Een voertuig van het Israëlische leger voor het kantoor van Al Jazeera

NOS Nieuws

Israël heeft de journalisten van Al Jazeera in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever te verstaan gegeven dat hun vestiging 45 dagen dicht moet. Tijdens een live-uitzending vielen Israëlische troepen de vestiging van de Qatarese nieuwszender binnen en overhandigden een sluitingsbevel.

Walid al-Omari, directeur van het desbetreffende kantoor, verklaart dat Israëlische troepen apparatuur hebben meegenomen en vernietigd. Dat is niet te verifiëren. Een verslaggever van Al Jazeera stelde dat de Israëlische troepen probeerden te verhinderen dat er verslag werd gedaan van de inval. “Als we proberen te bewegen, richten ze hun wapens op ons”, zei ze.

Volgens al-Omari beschuldigt Israël de nieuwszender in het sluitingsbevel van “het aanzetten tot en ondersteunen van terrorisme”. Israël heeft journalisten van Al Jazeera er herhaaldelijk van beschuldigd een spreekbuis voor Hamas te zijn. Al Jazeera heeft dat altijd ontkend.

“Het is geen geheim dat de Israëlische strijdkrachten niet willen dat Palestijnse journalisten hun verhaal vertellen”, zei Nida Ibrahim, verslaggever van Al Jazeera in Ramallah, na de inval. “De repressie van de journalistiek, de vrijheid van meningsuiting en mensen die de Israëlische bezetting aan de kaak stellen is niet nieuw, maar is wel degelijk toegenomen sinds het begin van de oorlog.” Ze schrijft dat iedereen bij Al Jazeera zich grote zorgen maakt.

De inval van het Israëlische leger werd live uitgezonden:

Inval bij Al Jazeera in Ramallah

Israëlische militairen zouden ook een poster van de vermoorde Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh van het gebouw getrokken hebben. De Palestijns-Amerikaanse journalist werd op 11 mei 2022 doodgeschoten tijdens een operatie van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Israël stelde in eerste instantie dat ze door een Palestijn was neergeschoten, maar concludeerde later dat er “een grote kans” was dat ze was geraakt door Israëlisch vuur.

Inval in redactieruimte

Al Jazeera is de Israëlische premier Netanyahu een doorn in het oog. De zender doet kritisch verslag van de oorlog in Gaza. Aangezien internationale media geen toegang hebben tot Gaza, heeft het als een van de enige nieuwsmedia nog journalisten die van daaruit verslag kunnen doen.

In april nam Netanyahu een wet aan die het mogelijk maakt om buitenlandse nieuwszenders voor een periode van 45 dagen te verbieden. Direct nadat de wet was aangenomen verbood Netanyahu Al Jazeera. Het verbod is al vier keer verlengd.

Sindsdien vielen Israëlische troepen meerdere kantoren van de nieuwszender binnen. Afgelopen mei gebeurde dat bij een redactieruimte in Oost-Jeruzalem, een paar uur nadat Israël bekend had gemaakt dat het kantoren van Al Jazeera zou sluiten.

Enkele dagen later vielen Israëlische troepen het Al Jazeera-kantoor in Nazareth binnen. Beide keren nam Israël apparatuur in beslag.

Ramallah onder Palestijns bestuur

Al Jazeera zette toch de verslaggeving vanuit de Westoever en de Gazastrook door. Het kantoor in Ramallah werd tot dusver met rust gelaten. De inval is opvallend, omdat Ramallah volledig onder Palestijns bestuur staat.

Ramallah ligt in ‘Zone A’. De Westoever is verdeeld in zones, waarbij gebieden in Zone A integraal onder Palestijns bestuur vallen. Dat geldt voor ongeveer 18 procent van de Westelijke Jordaanoever. De rest valt deels of geheel onder Israëlisch bestuur.

Het Israëlische leger valt met regelmaat gebieden in Zone A binnen. Vorige maand begon het Israëlische leger een grote militaire inval in verschillende gebieden op de Westoever.

Sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober zijn er in Gaza minstens 116 journalisten en mediamedewerkers gedood, berekende The Committee to Protect Journalists. Het is de dodelijkste periode voor journalisten sinds de organisatie in 1992 begon met tellen. Volgens de organisatie lijkt het soms alsof journalisten het doelwit zijn van het Israëlische leger.

Illegale nederzettingen

Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo’n drie miljoen Palestijnen. Daarnaast wonen er intussen ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Volgens internationaal recht zijn hun nederzettingen illegaal.

Sinds de oorlog in Gaza is ook het geweld op de Westoever toegenomen. Israël heeft meer land op de Westoever tot staatseigendom verklaard. Met regelmaat worden Palestijnse burgers aangevallen door kolonisten, vaak onder toeziend oog van het Israëlische leger.

Share.
Exit mobile version