Israëlische media melden eerste details van een mogelijke deal
Israëlische kranten, waaronder The Times of Israel, The Jerusalem Post en Haaretz, melden op hun site details over de mogelijke overeenkomst tussen Israël en Hamas. Op basis van een Israëlische regeringsbron zegt Haaretz dat er in de eerste fase van een staakt-het-vuren een groep van 33 Israëlische gijzelaars wordt vrijgelaten. Dat zijn vrouwen, kinderen, zieken en mannen van boven de 55 jaar, schrijft de krant. Ruim twee weken later gaan beide partijen onderhandelen over vrijlating van de andere gijzelaars, die op 7 oktober na een bloedige aanval door Hamasstrijders werden ontvoerd naar Gaza.
The Jerusalem Post meldt ook dat er 33 gijzelaars worden vrijgelaten. In ruil daarvoor zouden Palestijnse gevangenen vrij moeten komen uit Israëlische gevangenissen. De krant schrijft op basis van een regeringsbron dat er geen Hamasstrijders worden vrijgelaten die meededen aan de verrassingsaanval op 7 oktober.
Morgen praten de onderhandelaars verder in Qatar. Er zijn ook onbevestigde berichten dat de gesprekken daarna naar Caïro worden verplaatst.
De Amerikaanse president Biden laat vanavond weten dat een overeenkomst over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars “op het punt staat werkelijkheid te worden.” Amerikaanse functionarissen zeiden eerder vandaag dat een deal dichterbij is dan ooit tevoren. In een vanavond uitgegeven verklaring schrijft Hamas dat het graag een staakt-het-vuren-akkoord in Gaza wil bereiken.
Onze correspondent over de mogelijke deal
In Qatar wordt al weken onderhandeld over een overeenkomst tussen Israël en Hamas.
Volgens correspondent Nasrah Habiballah zijn er positieve signalen:
Komt er dan nu echt een deal tussen Israël en Hamas?
Vijf militairen gesneuveld in Noord-Gaza
Het Israëlische leger heeft de dood van vijf Israëlische militairen in het noorden van Gaza bekendgemaakt. Acht andere militairen van dezelfde verkenningseenheid raakten gewond, zegt het leger. Er zijn verder geen details bekendgemaakt.
Pro-Palestijnse organisatie roept op tot arrestatie van Israëlische officier in Italië
De Hind Rajab Foundation roept op tot de arrestatie van Ghassan Alian, een hoge Israëlische militair die de toegang van hulpgoederen tot Gaza overziet. De organisatie zegt dat Alian nu in Italië is en verzoekt het Internationaal Strafhof een zaak tegen hem te openen op verdenking van oorlogsmisdaden.
In zijn rol als hoofd van de Israëlische overheidsdienst COGAT draagt Alian volgens de Hind Rajab Foundation verantwoordelijkheid voor de “totale blokkade van Gaza” en het “gebruiken van hongersnood als wapen”.
Israël, Italië en het Strafhof hebben nog niet gereageerd op de zaak. De Hind Rajab Foundation is een in België gevestigde, pro-Palestijnse organisatie die Israëlische (ex-)militairen aanklaagt voor het begaan van oorlogsmisdaden in Gaza. Ze beroepen zich daarbij op filmpjes die militairen vaak zelf op sociale media hebben gezet, bijvoorbeeld van het opblazen van huizenblokken.
De organisatie heeft vaker aangifte gedaan tegen militairen die in het buitenland op vakantie zijn. Zo moest een Israëlische militair vorige week Brazilië uit vluchten nadat de politie daar een onderzoek naar hem had ingesteld. Afgelopen vrijdag deed de organisatie aangifte tegen een Israëliër, die als scherpschutter in Gaza zou hebben gediend en in Zweden op vakantie was. Het is niet bekend of hij nu nog in Zweden is of ook is teruggekeerd naar Israël.
De organisatie is vernoemd naar het zesjarig Palestijns meisje Hind Rajab dat in februari dit jaar door Israëlische troepen werd doodgeschoten in Gaza.
Palestijnse arts blijft na amputatie been patiënten behandelen
Khaled al-Saedni raakte een been kwijt na een Israëlische aanval op Gaza in het begin van de oorlog. Maar toen hij een prothese kreeg wilde hij per se zijn werk als arts op de kinderafdeling van het al-Aqsa-ziekenhuis in Deir al-Balah in Centraal-Gaza weer oppakken.
“Ik ben alleen een been kwijt, godzijdank. Hele families zijn omgekomen”, zegt hij. “Ik hoop dat de oorlog snel stopt en het lijden van kinderen ophoudt. Dat is het allerbelangrijkste.”
Palestijnse arts blijft na amputatie voor zijn patiënten zorgen
Directeur: Al-Awda-ziekenhuis in Noord-Gaza al vijf dagen belegerd
Mohammad Saleha, de directeur van het Al-Awda-ziekenhuis in Jabalia in Noord-Gaza, zegt dat het ziekenhuis al vijf dagen wordt belegerd door Israëlische troepen. “We kunnen niet weg. Er staat een tank naast het ziekenhuis, ze bombarderen en schieten hevig”, zegt Saleha tegen het Spaanse persbureau EFE.
Vanwege de aanhoudende beschietingen verblijft iedereen in de gangen van het ziekenhuis, en niet in de kamers, zegt Saleha. Volgens hem zijn er nog ruim 60 zorgverleners, 33 patiënten en zeven kinderen en hun verzorgers in het ziekenhuis.
Vorige maand werd het Kamal Adwan-ziekenhuis in Noord-Gaza door Israëlische troepen bestormd en in brand gezet. Veel zorgverleners, onder wie directeur Hossam Abu Safiya, werden gearresteerd en worden nu in gevangenissen in Israël vastgehouden.
Het Israëlische leger belegert het noorden van de Gazastrook sinds begin oktober, waarbij er nauwelijks hulpgoederen het gebied in worden gelaten. Palestijnse functionarissen en medische teams zeggen dat er sindsdien zeker 5000 Palestijnen zijn gedood of vermist in Noord-Gaza. Mensenrechtenorganisaties beschrijven Israëls acties als etnische zuiveringen. Israël ontkent dit en zegt dat het een hergroepering van Hamas in Noord-Gaza wil voorkomen.
Hoofd van Internationaal Gerechtshof wordt nieuwe premier van Libanon
Nawaf Salam, de huidige president van het International Gerechtshof in Den Haag, wordt de nieuwe premier van Libanon. Een meerderheid van het Libanese parlement stemde vandaag voor hem.
Vorige week koos het Libanese parlement een nieuwe president, voormalig legerchef Joseph Aoun, na een periode van ruim twee jaar zonder president. Aoun had de taak een nieuwe premier aan te stellen, waarvoor de steun van het parlement nodig was.
De verkiezing van Salam is een tegenslag voor de pro-Iraanse partijen Hezbollah en Amal, die de huidige interim premier en zakenman Najib Mikati het liefst als premier wilden houden. Het presidentschap van Aoun weerspiegelde al een verschuiving van de machtsbalans in Libanon, waar Hezbollah enorm is verzwakt in de oorlog met Israël. Met Aoun richt Libanon de blik meer op de Golfstaten en het Westen, in plaats van op Iran.
Salam is een 71-jarige jurist die studeerde aan topuniversiteiten in de VS en Frankrijk. In februari 2024 werd hij aangesteld als president van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Een van de zaken die hij voorzat was de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël, waarin Israël wordt beschuldigd van het plegen van genocide in Gaza.
Zeker 21 doden bij Israëlische aanvallen in de Gazastrook
Bij Israëlische aanvallen in de Gazastrook zijn vandaag zeker 21 mensen gedood. Dat zeggen dokters ter plekke tegen persbureau Reuters. Vijf doden vielen bij een Israëlische aanval op een schoolgebouw waar ontheemden Palestijnen verbleven in Gaza-Stad. Op beelden van persbureaus is te zien dat er ten minste één kind onder de doden is.
Nieuwszender Al Jazeera meldt deze aanval ook, naast meerdere dodelijke aanvallen in Noord-Gaza, Gaza-Stad, Khan Younis en Rafah. Volgens Al Jazeera is het totale dodental hoger: 33. Het Israëlische leger heeft vandaag geen informatie gedeeld over aanvallen in de Gazastrook.
Persbureau AFP maakten foto’s van de nasleep van de aanvallen in Gaza-Stad:
Hamas: vorderingen in onderhandelingen over kernpunten
Hamas zegt dat er op een aantal kernpunten in de onderhandelingen vorderingen zijn gemaakt. “We werken eraan de resterende punten snel af te ronden”, zegt een functionaris tegen persbureau Reuters.
Eerder vandaag zei Hamas dat hun leden die gevangen zitten in Israël binnenkort zullen vrijkomen. “We bevestigen dat de vrijheid van onze heldhaftige gevangenen dichtbij is”, zei de groep in een verklaring, wat suggereert dat een deal over een staakt-het-vuren en gevangenenruil nabij is.
In het voorstel dat nu op tafel ligt zou Hamas in de eerste fase van een staakt-het-vuren vrouwen en oudere mannen vrijlaten. Per vrijgelaten gijzelaar zou Israël enkele tientallen Palestijnse gevangenen vrijlaten, onder wie Palestijnen die een levenslange gevangenisstraf uitzitten voor terrorisme.
Deze laatste groep zou na vrijlating alleen niet naar de Palestijnse Gebieden mogen komen, maar verbannen worden naar het buitenland, zeggen ingevoerde bronnen. Over de precieze lijst van vrij te laten gijzelaars en gevangenen wordt naar verluidt nog onderhandeld.
Buitenlandse Zaken versoepelt reisadvies voor Israël
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor grote delen van Israël aangepast van rood naar oranje. Rood betekent dat alle reizen worden ontraden, bij oranje geldt het advies alleen strikt noodzakelijke reizen te maken. Voor vakanties wordt het land nog altijd niet veilig geacht.
In het reisadvies van Buitenlandse Zaken wordt niet verwezen naar de onderhandelingen tussen Hamas en Israël en de aanpassing lijkt daar ook los van te staan. Wel noemt het advies het staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël dat eind november inging. “Hierna is het rustiger geworden in Israël, maar er blijven veiligheidsrisico’s”, aldus Buitenlandse Zaken.
Het grensgebied met Libanon, de door Israël bezette Golanhoogten, en de gebieden rond de Gazastrook zijn nog wel altijd rood. De Palestijnse Gebieden – de Gazastrook en de bezette Westelijke Jordaanoever – zijn ook rood.
Israëlische minister Sa’ar: vooruitgang bij onderhandelingen, Israël wil deal
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar zegt dat er vooruitgang is geboekt bij de onderhandelingen met Hamas. Volgens Sa’ar wil Israël een deal, en zal “snel” duidelijk worden of Hamas dat ook wil. Zijn opmerkingen komen na dagen waarin het optimisme over een akkoord over een staakt-het-vuren en vrijlating van de gijzelaars toenam.
Israëlische media geven meer informatie over het voorstel waar Israël en Hamas op het moment over onderhandelen. Het zou vergelijkbaar zijn met het voorstel dat de Amerikaanse president Biden in mei al presenteerde en bestaan uit drie fases, meldt de Israëlische nieuwszender Channel 12.
In de eerste fase van een staakt-het-vuren zou Hamas vrouwen, kinderen en mannen boven de vijftig vrijlaten in ruil voor een niet nader genoemd aantal Palestijnse gevangenen. Na twee weken zou er dan weer verder worden gesproken over de vrijlating van de overige gijzelaars. In de derde fase zou dan moeten worden bepaald hoe het bestuur van de Gazastrook eruit gaat zien.
Een Israëlische functionaris legt de bal nadrukkelijk bij Hamas: “Als Hamas snel reageert, kunnen de details binnen een paar dagen worden afgerond”. Een functionaris van Hamas zegt tegen persbureau AP zegt dat er nog verschillende obstakels zijn, die te maken hebben met Israëls terugtrekking uit de Gazastrook en toezeggingen van Israël over het beëindigen van de oorlog. Verschillende bronnen dicht bij de onderhandelingen zeggen dat het doel is om voor de inauguratie van Trump op 20 januari de deal af te ronden.
Israëlische luchtmacht onderschept drone afkomstig uit Jemen
De Israëlische luchtmacht heeft een drone onderschept die vanuit Jemen op weg was naar Israël. Dat zegt het leger in een bericht op X.
De Houthi’s hebben de afgelopen weken meerdere keren drones en raketten op Israël afgevuurd, waarvan de meesten werden onderschept. Het Israëlische leger voerde afgelopen vrijdag luchtaanvallen uit op havens en een elektriciteitscentrale in Jemen.
Hierbij vielen volgens Jemenitische media een dode en meerdere gewonden. Premier Netanyahu zei na de luchtaanvallen dat de Houthi’s een “hoge prijs betalen en zullen blijven betalen voor hun agressie”.
Functionaris: ‘Israël heeft geen concept-deal gekregen’
Een Israëlische functionaris ontkent dat Israël een concept-deal heeft ontvangen van Qatar. Dat meldt persbureau Reuters. Daarmee lijkt eerder optimisme over een mogelijk ophanden zijnd staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël weer wat getemperd.
Daarnaast heeft de ultrarechtse minister van Financiën van Israël, Bezalel Smotrich, zich fel uitgesproken over een mogelijk akkoord. Hij zegt dat de deal die wordt besproken “catastrofaal” is voor de veiligheid van Israël en dat hij niet zal meewerken aan een wat hij een “overgave-deal” noemt.
Doorbraak gemeld in gesprekken, ‘concept-deal ter goedkeuring naar Israël en Hamas’
Vanuit Doha in Qatar wordt een doorbraak gemeld in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Er zou een overeenkomst zijn bereikt die nu ter goedkeuring naar Israël en Hamas wordt gestuurd. Daarin staan voorstellen voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars, meldt een betrokken functionaris aan persbureau Reuters. Officiële bevestiging daarvan is er nog niet.
In Doha zijn gesprekken gevoerd tussen de premier van Qatar, de onderhandelaar van aanstaand president Trump, Witkoff, en de Israëlische delegatie.
Israël: Hezbollah-doelen in Libanon aangevallen
Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen Hezbollah-milities in (het zuiden van) Libanon aangevallen. Het leger zegt “terroristische doelen” te hebben beschoten, waaronder raketwerpers, een militair terrein en wapensmokkelroutes bij de grens tussen Libanon en Syrië.
De commissie die toezicht moet houden op het bestand is vooraf van de aanvallen op de hoogte gesteld, maar heeft nog niet gereageerd. De aanvallen kunnen niet onafhankelijk worden bevestigd.
Israël zegt dat het elk gevaar voor de staat zal uitschakelen en dat het zal verhinderen dat Hezbollah een nieuwe troepenmacht opbouwt, in overeenstemming met het staakt-het-vuren dat sinds 27 november van kracht is. Het bestand werd overeengekomen voor twee maanden en loopt binnenkort af. Het heeft grotendeels standgehouden.
Biden en Netanyahu bellen over voortgang gesprekken Gaza
De Amerikaanse president Biden heeft een telefoongesprek gevoerd met premier Netanyahu van Israël. Dat heeft het Witte Huis meegedeeld. In de laatste dagen van zijn presidentschap doet Biden nog verwoede pogingen om overeenstemming te bereiken over een bestand en het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars door Hamas.
Biden sprak over het belang van een bestand in Gaza, het structureel toelaten van humanitaire hulp en het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars. Netanyahu praatte hem bij over de voortgang van de onderhandelingen die in Qatar worden gevoerd en het mandaat dat hij zijn onderhandelaars heeft gegeven om een deal te sluiten over de gijzelaars.
Volgens de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan zijn de partijen heel dicht bij een akkoord, maar ligt vooral Hamas nog dwars. Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zeggen sinds donderdag dat er “enige vooruitgang” is geboekt. Gisteren kwam het bericht dat Israël een zware delegatie naar Qatar heeft gestuurd, wat ook aanleiding is voor optimisme.
Bronnen van Hamas zeiden zaterdag dat er al een overeenkomst was gesloten en dat alleen Netanyahu zijn fiat nog moest geven. Het is onduidelijk of dat klopt.
De twee leiders bespraken ook de veranderde situatie in het Midden-Oosten door het staakt-het-vuren in Libanon, de val van het regime van Assad in Syrië en de verzwakte macht van Iran in de regio.