Nederlanders zamelen ruim 25 miljoen in voor hulpverlening
Nederlanders hebben sinds oktober 25,6 miljoen euro gedoneerd aan Giro555 voor de slachtoffers van de oorlog in het Midden-Oosten. Dat melden de samenwerkende hulporganisaties. Het geld wordt in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Libanon, Syrië en Israël ingezet voor medische hulp, schoon drinkwater, voedsel, dekens en vaccinaties tegen onder meer polio.
Nu de wapenstilstand het lijkt te houden, kunnen de hulpverleners in deze landen het geld efficiënter besteden, zegt Giro555-actievoorzitter Harm Goossens: “Vooral nu de toegang tot Gaza is verbeterd, kunnen de hulpverleners hun inspanningen daar opschalen. Ze werken aan herstel van de medische zorg, vooralsnog vanuit mobiele klinieken en noodhospitalen. Ook worden inwoners geholpen bij het herstellen van woningen en scholen.”
Goossens noemt het in het persbericht “indrukwekkend om te zien wat Nederland heeft opgehaald. Hiermee verlenen we volop hulp aan getroffenen in het Midden-Oosten. Daar gaan we de komende tijd mee door.” Na een speciale actiedag op 14 oktober stond de teller op 15 miljoen euro. In de week erna liep het ingezamelde bedrag op tot ruim 21 miljoen en ook daarna bleven er nog donaties binnenkomen. Het gironummer was open tot 31 januari.
Hezbollah-leider eist dat Israël uiterlijk 18 februari weg is Libanon
Het Israëlische leger moet uiterlijk morgen zijn vetrokken uit Libanon, eist Naim Qassem, de hoogste Hezbollah-leider. Hij zei niet expliciet wat de militie doet als er nog Israëlische militairen zijn na deze deadline. Wel suggereerde hij dat er mogelijk weer aanvallen zullen worden uitgevoerd.
Als er na morgen nog Israëliërs zijn, dreigde Qassem in een tv-toespraak, zullen ze als bezettingsmacht worden behandeld. “Iedereen weet hoe je met een bezetting omgaat”, zei hij. Israël heeft Zuid-Libanon van 1982 tot 2000 bezet en trok zich onder druk van Hezbollah terug.
In november werd de oorlog tussen Hezbollah en Israël beëindigd met een wapenstilstand. Israël kreeg zestig dagen om zich terug te trekken uit Zuid-Libanon, maar die deadline heeft het buurland niet gehaald. Het Israëlische leger weigert te vertrekken zolang Hezbollah actief blijft in het gebied. Onlangs kwam het tot een geweldsuitbarsting tussen Libanese burgers die wilden terugkeren naar hun bezette huizen en Israëlische militairen.