NOS Nieuws•
Er moet een actieplan komen om jongeren te helpen met het vinden van een (betaalbare) kamer of woning. Dat vindt kinderrechtenorganisatie Kids Rights. “De toekomst van Nederland gaat op slot als er geen plan komt.”
Uit onderzoek van de belangenorganisatie in samenwerking met Kids Youth NL blijkt dat jongeren levensplannen, zoals het krijgen van kinderen, uitstellen omdat ze niet kunnen verhuizen. Ook ervaren ze veel stress door het woningtekort en de torenhoge prijzen.
Kids Rights-voorzitter en voormalige kinderombudsman Marc Dullaert roept de politiek op snel met een actieplan te komen. “Het is schrijnend. De toekomst van Nederland gaat op slot als jongeren hun levensplannen blijven uitstellen en dat moeten we niet laten gebeuren, dat is onacceptabel”, zegt Dullaert.
Veel stress
Een dergelijk plan is er al voor senioren, maar dus nog niet voor studenten en starters. En dat is wel nodig, want de zoektocht naar een eerste kamer of woning verloopt bij negen op de tien jongeren van 18 tot 29 jaar erg moeizaam. Van de jongeren die geen eigen woning hebben, zegt meer dan de helft (56 procent) dat dit hen beperkt in hun vrijheid en sociale ontwikkeling.
Het aanbod is laag, de prijzen zijn hoog en er is weinig informatie beschikbaar die helpt tijdens de zoektocht naar een kamer of woning. De jongeren die wel een huis vinden, ervaren veel stress door de hoge prijzen van huur of hypotheek. Dullaert: “De overheid moet geld investeren om kamers en starterswoningen toegankelijk te maken. Geef subsidie, stel doelen en kom met een plan.”
Eenzaam of geïsoleerd
Wanneer de plannen voor meer seniorenwoningen lukken, is dat ook voor jongeren goed nieuws. “Als ouderen die grote huizen bezet houden doorstromen, komt er ruimte”, zegt Dullaert. Maar er is meer nodig, blijkt uit het onderzoek. Zo zegt twee derde van de ondervraagden dat ze ongewild bij hun ouders wonen. Twee op de tien jongeren die geen huis kunnen vinden, zeggen zich eenzaam of geïsoleerd te voelen.
Jongeren komen ook zelf met oplossingen, zoals het ombouwen van scholen en kantoren, het invoeren van soepelere hypotheekregels voor jongeren met een studieschuld en voorrang verlenen aan mensen uit de omgeving bij het toewijzen van woningen.