Palestijnse Autoriteit nog bezig met acties tegen vluchtelingenkamp in Jenin

Ordetroepen van de Palestijnse Autoriteit zetten hun acties voort in een vluchtelingenkamp in Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De ordetroepen zetten vandaag verschillende huizen in en om het kamp in brand. Gisteren werd bekend dat de ordetroepen een vader en zijn 14-jarige zoon in het kamp hebben doodgeschoten.

Verschillende video’s van de huizenbranden worden gedeeld door Palestijnse sociale media accounts, zoals deze:

Palestijnse ordetroepen vielen vorige maand Jenin binnen om de controle binnen het kamp over te nemen van de zogeheten Jenin Brigades, een collectief van verschillende gewapende groepen, waaronder Hamas, dat zich verzet tegen de Israëlische bezetting van de Westoever.

De Palestijnse Autoriteit is het internationaal erkende gezag van de Palestijnen en heeft in delen van de Westoever een mate van zelfbestuur. De Autoriteit coördineert veiligheidskwesties met Israël en staat daarmee tegenover groepen die zich met geweld verzetten tegen dat land. Volgens analisten opereert de Autoriteit nu in Jenin om te laten zien dat ze een betrouwbare partner is om na de oorlog Gaza te besturen, in plaats van Hamas.

Haaretz: Israël maakt zich op voor langere militaire aanwezigheid in Libanon

Haaretz meldt dat de Israëlische legertop voorbereidingen treft om het leger voor langere tijd in Libanon te houden. Volgens de krant heerst er pessimisme onder de Amerikanen die toezien op het staakt-het-vuren in Zuid-Libanon. Die zeggen dat het Libanese regeringsleger er mogelijk niet in slaagt om binnen de afgesproken zestig dagen het gebied ten zuiden van de Litani-rivier onder controle te krijgen.

Lukt dat niet, en blijft Hezbollah na 26 januari actief in het gebied, dan houdt Israël zijn troepen daar ook. Als onderdeel van het bestand heeft Washington steun beloofd om het regeringsleger van Libanon te versterken, maar nu zouden de Amerikanen zeggen dat die hulp er pas komt als de Libanezen voortgang maken in het overnemen van de strook tussen de zogenoemde ‘blauwe lijn’ en de Litani.

Volgens het bestand moeten Hezbollah en Israël zich binnen 60 dagen terugtrekken uit het blauwe gebied

Volgens Haaretz is Israël niet van plan om de gevechten in Zuid-Libanon te hervatten, maar het leger gaat evenmin weg als Hezbollah feitelijk nog de controle heeft.

Dit weekend zei de Israëlische minister van defensie Katz dat als Hezbollah zich niet ontwapent en terugtrekt tot achter de Litani-rivier, “er geen overeenkomst zal zijn en zal Israël eigenhandig optreden om te zorgen dat inwoners van het noorden van Israël veilig naar huis kunnen terugkeren”.

Ook Hezbollah liet van zich horen dit weekend. Secretaris-generaal Naim Qassem zei dat hoewel Hezbollah zich inhoudt, dat “niet betekent dat we ons de hele 60 dagen [van het bestand] zullen blijven inhouden. Ons geduld zou op kunnen raken voor die tijd, maar het is ook mogelijk dat het bestand doorgaat”.

Duitsland trekt financiering in van Israëlische mensenrechtenorganisaties

Duitsland heeft stilzwijgend alle financiële hulp afgesneden aan twee Israëlische mensenrechtenorganisaties die zich focussen op demilitarisatie en Palestijnse mensenrechten. Dat meldt de Duitse publieke buitenlandzender Deutsche Welle (DW).

Tot vorige maand kregen de twee organisaties, Zochrot en New Profile, regelmatige subsidies van de Duitse overheid. DW sprak met een grote Duitse ngo, Kurve Wustrow, die veel met de Israëlische organisaties samenwerkt. Die zegt geen idee te hebben waarom Berlijn de financiering heeft stopgezet van projecten die kort daarvoor waren goedgekeurd of verlengd.

Volgens Deutsche Welle houdt de maatregel verband met een breder patroon. Sinds de Hamas-aanslagen van 7 oktober heeft Duitsland de financiering stopgezet van zeker zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties. Verschillende bronnen zeggen tegen de omroep dat de nieuwste maatregel tegen Israëlische mensenrechtenorganisaties een politieke daad is “genomen onder druk van Israël” en gericht op het “doen verstommen van kritische stemmen”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn wijst die verwijten van de hand en zegt nog verscheidene ngo’s te financieren, in zowel Israël als Palestijns gebied, die kritiek hebben op Israëls nederzettingenbeleid.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock

Eerste slachtoffer bus-aanslag Westoever geïdentificeerd

De identiteit van een van de Israëlische buspassagiers die vanochtend werden gedood op de Westelijke Jordaanoever is bekendgemaakt. Het gaat om de 35-jarige Elad Yaakov Winkelstein, een rechercheur bij de politie in de nederzetting Ariel, zo’n 30 kilometer ten zuiden van de plek waar de aanslag was.

De aanslag in het Palestijnse dorp al-Funduq is door twee schutters uitgevoerd. Naar die twee is een grote klopjacht begonnen door Israëlische troepen. Volgens Al Jazeera zijn daarbij meerdere fabriekswerkers opgepakt in het naastgelegen dorp Imatin.

Ondertussen zorgt de uiterst rechtse Israëlische kabinetsminister Smotrich voor opschudding met zijn oproep om Palestijnse gebieden op de Westoever grote schade toe te brengen in reactie op de bus-aanslag. Smotrich woont zelf 7 kilometer van de plek van de aanslag.

Die plek is vermoedelijk niet toevallig gekozen door de aanslagplegers. Al-Funduq is een van de weinige punten op de bezette Westelijke Jordaanoever waar geen omweg voor is aangelegd, waardoor Israëlische kolonisten door de bebouwde kom in Palestijns gebied moeten reizen.

Israëlische reddingswerkers en troepen op de plek van de busaanslag vanochtend

Aanslag op bus door beveiligingscamera vastgelegd

De dodelijke aanslag vanochtend op een bus op de bezette Westelijke Jordaanoever is op een beveiligingscamera opgenomen. Bij de aanslag door twee schutters zijn tenminste drie mensen doodgeschoten.

Op een video die via sociale media wordt verspreid, stopt een auto met twee inzittenden naast de weg die door het Palestijnse dorp al-Funduq loopt. Als daarna de bus met Israëlische passagiers aankomt, stapt een van de twee uit de auto en opent hij het vuur. Daarna stapt hij weer in en rijden ze weg.

De Israëlische publieke omroep deelde de video:

De krant Haaretz meldt dat het leger een klopjacht houdt op twee Palestijnse schutters. De slachtoffers zijn volgens de Israëlische ambulancedienst twee vrouwen van in de 60 en een veertiger. Zeven anderen raakten gewond.

Premier Netanyahu zweert wraak. In een verklaring zegt hij alle betrokkenen in de aanslag op te sporen en berechten. “Niemand wordt gespaard,” schrijft hij.

Moeder van gijzelaar mag Knesset niet in wegens wangedrag

De moeder van een Israëlische gijzelaar in Gaza mag de Knesset niet in, zo melden Israëlische media. Voor de tweede keer in een week tijd is Einav Zangauker, moeder van gijzelaar Matan (25), de toegang tot het parlementsgebouw geweigerd. Vorige week zei een woordvoerder dat Zangauker de Knesset niet in mocht omdat ze “ondanks herhaalde beloften de orde blijft verstoren in het gebouw, de voortgang van commissievergaderingen belemmert en een glazen fles naar een gast probeerde te gooien”.

Een pressiegroep neemt het op voor Zangauker. De Hostages and Missing Families Forum vindt dat elk familielid van een gijzelaar zich moet kunnen uitspreken “in aanwezigheid van de beslissers en de verkozen politici die verantwoordelijk zijn voor het lot van de honderd gegijzelden”.

Vorige maand kwam Einav Zangauker in het nieuws toen ze dreigde het recht in eigen handen te nemen:

Moeder van gijzelaar dreigt recht in eigen hand te nemen

Aanslag op bus met Israëli’s in bezette Westelijke Jordaanoever

Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn bij een aanslag op een bus zeker drie mensen doodgeschoten. In de bus zaten Israëliërs, meldt persbureau Reuters. De krant Haaretz meldt dat het leger een klopjacht houdt op twee Palestijnse schutters.

De slachtoffers zijn volgens de Israëlische ambulancedienst twee vrouwen van in de 60 en een veertiger. Zeven anderen, onder wie de buschauffeur, zijn zwaargewond geraakt en krijgen medische hulp.

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever sinds 1967. In het gebied wonen zo’n drie miljoen Palestijnen.

Hulpverleners aan het werk na de aanslag

Blinken hoopt op staakt-het-vuren voor inauguratie Trump

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wil dat er binnen twee weken een deal komt over het staakt-het-vuren in de Gazastrook. Daarmee hoopt de regering-Biden op een deal voordat Donald Trump wordt geïnstalleerd als president op 20 januari.

“We willen dit graag binnen de komende twee weken, de tijd die we nog hebben, over de finishlijn brengen”, zei Blinken op een persconferentie in Zuid-Korea.

Hamas deelt lijst met gijzelaars, Israël zegt van niets te weten

De BBC heeft een lijst in handen van 34 Israëlische gegijzelden die Hamas wil vrijlaten bij een deal over het staakt-het-vuren in Gaza. De lijst is gedeeld door een hooggeplaatste Hamasfunctionaris, zo meldt de Britse omroep.

Het is onbekend of de mensen die op de lijst staan nog in leven zijn. Op de lijst staan tien vrouwen en elf oudere mannen tussen de 50 en 85 jaar oud. Ook staan er de namen van kinderen op van wie Hamas eerder had gezegd dat zij waren omgekomen bij een Israëlische luchtaanval. Verder zouden ook gegijzelden op de lijst staan die volgens Hamas ziek zijn.

Eerder berichtte persbureau Reuters ook al over het bestaan van de lijst. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontkende gisteravond de lijst in handen te hebben.

Israël en Hamas onderhandelen met tussenpozen al meer dan een jaar over een staakt-het-vuren en een gevangenenruil. Meerdere keren leek een akkoord dichtbij, maar klapten de gesprekken toch. Zo waren er vorige maand berichten dat een akkoord ‘binnen een paar dagen’ zou worden getekend. Toen dat niet lukte, beschuldigden Hamas en Israël elkaar vervolgens van het dwarsbomen van een deal.

Share.
Exit mobile version