Gedode Hamas-leider Libanon was werknemer UNRWA

Hamas-leider Fateh Sherif, die vannacht met zijn gezin door Israël werd gedood, was niet alleen de leider van de militante beweging in Libanon, maar ook een werknemer van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. Dat bevestigt een UNRWA-woordvoerder aan The Times of Israel.

Sherif was docent en schoolhoofd en stond al sinds eind maart op non-actief nadat er beschuldigingen waren geuit over zijn politieke activiteiten. De schorsing leidde destijds tot protest voor het UNRWA-hoofdkwartier in Beiroet als steunbetuiging aan Sherif. Daar ging al rond dat hij lid zou zijn van Hamas, tekende persbureau Reuters op.

Hamas-leider en UNRWA-docent Sherif spreekt bij een protest tegen zijn schorsing (27 maart 2024)

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken laakt het besluit van UNRWA om hem niet direct te ontslaan. Israël voert al langer een strijd tegen de VN-hulporganisatie, die het ziet als een verlengstuk van Hamas en andere terroristische organisaties in Gaza. In januari beschuldigde Israël twaalf UNRWA-medewerkers van deelname aan de terroristische aanslagen op 7 oktober. Een aantal landen schortte daarna betalingen op aan UNRWA. In de loop van het voorjaar kreeg de VN informatie van Israël over nog eens zeven verdachte UNRWA-medewerkers.

Uit onafhankelijk onderzoek bleek later dat Israël geen bewijs had geleverd dat de UNRWA als organisatie banden heeft met terreurbewegingen. Wel oordeelde de interne onderzoeksdienst van de Verenigde Naties uiteindelijk dat over negen van de negentien verdachte medewerkers bewijs is verzameld dat wijst op mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen. Zij zijn ontslagen, zei UNRWA-topman Lazzarini begin augustus.

Nieuwe Israëlische aanvallen op Gaza

Hoewel het Israëlische leger de afgelopen week met name aanvallen uitvoert op Libanon, gaat de oorlog ook in de Gazastrook onverminderd door. In het afgelopen etmaal zijn er twintig mensen gedood en 108 gewond geraakt, zegt het Hamas-ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat bij een aanval op een school met ontheemden in Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook vanmorgen vroeg twee burgers zijn gedood. Ook zijn er mensen gewond geraakt.

In totaal zijn er nu 41.615 mensen gedood in Gaza en zijn er meer dan 96.000 gewonden geteld. Ook zijn er nog duizenden mensen vermist.

Mensen tussen de puinhopen in Khan Younis op de Gazastrook (29 september)

Tweede man Hezbollah zegt dat Israël doelen niet zal halen

Videoboodschap Naim Qassem

De plaatsvervangend leider van Hezbollah, Naim Qassem, zegt dat de militante beweging is voorbereid op een Israëlisch grondoffensief. “We zijn er klaar voor. Israël zal zijn doelen niet bereiken”, zei hij in de eerste toespraak van Hezbollah sinds de dood van leider Hassan Nasrallah vrijdagavond.

Qassem sprak zijn aanhangers toe in een videoboodschap. Hij zei dat de strijd van Hezbollah tegen Israël doorgaat, ondanks het verlies van Nasrallah, andere leiders en de aanval met sema- en portofoons waardoor twee weken geleden duizenden mensen gewond raakten. “Andere organisaties zouden in elkaar storten, maar wij niet. We zullen zegevieren.” Wel waarschuwde hij dat het een lange strijd zal zijn. “We moeten geduld hebben.”

Volgens Qassem staan er voor alle uitgeschakelde leiders en commandanten opvolgers klaar. Op een later moment wordt ook een opvolger voor Nasrallah gekozen. Hij zei niets over een uitvaart voor gedode leider, die meer dan 30 jaar aan het hoofd stond van de militante beweging.

‘Israëlische commando’s waren in Libanon’

Israëlische commando’s hebben kleine, doelgerichte invallen gedaan in het zuiden van Libanon, schrijft The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. De special forces verzamelden volgens de Amerikaanse krant inlichtingen en deden verkenningen voor een mogelijk grondoffensief, dat volgens de bronnen al deze week kan beginnen.

Militairen zouden ook tunnels van Hezbollah langs de grens met Israël hebben betreden. De invallen vonden niet alleen recent plaats, maar ook in de afgelopen maanden.

Israël trok zich in 2000 terug uit het zuiden van Libanon, na een bezetting van 18 jaar. De 120 kilometer lange grens tussen Israël en Libanon geldt sindsdien als demarcatielijn of blauwe lijn, waarachter het Israëlische leger zich terugtrok. Het is voor The Wall Street Journal niet duidelijk hoelang Israël na een grondoffensief in Libanon wil blijven of dat het offensief eigenlijk zal bestaan uit een reeks grotere invallen.

Biden: totale oorlog vermijden

De Amerikaanse president Biden zegt dat hij op korte termijn zal spreken met de Israëlische premier Netanyahu, nu de spanningen in het Midden-Oosten verder toenemen. “We moeten een totale oorlog vermijden”, zei Biden. “We werken keihard samen met onder meer de Fransen en vele andere landen, maar we zijn er nog niet.”

Vorige week wuifde Netanyahu een voorstel van de VS, Frankrijk en enkele bondgenoten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren van 21 dagen tussen Israël en Hezbollah weg. Wel zei Netanyahu dat er gesprekken plaatsvinden over een staakt-het-vuren.

Afgelopen zaterdag benadrukte Biden dat de Verenigde Staten Israël steunen en dat het land het recht heeft zich te verdedigen tegen militante groeperingen als Hamas en Hezbollah. Toch wil hij de situatie in de regio de-escaleren, zo zei hij.

Hamas: leider in Libanon gedood bij aanvallen

Hamas meldt dat de leider van de terreurorganisatie in Libanon, Fateh Sherif Abu el-Amin, is gedood bij Israëlische luchtaanvallen in het zuiden van het land. Volgens Hamas zijn bij de aanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp El-Buss bij de stad Tyrus ook zijn vrouw, zoon en dochter omgekomen.

Het Israëlische leger heeft ook opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd in de Beka-vallei. Israël zegt dat het daarbij tientallen locaties van Hezbollah heeft geraakt. Onder meer opslagplekken van wapens en raketinstallaties zouden zijn geraakt.

Hezbollah heeft niet gereageerd op de aanvallen. Het Libanese staatspersbureau NNA meldt doden en gewonden bij verschillende aanvallen.

105 doden door Israëlische aanvallen in Libanon

In Libanon zijn zondag 105 doden gevallen door Israëlische aanvallen. Dat heeft het Libanese ministerie van Volksgezondheid gemeld. In Sidon, ten zuiden van Beiroet, werden twee aanvallen uitgevoerd. Daarbij werden 32 mensen gedood.

Zaterdag zijn er 33 doden gemeld. Volgens het ministerie zijn dit weekend tevens veertien hulpverleners om het leven gekomen.

Het Israëlische leger heeft in een verklaring alleen gezegd 120 Hezbollah-doelen te hebben aangevallen in Libanon.

Share.
Exit mobile version