren vanwege de zeer beperkte toegang van onafhankelijke onderzoekers in de Gazastrook. In de officiële communicatie maakt Hamas geen onderscheid tussen burgers en Hamas-leden bij het melden van doden.
Militairen Israëlische luchtmacht mogen Israël niet verlaten
Beroepsmilitairen van de Israëlische luchtmacht mogen voorlopig niet met verlof naar het buitenland in afwachting van een Iraanse aanval, meldden Israëlische media. Het verbod geldt niet voor dienstplichtigen.
De Israëlische inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat Iran heeft besloten tot een directe aanval op Israël, meldde de Israëlische nieuwssite Walla gisteren op basis van twee anonieme bronnen. De aanval zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd.
VK, Frankrijk en Duitsland roepen Iran op om af te zien van een aanval op Israël
Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland roepen Iran en zijn bondgenoten op om af te zien van een aanval op Israël. De Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Scholz en de Britse premier Starmer schrijven in een gezamenlijke verklaring dat ze “diep bezorgd zijn over de toegenomen spanningen in de regio”. Een staakt-het-vuren raakt verder uit zicht als Iran een vergeldingsactie uitvoert, stellen ze.
De drie Europese leiders prijzen het “onvermoeibare werk van Qatar, Egypte en de Verenigde Staten om tot een akkoord te komen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars”. Ze roepen op tot onmiddellijke hervatting van de vredesonderhandelingen. “De gevechten moeten nu stoppen en alle gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden, moeten worden vrijgelaten. De mensen in Gaza hebben dringend hulp nodig”, is te lezen in de verklaring.
Vorige week publiceerden de VS, Egypte en Qatar ook een gezamenlijke verklaring, waarin ze Israël en Hamas aanspoorden om de onderhandelingen te hervatten.
‘Met het versterken van hun vloot wil de VS zorgen dat de reactie van Iran beperkt blijft’
Gisteren zegde de Amerikaanse minister van Defensie Austin zijn Israëlische ambtgenoot toe dat de VS zijn militaire vermogen in het Midden-Oosten verder zal versterken. Een vliegdekschip dat al op weg was naar de regio zal zijn reis versnellen. Daarnaast stuurt de VS een kernonderzeeër met aan boord geleide raketten naar het Midden-Oosten.
Het is een reactie op de mogelijk op handen zijnde vergeldingsactie van Iran zijn bondgenoten. Sinds Hamas-leider Haniyeh twee weken geleden werd gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran, vreest de internationale gemeenschap voor verdere escalatie in de regio.
Volgens militair analist Mart de Kruif wil de VS laten zien dat ze hard terug kunnen slaan in het geval dat Iran een vergeldingsactie uitvoert. “Dat moet ertoe leiden dat de reactie van Iran beperkt blijft en de situatie niet verder escaleert”, vertelt hij in het NOS Radio 1 journaal.
De Israëlische inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat Iran heeft besloten tot een directe aanval op Israël, meldde de Israëlische nieuwssite Walla gisteren op basis van twee anonieme bronnen. Die zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd. Volgens De Kruif zouden die inlichtingen weleens de reden kunnen zijn dat de VS ervoor kiest om deze verplaatsing van militair materieel nu bekend te maken.
“Wat ze eigenlijk hopen, is dat ze zo wat tijd winnen of dat Iran toch besluit om niet over te gaan tot een aanval”, vermoedt De Kruif. “Voor Iran staat er namelijk ook veel op het spel. Als zij te ver gaan, kunnen Israël en de VS ook weer terugslaan. Als Israël en de VS er bijvoorbeeld voor kiezen om het Iraanse nucleaire programma aan te vallen, is de schade voor Iran erg groot. Iran moet dat goed afwegen.”
Dat Iran zo lang wacht met een vergeldingsactie, is volgens De Kruif het “enige goede nieuws”. De Kruif: “Je kunt ervan uitgaan dat er in Iran goed is nagedacht over wat hun tegenactie zal moeten zijn en wat de consequenties daarvan zullen zijn. Er wordt waarschijnlijk niet vanuit emotie gehandeld, maar uit ratio. Mogelijk helpt dat om de consequenties van de aanval te beperken.”
Libanezen verdeeld over oorlog met Israël, maar ‘iedereen is bezorgd’
Na de liquidaties in Beiroet en Teheran, bijna twee weken geleden, houdt iedereen in Libanon zijn adem in voor wat er te gebeuren staat. Een deel van Libanon steunt Hezbollah, maar andere mensen zijn juist bang dat de groepering, die internationaal gezien wordt als terroristische organisatie, het hele land zal meesleuren in een regionale oorlog. In de tussentijd gaat het leven in Beiroet ook gewoon door, ziet correspondent Daisy Mohr:
Libanezen verdeeld over oorlog met Israël: ‘Iedereen is bezorgd’
VS versterkt vloot in Midden-Oosten
De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft in een telefoongesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Gallant toegezegd dat een vliegdekschip dat al op weg was naar het Midden-Oosten zijn reis zal versnellen. Daarnaast stuurt de VS een kernonderzeeër met aan boord geleide raketten – de USS Georgia – naar de regio. Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt is al langer in de regio en krijgt binnenkort dus gezelschap van de USS Abraham Lincoln, die onder meer moderne Joint Strike Fighter-straaljagers aan boord heeft.
In een persbericht schrijft het Pentagon verder dat Austin en Gallant gesproken hebben over de oorlog in Gaza en over het belang om het aantal burgerslachtoffers zoveel mogelijk te beperken. Er is sprake van hoogspanning in het Midden-Oosten nadat bijna twee weken geleden in Beiroet eerst een hoge commandant van de militante beweging Hezbollah werd uitgeschakeld. Vervolgens werd enkele uren later in de Iraanse hoofdstand Teheran de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, omgebracht. Hezbollah en Iran hebben met ferme woorden aangekondigd de liquidaties te vergelden, mogelijk met een directe aanval op Israël.
‘Iran heeft besloten Israël direct aan te vallen’
Volgens Israëlische inlichtingendiensten heeft Iran besloten tot een directe aanval op Israël. Dat meldt de Israëlische nieuwssite Walla op basis van twee anonieme bronnen. De vergeldingsaanval voor de moord op Hamas-leider Haniyeh in Teheran zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd. Wel zouden de machthebbers in Iran nog verdeeld zijn over wat de aanval precies moet zijn.
Tot voor kort dachten de inlichtingendiensten nog dat Iran, onder internationale druk, niet zou kiezen voor een directe aanval. Dat schrijft journalist Barak Ravid op X, die behalve voor Walla ook voor de Amerikaanse nieuwssite Axios schrijft.
De relatief gematigde president Pezeshkian pleit voor terughoudendheid, terwijl de Iraanse Revolutionaire Garde (RG) juist een zwaardere aanval wil dan in april, toen Iran ruim 300 drones en raketten richting Israël stuurde. De RG voert tot dinsdag een ‘militaire oefening’ uit in het westen van Iran, melden Iraanse staatsmedia.
In reactie op de publicatie in Walla herhaalt het Israëlische leger dat het paraat staat. Er is niet besloten om extra maatregelen in te stellen voor burgers, zegt legerwoordvoerder Hagari op X.
Scholz roept Netanyahu op werk te maken van staakt-het-vuren
De Duitse bondskanselier Scholz heeft de Israëlische premier Netanyahu opgeroepen een akkoord te sluiten met Hamas over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars. De twee spraken elkaar telefonisch, zegt een woordvoerder van Scholz.
Scholz heeft Netanyahu ervan willen overtuigen dat Israël veel militaire doelen in de strijd tegen de terreurorganisatie heeft behaald. Ook heeft hij de Israëlische premier gewezen op de enorme tol die Gazanen betalen, velen met hun leven, aldus een verklaring. “Een einde maken aan de oorlog kan een duidelijke stap zijn op weg naar de-escalatie.” Scholz benadrukte daarbij dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen dreigingen van Iran, Hezbollah en andere militante groeperingen.
Intussen lijkt Israël weinig aanstalten te maken de oorlog te beëindigen. Vandaag nog zijn mensen in het noordelijke deel van Khan Younis opgeroepen te vertrekken, om ruimte te maken voor een Israëlische aanval.
In de regio, en erbuiten, wordt met spanning uitgekeken naar een mogelijke reactie van Iran en Hezbollah op de liquidaties van Hamas-leider Haniyeh en Hezbollah-kopstuk Shukr. Zowel Iran als Hezbollah hebben wraak gezworen tegen Israël.
Israëlische leger roept op tot ontruiming van wijk in Khan Younis
Het Israëlische leger heeft mensen in de noordelijke wijk Al Jalaa in de zuidelijk gelegen stad Khan Younis opgeroepen om te vertrekken. De troepen zeggen dat ze een aanval voorbereiden nadat ze “aanzienlijke terroristische activiteiten” hebben waargenomen.
Daarmee is de wijk, die tot nu toe juist door het leger werd aangewezen als veilig, geen humanitaire zone meer. Palestijnen in Al Jalaa krijgen een sms of telefoontje met de oproep om te evacueren. Ook worden er flyers boven het gebied gedropt.
Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft kritisch gereageerd op de beslissing van Israël, die wederom eenzijdig de grenzen van de veilige gebieden wijzigt. Volgens de organisatie zijn Palestijnen nergens meer veilig.
Eerder deze week trokken duizenden Palestijnen al de stad uit na Israëlische aanvallen. Meestal zonder duidelijke bestemming. “We hebben geen idee waar we heengaan. Er is hier geen veilige plek. Ze hebben overal toegeslagen, ze hebben Al-Mawasi al aangevallen en veel mensen zijn gedood”, zei een Palestijnse man tegen persbureau Reuters. Ook Al-Mawasi werd eerder door Israël aangeduid als veilige zone. Toch zijn er al meerdere keren doden gevallen na Israëlische aanvallen.