NOS Nieuws•
Na het geweld rond de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv van vorige week donderdag kondigde premier Schoof aan maatregelen tegen antisemitisme te gaan onderzoeken. Een daarvan is de mogelijkheid om mensen met een dubbel paspoort die zijn veroordeeld voor antisemitisch geweld het Nederlanderschap af te nemen. Hoe kijken Joodse Amsterdammers naar dit voorstel?
In Buitenveldert, een wijk in Amsterdam Zuid met een aanzienlijke Joodse gemeenschap, is de spanning bijna voelbaar op straat. Er patrouilleren meerdere jeeps van de marechaussee bij drie Joodse scholen. Zodra je iemand probeert aan te spreken steekt de privé-beveiliging van de scholen daar een stokje voor. De marechaussee vraagt aanhoudend wat de NOS komt doen. Bij een school grijpt de directeur in tijdens een gesprek met een leraar.
Niet nieuw
De meeste mensen willen niet met de pers praten en al helemaal niet op camera. Joodse buurtbewoners zijn bang om herkenbaar in beeld te komen en bang om de verkeerde dingen te zeggen. Dat gevoel is niet nieuw, benadrukken Joodse bewoners in gesprek met de NOS. “Het is een onderbuikgevoel dat al langer bestond en door de gebeurtenissen van donderdagnacht wordt bevestigd”, zegt een medewerker van de koosjere bakker.
Een orthodox-joodse man loopt gehaast de supermarkt uit. Hij zegt dat hij tegenwoordig “drie keer om zich heen kijkt” voor hij ergens naar binnen loopt. “Dat heb ik nooit eerder gehad, alleen in de week na 7 oktober.”
Het zijn een paar straatschoffies die het geweld hebben gepleegd, maar Maccabi-supporters hebben ook dingen gedaan die niet kunnen
Student Eli (17) vertelt dat hij op de Hogeschool van Amsterdam zijn keppeltje niet meer durft te dragen. Zelf heeft hij “gelukkig nog nooit wat meegemaakt”, maar van vrienden hoort hij dat er op sociale media veel antisemitisme is. “Zelf zit ik er niet zoveel op.” Hij denkt niet dat zijn keppeltje direct tot mishandeling leidt, “maar ik neem het zekere voor het onzekere”.
“Er zijn wijken waar ik niet meer kom”, zegt de orthodox-joodse Meir Spiero (30). “Ik zeg niet dat er dan wat gebeurt, maar ik ben voorzichtiger. Ik kijk even rond. Maar verder leven we gewoon ons leven.”
Woordkeuze
De Amsterdamse burgemeester Halsema zei na het geweld tegen Maccabi-supporters in de stad “dat dit de herinnering aan pogroms terugbrengt”. Die woordkeuze noemt goudhandelaar Nino “overdreven”. De maatregel voor het intrekken van de Nederlandse nationaliteit die het kabinet heeft voorgesteld vindt hij “eigenlijk niet kunnen”.
“Het zijn een paar straatschoffies, echt idioten natuurlijk, die het geweld hebben gepleegd”, zegt hij. “Maar Maccabi-supporters hebben ook dingen gedaan die niet kunnen. Mensen die dit soort geweld plegen moet je uitzetten, maar nu zijn honderdduizenden mensen slachtoffer geworden van zo’n avond.”
De stad is van iedereen, vervolgt Nino. “Er komen hier bij de bakker ook Marokkaanse Nederlanders koffie drinken, die balen hier ook van.” De discussie over antisemitisme wordt volgens Nino gekaapt door politici.
Gebruik van de term pogroms vind ik totaal overtrokken en eerlijk gezegd gevaarlijk om te gebruiken
Schrijver Maurits de Bruijn is het met hem eens. “Gebruik van de term pogroms vind ik totaal overtrokken en eerlijk gezegd gevaarlijk om te gebruiken, omdat het met name Joden juist angstiger maakt.” De definitie van antisemitisme is in zijn ogen heel troebel geworden. “Zeker sinds 7 oktober. Leuzen als ‘Free Palestine’ worden al als antisemitisch bestempeld.”
De Bruijn zegt de paspoortmaatregel die het kabinet onderzoekt vreselijk te vinden. “Ongelofelijk dat dit gebeurt in ons land. Je kunt racisme niet met racisme bestrijden, wat mij betreft.”
Discriminerend
“Intrekken van de Nederlandse nationaliteit lijkt me een rare maatregel, want het geldt niet voor iedereen in Nederland”, zegt Vincent van der Noort (43) uit Amstelveen bij de dierenwinkel. Hij heeft zich altijd veilig gevoeld in Amsterdam. “Maar ik zie er dan ook niet herkenbaar Joods uit.”
Eerst zien, dan geloven of ze de maatregel gaan uitvoeren, zegt Spiero. “Ik vind dat eenieder die zich schuldig maakt aan antisemitisme hard moet worden aangepakt, ongeacht zijn nationaliteit.”
“Je gaat je richten op de dubbele nationaliteiten en dat is discriminerend”, zegt HvA-student Eli. “Dat betekent dat je je gaat richten op de Marokkanen. Dat zijn we gewend van Wilders helaas, maar we kunnen niet uitsluiten dat ook andere jongeren zich aan antisemitisme schuldig maken.”
“Ik heb het gevoel dat nu twee groepen tegenover elkaar worden gesteld en dat is zorgwekkend”, concludeert de leraar, die anoniem wil blijven. “Je moet eerst juist komen tot menselijk contact voordat je het gesprek kan aangaan.”