NOS Nieuws•
In Israël is Shalom Nagar overleden, de man die in 1962 de executie uitvoerde van nazi-kopstuk Adolf Eichmann. Dat melden Israëlische media. De in Jemen geboren gevangenisbewaker was 86 jaar.
Eichmann was door een Israëlische rechter ter dood veroordeeld vanwege zijn rol bij de massamoord op onder meer 6 miljoen Joden, Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Duitser was na de oorlog naar Argentinië gevlucht, waar hij leefde onder de naam Ricardo Clement. In 1960 werd hij opgespoord door nazi-jager Simon Wiesenthal. Hij werd opgepakt door de Israëlische geheime diensten en door hen ontvoerd naar Israël. Twee jaar later, op 1 juni 1962, werd hij na een proces opgehangen in de gevangenis. Zijn as werd uitgestrooid over de zee.
Angst voor represailles
Wie de executie van Eichmann had uitgevoerd bleef tientallen jaren onbekend, uit angst voor represailles van zijn aanhangers. “Ik mocht er niet over spreken. Alleen mijn vrouw en later mijn oudste zoon heb ik er iets over verteld”, vertelde Nagar in 2011 in een interview met de Volkskrant.
In 1992 werd zijn naam openbaar nadat een Israëlisch radiostation onderzoek had gedaan. In de jaren die volgden gaf hij verschillende interviews over zijn tijd als gevangenisbewaker. Zo vertelde hij onder meer dat hij het eten van Eichmann moest voorproeven.
In 2010 werd er een documentaire over Nagar gemaakt, The Hangman. Hij verhaalde daarin hoe een loterij had uitgewezen dat hij de executie moest uitvoeren, maar dat hij eigenlijk niet wilde. Nagar zei naderhand dat hij er jarenlang slecht van had geslapen.
Joodse plicht
Eind jaren 80 werd hem opnieuw gevraagd om een executie te voltrekken, ditmaal van de Oekraïense oorlogsmisdadiger Ivan Demjanjuk. Die kreeg uiteindelijk een celstraf, maar al voor die tijd kreeg Nagar het verzoek of hij bereid was om opnieuw als scherprechter te dienen.
“Ik heb geweigerd”, zei hij daarover in de Volkskrant. “Ik heb eenmaal mijn mitswa, joodse plicht, vervuld door de duivel Eichmann van de aarde te verwijderen en dat vond ik genoeg.”